ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ποιοι θα επιδοτηθούν για επισκευές παλιών κτιρίων

05 Αύγουστος, 2009

Ποιοι θα επιδοτηθούν για επισκευές παλιών κτιρίων

Στα σκαριά βρίσκεται άλλο ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων για την πραγματοποίηση επισκευών σε παλιά κτίρια, με απώτερο στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τα σχέδια του υπ. Ανάπτυξης, περί τα 400 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στους ενδιαφερόμενους για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980.

Οι δαπάνες αναμένεται να καλύπτουν εργασίες, όπως η τοποθέτηση κουφωμάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, η αντικατάσταση παλιών καυστήρων με νέα συστήματα υψηλής απόδοσης, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται και η πιθανή επιδότηση για εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα. Επίσης, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και οι δαπάνες για εργασίες μονώσεων και βαφών με χρήση ανακλαστικών χρωμάτων. Μεταξύ των προτάσεων που αυτήν την περίοδο βρίσκονται υπό συζήτηση, αναφορικά με το ποιοι ιδιοκτήτες θα δικαιούνται επιδότησης, είναι τα εισοδήματά τους να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ, ή εναλλακτικά να λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία του ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ύψος της επιδότησης θα κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%, με τη διακύμανση αυτή να εξαρτάται από το είδος των εργασιών. Το υπόλοιπο ποσό θα μπορεί να καλυφθεί μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Το σίγουρο είναι ότι το πρόγραμμα θα αφορά περίπου το 80% των κτιρίων της χώρας, όπως έχει δείξει σχετική έρευνα. Δείγμα των προθέσεων των αρμοδίων είναι και το ότι ήδη έχει γίνει κύκλος επαφών, τόσο με εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου, που θα κληθεί να συνδράμει το πρόγραμμα, όσο και με εκπροσώπους των ιδιοκτητών. Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό «πακέτο», που θα προσελκύσει αρκετούς ιδιοκτήτες. Ετσι, η γραφειοκρατική επιβάρυνση θα είναι ελάχιστη, καθώς δεν θα απαιτείται πολεοδομική άδεια. Αντιθέτως, ο διαχειριστής μιας πολυκατοικίας θα μπορεί εφόσον έχει λάβει την έγκριση των 2/3 των ιδιοκτητών, αλλά και τις αντίστοιχες προσφορές των τεχνικών εταιρειών για το πακέτο των εργασιών, να εγγράφεται στο πρόγραμμα μέσω των ΚΕΠ.

kathimerini.gr

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital