ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

02 Μάρτιος, 2013
Στο προσκήνιο ξανά τα σχέδια για νέα Αρχιτεκτονική σχολή
Τα σενάρια επαναφέρουν τον σχεδιασμό για λειτουργία σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ έχει προταθεί και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Οι σκέψεις αυτές προκαλούν αντιδράσεις από τις υπάρχουσες αρχιτεκτονικές σχολές της χώρας, που πιέζουν για ανάληψη δράσης εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού με βάση τον νόμο για τα ΑΕΙ επανήλθε στο τραπέζι το σχέδιο για Αρχιτεκτονική στο Παν. Ιωαννίνων. Η σχολή έχει ιδρυθεί από το 2009 (με το προεδρικό διάταγμα 173/2009). Ομως, το υπ. Παιδείας δεν έδωσε έγκριση για την έναρξη της λειτουργίας της καθώς δεν διέθετε, μεταξύ άλλων, καθηγητικό προσωπικό. Με στόχο, λοιπόν, να ικανοποιήσουν τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο ώστε η σχολή να αρχίσει να λειτουργεί από το έτος 2012 - 2013, στα Γιάννενα προκήρυξαν στις αρχές του 2011 εκλογές για θέσεις των διδασκόντων. Τότε οι υπόλοιπες Αρχιτεκτονικές της χώρας (σε ΕΜΠ, ΑΠΘ, Δημοκρίτειο και Πάτρα) αντέδρασαν και το θέμα ατόνησε. Σήμερα το θέμα επανέρχεται, μόνο που το Παν. Ιωαννίνων απέκτησε «ανταγωνιστή» καθώς εξετάζεται η ίδρυσή της στο Παν. Αιγαίου, στο πλαίσιο ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής.
Από την άλλη, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το υπ. Παιδείας εξετάζει την έκδοση «οδικού χάρτη» που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο των αρμοδιοτήτων συγκλήτου, πρύτανη και Συμβουλίου Ιδρύματος. «Ο χάρτης θα πρέπει θα ξεκαθαρίσει τα σημεία όπου οι αρμοδιοτήτες του συμβουλίου που αφορούν τον ελέγχο και την εποπτεία δεν είναι σαφείς και δεν διαχωρίζονται. Ωστόσο, σήμερα που τα συμβούλια δεν έχουν κλείσει ούτε ένα μήνα ζωής αυτό που χρειάζεται να επιδιωχθεί είναι η ενιαία έκφραση του πανεπιστημίου με τα όργανά του και τους διακριτούς ρόλους τους, η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ τους και ο ειλικρινής διάλογος με την πανεπιστημιακή κοινότητα», παρατήρησε στην «Κ» το μέλος του Σ.Ι. του Παν. Αθηνών κ. Ε. Μπουρνόβα.
Προς το παρόν, πάντως, ολοκληρώνεται η επιλογή αναπληρωτών του πρύτανη από τον πρύτανη κάθε ιδρύματος, καθώς η θητεία των αντιπρυτάνεων ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2012. Οι πρυτάνεις ορίζουν τους απερχόμενους αντιπρυτάνεις ως αναπληρωτές τους. Κάτι που θεωρείται εύλογο, αφού εξελέγησαν συμμετέχοντας στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Ομως, εμπλοκή παρουσιάστηκε στο ΕΜΠ όπου το Σ.Ι. εξέφρασε ενστάσεις ως προς την τοποθέτηση της κ. Τ. Μοροπούλου. Οι ενστάσεις εκάμφθησαν τελικά, όμως θεωρείται ότι δημιούργησαν ένταση στις σχέσεις πρυτανείας - συμβουλίου.
Διορισμοί διδασκόντων
Τέλος, ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των περίπου 750 πανεπιστημιακών που έχουν εκλεγεί σε θέσεις διδασκόντων σε ΑΕΙ αλλά δεν έχουν ακόμη διοριστεί από το υπουργείο, δήλωσε ότι ζήτησε από τα συναρμόδια υπουργεία να γίνουν 302 διορισμοί διδασκόντων. Επίσης, δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει τη λίστα με τους υπό διορισμό ώστε να τηρηθεί η σειρά με βάση τον χρόνο πρωτοκόλλησης από το υπ. Παιδείας της εκλογής κάθε διδάσκοντος.
Του Αποστολου Λακασα
http://news.kathimerini.gr/