ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τα φωτοβολταϊκά στη στέγη καθιστούν ζημιογόνες μονάδες άνθρακα και μονοπώλια ενέργειας

17 Ιούλιος, 2014

Τα φωτοβολταϊκά στη στέγη καθιστούν ζημιογόνες μονάδες άνθρακα και μονοπώλια ενέργειας

Tον "μπελά τους" φαίνεται ότι έχουν βρει οι μεγάλοι παραγωγοί βρώμικης ενέργειας στην Αυστραλία εξαιτίας των φωτοβολταϊκών στις στέγες.

Η Αυστραλία βασίζει μεγάλο μέρος της ενεργειακής της οικονομίας στον άνθρακα, ο οποίος καλύπτει το 80% της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και αποτελεί βασικό εξαγωγικό προϊόν.

Παρόλα αυτά η κατακόρυφη πτώση των τιμών του ηλιακού εξοπλισμού και η έκρηξη της εγκατεστημένης ισχύος των φωτοβολταϊκών σε στέγες είχε ως αποτέλεσμα λίγες εταιρείες συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής να παρουσιάσουν κέρδη πέρυσι και ακόμα λιγότερες φέτος.

Το αρνητικό πρόσημο στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κάτι που ενίοτε συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας: όταν δηλαδή ο κόσμος κοιμάται, η ζήτηση είναι χαμηλή και οι μονάδες άνθρακα δεν διακόπτουν άμεσα τη λειτουργία τους καθότι δεν είναι και ιδιαίτερα ευέλικτες. Τότε, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης ή εξαγωγής της παραγωγής σε γειτονικές χώρες, οι εταιρείες πληρώνουν άλλους για να αναλάβουν την παραγόμενη ισχύ.

Αυτό κανονικά δεν συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά στις ώρες αιχμής του μεσημεριού, τότε δηλαδή που (υποτίθεται) οι συμβατικοί ηλεκτροπαραγωγοί αποκομίζουν τα περισσότερα κέρδη τους.

Το Κουήσλαντ της Αυστραλίας, όπου 1,1 Γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας είναι εγκατεστημένα σε 350.000 κτήρια, έδειξε ότι η αποκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια στα σπίτια καταβαραθρώνει τις τιμές χονδρικής.

Για αυτό ακριβώς μεγάλες εταιρείες παραγωγής και διανομής ενέργειας θέλουν να επιβραδύνουν τη διάδοση των φωτοβολταϊκών στις στέγες της Αυστραλίας.

Στο υποθετικό σενάριο όπου οι τιμές χονδρικής στην ενέργεια μηδενίζονται ή κυμαίνονται σε αυτή την περιοχή, οι μονάδες άνθρακα δεν θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες δεδομένης και της πτώσης του κόστους σύνδεσης και διανομής της ηλιακής ενέργειας στα δίκτυα της Αυστραλίας.

Επόμενο βήμα για να νοικοκυριά θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύσεις αποθήκευσης ώστε να απεξαρτηθούν πλήρως από τα κεντρικά δίκτυα.

Η Ελλάδα όπως και η Αυστραλία απολαμβάνει υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας. Τόση που ουσιαστικά ακύρωσε τις παρενέργειας από την πρόσφατη απεργία των συνδικαλιστών της ΔΕΗ.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι ως κοινωνία να επενδύσουμε (ορθολογικά και όχι άναρχα όπως συμβαίνει σήμερα) στις ΑΠΕ και να αποκομίσουμε τα τεράστια οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που αποφέρουν, για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Η ορθή και οργανωμένη θέσπιση του ενεργειακού συμψηφισμού, αλλά και η κατάργηση των κρυφών επιδοτήσεων προς τη βρώμικη ηλεκτροπαραγωγή, από εγχώριες και εισαγόμενες πηγές, αποτελούν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Άλλωστε ο εκδημοκρατισμός της ηλεκτροπαραγωγής μέσω των ΑΠΕ μικρής κλίμακας είναι αυτός που στέλνει "τις ΔΕΗ" στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι κάποιοι αυτόκλητοι υπερασπιστές του συλλογικού συμφέροντος πασχίζουν να μας πείσουν για το αντίθετο.

econews.gr

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital