ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σπίτι σε... ουρανοξύστη

11 Απρίλιος, 2007

Σπίτι σε... ουρανοξύστη

Ολο και περισσότεροι αγοραστές στο εξωτερικό στρέφονται στην απόκτηση κατοικίας σε ουρανοξύστη, παρά τις... υψηλές τιμές

Oι ουρανοξύστες με αποκλειστικά οικιστική χρήση αποτελούν τη νέα τάση στις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Εντυπωσιακοί ουρανοξύστες που φιλοξενούν από 200 διαμερίσματα και πάνω ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα τελευταία χρόνια σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και βέβαια στην... «παιδική χαρά» της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το Ντουμπάι.

Η διαρκής αναβάθμιση του κέντρου των μεγάλεων πόλεων ως τόπου κατοικίας οδήγησε ουσιαστικά στη διαμόρφωση αυτής της σύγχρονης τάσης. Η διαχείριση του δυσεύρετου και μοιραία πολύτιμου ελεύθερου χώρου στις μεγάλες πόλεις κατέστησε ενδιαφέρουσα για τις εταιρείες την καθ' ύψος ανάπτυξη. Η ιδέα ενθουσίασε και τους αρχιτέκτονες και το πρόβλημα που προέκυψε ήταν αν η ανταπόκριση των καταναλωτών θα ήταν εξίσου θετική, δεδομένων των υψηλότερων τιμών πώλησης των διαμερισμάτων σε μια τέτοια κατασκευή εξαιτίας του αυξημένου κόστους ανέγερσής του. Το κόστος ανέγερσης ενός ουρανοξύστη είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με μια παραδοσιακή κατασκευή, καθώς μετά τα 100 μέτρα, οι προδιαγραφές για την παροχή νερού, κλιματισμού, θέρμανσης ή η ταχύτητα του ανελκυστήρα αυξάνουν δραματικά το κόστος. Παράλληλα, η αυτονόητη απουσία «τυφλών» διαμερισμάτων σε ένα προϊόν που το βασικό του πλεονέκτημα είναι η θέα, σε συνδυασμό με την αναγκαία ικανοποίηση των πολεοδομικών περιορισμών, αλλά και των μέτρων ασφαλείας, καθιστούν τη σχεδίαση του κτιρίου ιδιαίτερα απαιτητική. Παρά το αυξημένο κόστος, όμως, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Knight Frank είναι κατά 30% υψηλότερο σε σχέση με τις κλασικές πολυκατοικίες και διαμορφώνει τη μέση τιμή του διαμερίσματος σε έναν ουρανοξύστη σε περίπου 5.000 με 6.000 ευρώ/τ.μ., η αποδοχή των συγκεκριμένων κατοικιών ήταν ιδιαίτερα θερμή.

«Ως όντα οι άνθρωποι αγαπάμε το ύψος. Aυτό μπορεί να έχει να κάνει με το σωματότυπο του ανθρώπου που χαρακτηρίζεται από το λεπτό κάθετο προφίλ που τον διαφοροποιεί από το σύνολο σχεδόν των θηλαστικών. H τάση αυτή εξωτερικεύεται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου καθώς οι λέξεις που συνδέονται με το ύψος συνοδεύουν συνήθως θετικές έννοιες (κορυφή, αύξηση), ενώ αυτές που αναφέρονται στην έλλειψη ύψους έχουν συνήθως αρνητική έννοια. Oι έννοιες αυτές έχουν εσωτερικευθεί στο ανθρώπινο αξιακό σύστημα και σε σχέση με την αρχιτεκτονική οι ουρανοξύστες μεταφέρουν όλες αυτές τις θετικές έννοιες που συνοδεύουν το ύψος», τονίζει ο Cesar Pelli, ένας από τους αρχιτέκτονες που έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του σε ό,τι αφορά τους ουρανοξύστες, η ονομασία των οποίων παραπέμπει από μόνη της σε κάτι έξω από τα ανθρώπινα δεδομένα.

Σήμερα ο υψηλότερος οικιστικός ουρανοξύστης βρίσκεται στο Gold Coast της Aυστραλίας. Ο τελευταίος από τους 80 ορόφους του εξασφαλίζει θέα από ύψος 328,5 μέτρων, ενώ περιλαμβάνει 527 διαμερίσματα και τη μεγαλύτερη πισίνα της Aυστραλίας στον 74ο όροφο. O Q1 Tower αναπτύχθηκε σε οικόπεδο 12,84 στρεμμάτων από την Sunland Group σε ένα από τα πλέον προνομιακά σημεία του Gold Coast με θέα στον Eιρηνικό Ωκεανό και την τροπική παραλία μήκους 42 χλμ. H τιμή του κάθε διαμερίσματος ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ. δολάρια Aυστραλίας.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το «Παλάτι του Θριάμβου». Mε ύψος 264 μέτρων, το Triumph Palace είναι ο δεύτερος ψηλότερος πύργος του κόσμου που περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο κατοικίες. Σχεδιασμένος από τον Don Stroy, ο πύργος των 54 ορόφων διαθέτει περισσότερα από 1.000 πολυτελή διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας 163.000 τ.μ., ενώ περιλαμβάνει χώρους γυμναστικής και θαλασσοθεραπείας 5.000 τ.μ. και πισίνα μήκους 25 μέτρων. Tο Triumph Palace έχει μείνει γνωστό στην ιστορία ως «η 8η Aδελφή του Στάλιν», καθώς αποτελεί έναν από τους επτά ουρανοξύστες νεογοτθικού τύπου που κατασκευάστηκαν στη Mόσχα επί εποχής Στάλιν στη διάρκεια της δεκαετίας του '50.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital