ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σταθερή η πτώση της οικοδομής

16 Ιούλιος, 2008

Σταθερή η πτώση της οικοδομής

Μείωση 20,6% σημείωσε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο α΄ τετράμηνο του 2008 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.

Σε τροχιά πτώσης βρίσκονται πλέον οι επενδύσεις σε κατοικία, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι φέτος η οικοδομική δραστηριότητα θα βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας οκταετίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στο α’ τετράμηνο 2008 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε μείωση 20,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο και όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι τάσεις αυτές δεν πρόκειται να αντιστραφούν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

«Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κατασκευή κατοικιών έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά εμπόδια και ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Και αυτό τις αναγκάζει να αντιμετωπίζουν το μέλλον με ιδιαίτερο σκεπτικισμό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υπερβάλλουσα προσφορά. Αυτήν τη στιγμή το αδιάθετο απόθεμα των νέων κατοικιών εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 100.000 σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για αριθμό - ρεκόρ, που αντιπροσωπεύει το συνολικό ετήσιο όγκο πωλήσεων της αγοράς. Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι η υποχώρηση της ζήτησης. Τα στοιχεία για τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων απεικονίζουν ανάγλυφα το «μάγκωμα» των υποψήφιων αγοραστών. Φυσικά οι εκτιμήσεις για επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων δεν βοηθούν στη βελτίωση του κλίματος. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί και ο κορεσμός που καταγράφεται στην αγορά κύριας κατοικίας, αφού τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα ξεπερνούν το 85%. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις του κλάδου. Αν προστεθούν όλα αυτά, τότε οι εκτιμήσεις για το μέλλον δεν μπορούν να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες», τονίζει χαρακτηριστικά στέλεχος εταιρείας ακινήτων που ασχολείται με την ποσοτική ανάλυση των εξελίξεων στην αγορά κατοικίας.

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής που καταγράφουν την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν τα απαισιόδοξα σενάρια, καθώς:

• Η μεγαλύτερη υποχώρηση των επενδύσεων σε κατοικίες καταγράφεται στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Για παράδειγμα στην Αττική ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το α’ τετράμηνο του χρόνου είναι μικρότερος κατά 27% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στη Θεσσαλονίκη η πτώση κινείται στα επίπεδα του 18% περίπου. Σε ανάλογα επίπεδα κινείται και η υποχώρηση των επενδύσεων σε κατοικίες σε Πάτρα, Λάρισα κ.α.

• Το γενικότερο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην οικονομία έχει αρχίσει να επηρεάζει και την αγορά εξοχικής κατοικίας. Ενδεικτικό θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι σε τουριστικούς προορισμούς όπως Ιόνια νησιά, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο, η οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζεται μειωμένη σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και οι ενδείξεις από τα τοπικά πολεοδομικά γραφεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τάση αυτή δεν πρόκειται να αντιστραφεί άμεσα. Σύμφωνα με τις απόψεις κατασκευαστών, στα παραθεριστικά θέρετρα δεν καταγράφονται φαινόμενα υπερβάλλουσας προσφοράς. Ομως η ύφεση που πλήττει τις ευρωπαϊκές αγορές σε συνδυασμό με την κάμψη της εσωτερικής ζήτησης, καθιστά τους επιχειρηματίες – κατασκευαστές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς στο να προχωρήσουν σε νέες κατασκευές. Ηδη σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς η ζήτηση από αλλοδαπούς εμφανίζεται περιορισμένη. Οι μόνοι που κινούνται, σύμφωνα με τις φήμες, είναι οι Ρώσοι αλλά και στην περίπτωση αυτή το ενδιαφέρον είναι μόνο φιλολογικό, τονίζει μεσίτης που δραστηριοποιείται στην Κρήτη. Εξαίρεση στην εικόνα αυτή της αγοράς αποτελούν οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα όπου η οικοδομική δραστηριότητα είναι αυξημένη 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο.


Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital