ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

26 Οκτώβριος, 2011
Σε δραματικές συνθήκες έχει περιέλθει ο κλάδος των κατασκευών
Η γλώσσα των αριθμών είναι απολύτως περιγραφική και αλάνθαστη. Μέσα απ’ αυτή αναδείχθηκαν, κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΣΑΤΕ, την Παρασκευή, οι δραματικές συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει ο κλά- δος των κατασκευών στη χώρα μας,
158 εταιρείες έβαλαν «λουκέτο» τα τελευταία 7 χρόνια,
88 δεν έχουν ενημερότητα πτυχίου σήμερα
3,3 εκατ. ευρώ μειώθηκε ο κύκλος εργασιών ανά εταιρεία την τελευταία 3ετία
2% του ΑΕΠ μειώθηκε το ΠΔΕ την τελευταία δεκαετία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει ο ΣΑΤΕ, από το 2004 έως σήμερα ο αριθμός των εργοληπτικών εταιρειών από 7η έως και 3η τάξη, μειώθηκε κατά 22,2%, από 712 σε 554 (δηλαδή κατά 158 εταιρείες). Ειδικά σε ότι αφορά τις μεγαλύτερες εταιρείες (7ης τάξης) αυτές από 14 περιορίστηκαν σε 9 (μείωση κατά 35,7%)
Ωστόσο, η μείωση του αριθμού δεν σήμανε και καλύτερες συνθήκες για όσες απόμειναν. Μια σαφή απόδειξη περί τούτου δίνει το γεγονός ότι σήμερα 88 από τις 554 εταιρείες δεν διαθέτουν ενημερότητα πτυχίου, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναλάβουν (και αν υπήρχε) κάποιο έργο.
Ακόμη σαφέστερη εικόνα γι’ αυτό που συνοπτικά περιγράφεται ως «κάθε πέρσι και καλύτερα», δίνει η διαχρονική εξέλιξη του μέσου τζίρου ανά εταιρεία της τελευταίας 3ετίας, η οποία, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του ΣΑΤΕ, μειώθηκε από το 2008 κατά περίπου 3,3 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό, περίπου 27%.
Μια μέθοδος που ακολουθείται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, κυρίως με στόχο την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και του γεωμετρικά αυξανόμενου χρέους. Ωστόσο, μια επιλογή που επιβαρύνει καταλυτικά την ανάπτυξη της οικονομίας, αφού οδηγεί στη συρρίκνωση του ΑΕΠ και την οικονομία γενικότερα στην ύφεση, άρα τελικώς επιφέρει μεγαλύτερη, μονιμότερη και για μακρά περίοδο ζημιά στη χώρα.
Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ και πίνακες στοιχείων στη σελίδα 3 του καθημερινού τεύχους του ΤΕΕ και πιο συγκεκριμένα ΕΔΩ