ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

16 Μάρτιος, 2013
"Φεσωμένοι" και ταλαιπωρημένοι επιστρέφουν οι μετανάστες μηχανικοί
Αρον - άρον επιστρέφουν στη Ρόδο οι πολιτικοί μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες που είχαν μεταναστεύσει, προσωρινά, στο εξωτερικό προκειμένου να βρουν αντικείμενο εργασίας...
Από την εφημερίδα "Η Δημοκρατική" της Ρόδου
Για εκείνους η γη της «επαγγελματικής επαγγελίας» σε αρκετές περιπτώσεις αποδείχθηκε προβληματική, αφού επέστρεψαν απλήρωτοι και ταλαιπωρημένοι. Ο λόγος γίνεται για αρκετούς πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες που πήγαν σε Ρουμανία και Βουλγαρία για δουλειές σε οδικά και πολεοδομικά έργα. Οι ίδιοι περιέγραψαν στη «Δημοκρατική» πως «δεν είμαστε λίγοι εκείνοι που απασχοληθήκαμε 15 έως και 22 μήνες και τελικώς πληρωθήκαμε μόνο για τη μισή περίοδο εργασίας». Τα υπόλοιπα των αμοιβών, δυστυχώς, δεν υπάρχει περίπτωση να εισπραχθούν και τούτο διότι «είναι αδύνατο να βρεις άκρη και να διεκδικήσεις τα χρήματά σου από Βούλγαρους και Ρουμάνους εργολάβους».
Η μόνη αντίδραση των επαγγελματιών αυτών είναι οι καταγγελίες που ετοιμάζουν αυτή την περίοδο προκειμένου να τις κοινοποιήσουν προς το Τεχνικό Επιμελητήριο με την ελπίδα πως θα γίνει κάποιου είδους παρέμβαση στα αντίστοιχα, θεσμοθετημένα όργανα των συγκεκριμένων χωρών. Οι ίδιοι οι μηχανικοί, ωστόσο, θεωρούν πως «μέρος της ευθύνης για την κατάσταση αυτή φέρει και το ΤΕΕ Ελλάδος, αφού στην ιστοσελίδα του δημοσιοποιεί διαγωνισμούς και προσφορές θέσεων εργασίας από εταιρείες όλου του κόσμου, χωρίς προηγουμένως να διενεργήσει οποιονδήποτε έλεγχο για την φερεγγυότητα των εργοδοτών αυτών».
Εξαίρεση αποτελούν οι μηχανικοί που επέλεξαν να μεταναστεύσουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε), εκεί όπου οι συμβάσεις εργασίας τηρούνται κανονικά. Εχει εκτιμηθεί ότι σε Ντουμπάι και Κατάρ σήμερα βρίσκονται περισσότεροι από 20 Ρόδιοι μηχανικοί, οι οποίοι απασχολούνται πλήρως σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Όπως έγινε γνωστό στη «Δημοκρατική», η εργασία στα Η.Α.Ε περιλαμβάνει 10 έως 12 ώρες εντατικής, ημερήσια απασχόλησης, 6 ημέρες την εβδομάδα.
Ο μισθός ξεκινάει από 3000 ευρώ, ενώ από τις κατασκευαστικές εταιρείες καλύπτονται οι δαπάνες διαμονής και σίτισης. Οι συμβάσεις εργασίας είναι συνήθως 12μηνης διάρκειας, το δε, αντικείμενο εργασίας βρίσκεται σε επιβλέψεις μέσα στο έργο.
Το μειονέκτημα της εργασίας στη Σαουδική Αραβία αφορά στην ποιότητα ζωής εκτός εργοταξίου, η οποία διαφέρει όπως η μέρα με τη νύχτα σε σύγκριση με τα όσα ισχύουν στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά γενικότερα τη δουλειά των μηχανικών και των αρχιτεκτόνων σήμερα στη Ρόδο, αυτή διέρχεται τεράστια κρίση (όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα). Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών αυτού του κλάδου είναι σήμερα υποαπασχολούμενοι, ενώ είναι αρκετοί όλοι εκείνοι που παραμένουν απλήρωτοι για υπηρεσίες που έχουν προσφέρει.
Μια καλή αμοιβή (κι αυτή όποτε τύχει) επιτυγχάνουν οι επαγγελματίες που έχουν πιστοποιηθεί ως ενεργειακοί επιθεωρητές. Η επιβολή έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού για όλες τις επαγγελματικές μισθώσεις, όπως και το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», έχει δώσει την ευκαιρία σε αρκετούς μηχανικούς να απασχοληθούν και να εισπράξουν κάποια χρήματα για τις ανάγκες τους.
Οι νέοι μηχανικοί που μετά τις σπουδές τους επιστρέφουν στη Ρόδο αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα της αδυναμίας εύρεσης δουλειάς. Εκείνοι που τελικώς επιτυγχάνουν την εύρεση μιας θέσης εργασίας σε κάποιο τεχνικό γραφείο, «προσγειώνονται» απότομα σ' ένα εξαιρετικά χαμηλό μισθό και σε απασχόληση που ουδεμία σχέση έχει με τεχνικά έργα.