ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στη γραμμή εκκίνησης τα έργα στον Βοτανικό

11 Σεπτέμβριος, 2008

Στη γραμμή εκκίνησης τα έργα στον Βοτανικό

Μέχρι τα μέσα του μήνα οι πρώτες οικοδομικές άδειες. Ποια τα μεγάλα έργα που θα δώσουν άλλη όψη στην περιοχή.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η μεγάλη παρέμβαση αστικής ανάπλασης που δρομολογείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Βοτανικού, πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Στο σχεδιασμό προβλέπεται η δημιουργία αστικού πάρκου 120 στρεμμάτων, αλλά και η κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, έργο που έχει αναλάβει ο όμιλος της «Ελλάκτωρ», μέσω της θυγατρικής του «Ακτωρ» και θα απαιτήσει 18 μήνες έως ότου ολοκληρωθεί.

Το έργο, προϋπολογισμού 96 εκατ. ευρώ, θα αποτελείται από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο 40.000 θέσεων και δύο κλειστά γυμναστήρια που θα στεγάσουν τις ομάδες μπάσκετ, βόλεϊ και τα υπόλοιπα ερασιτεχνικά σωματεία του συλλόγου. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και εμπορικό κέντρο 40.000 τ.μ., ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων.

Εμπορικό κέντρο όμως αναπτύσσει σε γειτονική έκταση 43 στρεμμάτων και η Μπάμπης Βωβός. Μάλιστα, η εταιρεία έλαβε στα τέλη Αυγούστου την οικοδομική άδεια, που ήταν και ένα από τα τελευταία εμπόδια για την απρόσκοπτη εκτέλεση των έργων, που έχουν ήδη ξεκινήσει από τον προηγούμενο Απρίλιο, με βάση τμηματικές άδειες εκσκαφών που είχε λάβει η εταιρεία. Θυμίζουμε ότι τον προηγούμενο Ιούλιο η εταιρεία είχε λάβει και την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το νομαρχιακό συμβούλιο Αθήνας.

Το εμπορικό κέντρο των 81.000 τ.μ. (εκ των οποίων 32.160 τ.μ. αφορούν υπόγεια) που θα είναι και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας (αντίστοιχου μεγέθους με το The Mall στο Μαρούσι) αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2009. Η λήψη της οικοδομικής άδειας επιτρέπει πλέον στην εταιρεία να ξεκινήσει τις μισθώσεις στο κέντρο, ο προϋπολογισμός του οποίου (μαζί με το κόστος απόκτησης του οικοπέδου) υπολογίζεται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ. Η μελέτη για την εμπορική στρατηγική και το προφίλ των μισθωτών του κέντρου έχει επίσης ολοκληρωθεί, με τη διοίκηση να εκτιμά στην πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου προς τους αναλυτές, ότι τα έσοδα κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του κέντρου θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 35 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο αριθμός των πιθανών επισκεπτών του κέντρου εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 2,4 εκατ.

Πάντως, η διοίκηση άλλαξε πρόσφατα στάση όσον αφορά τη μελλοντική αξιοποίηση του εμπορικού κέντρου του Βοτανικού, μιας και προτίθεται να το εκμεταλλευτεί για τουλάχιστον ένα-δύο χρόνια ακόμα. Θυμίζουμε ότι η αρχική πρόθεση των διοικούντων ήταν να κινηθούν για την πώληση του εμπορικού κέντρου σε κάποιο επενδυτικό κεφάλαιο, ή άλλο θεσμικό επενδυτή, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει τις υπεραξίες του ακινήτου. Ωστόσο, το επενδυτικό κλίμα που επικρατεί πλέον διεθνώς, σε συνδυασμό και με τις δυσκολίες χρηματοδότησης πολλών συμφωνιών, λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, οδήγησε την Μπάμπης Βωβός σε μεταβολή των σχεδίων της, προφανώς εκτιμώντας ότι δεν θα μπορούσε να βρει αγοραστές πρόθυμους, ή έστω σε θέση να καταβάλουν το τίμημα που ενδεχομένως να επιθυμούσε.


Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital