ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ξενοδοχείο από... containers

31 Ιανουάριος, 2008

Ξενοδοχείο από... containers

Ενας χώρος φιλοξενίας διαφορετικός από τους συνηθισμένους κατασκευάζεται στο Λονδίνο. Πολλά τα πλεονεκτήματα της καινοτομίας.

Mία ενδιαφέρουσα και οικονομική πρόταση αποφάσισε να εφαρμόσει η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Travelodge, στο πλαίσιο της κατασκευής του νέου της ξενοδοχείου στην περιοχή Uxbridge του δυτικού Λονδίνου. Η εταιρεία επέλεξε να χρησιμοποιήσει 86 εμπορευματοκιβώτια (containers) για την κατασκευή του οκταώροφου οικοδομήματός της, που θα στοχεύει στην παροχή προσιτής οικονομικά φιλοξενίας, με κόστος μόλις 25 ευρώ ημερησίως.

Τα τροποποιημένα εμπορευματοκιβώτια τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο και εν συνεχεία «δένονται» μαζί. Οπως ανέφερε η Travelodge, τα εμπορευματοκιβώτια εισάγονται από την Κίνα, έχοντας ήδη εγκατεστημένα τα μπάνια, τους γύψινους τοίχους (γυψοσανίδα) και όλες τις ηλεκτρικές υποδοχές εγκατεστημένες. Μόλις τοποθετηθούν στην οικοδομή, διακοσμούνται και επιπλώνονται, διαμορφώνοντας και την εξωτερική δομή του κτιρίου. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ιθυνόντων, οι διαφορές με ένα παραδοσιακό ξενοδοχείο σχεδόν δεν είναι διακριτές.

Το βασικό πλεονέκτημα της πρωτότυπης αυτής λύσης έγκειται στο ότι η κατασκευή του ξενοδοχείου είναι φθηνότερη, ενώ απαιτείται και λιγότερος χρόνος. Ειδικότερα, η Travelodge εξοικονομεί περίπου 750.000 ευρώ, μιας και μια συμβατική κατασκευή θα απαιτούσε περίπου 6,75 εκατ. ευρώ, έναντι 6 εκατ. ευρώ με τη χρήση εμπορευματοκιβωτίων. Ταυτόχρονα, για την κατασκευή του απαιτούνται 30 εβδομάδες αντί για 40. Γι' αυτό, άλλωστε, η Travelodge σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον τα μισά από τα επόμενα ξενοδοχεία της με τον τρόπο αυτόν.

Βέβαια, η χρήση εμπορευματοκιβωτίων συνεπάγεται και άλλα πλεονεκτήματα, με χαρακτηριστικότερο ίσως τη φορητότητα. Ο σχεδιασμός είναι τέτοιος που επιτρέπει την αποσυναρμολόγηση του ξενοδοχείου, σχεδόν όπως μια λυόμενη κατασκευή, στοιχείο ιδιαίτερα χρήσιμο για τη φιλοξενία ανθρώπων, π.χ. στο πλαίσιο μεγάλων αθλητικών γεγονότων ή φεστιβάλ. Επιπλέον, τα χαλύβδινα εμπορευματοκιβώτια μπορούν να διαλυθούν και να ανακυκλωθούν.


Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital