ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
19 Μάρτιος, 2007
ΦΠΑ σε πιλοτές και πισίνες νέων κατοικιών
Πάρκινγκ σε πυλωτή, αποκλειστική χρήση της ταράτσας, του κήπου ή της πισίνας αλλά και κάθε κοινόκτητος χώρος που πωλείται με την κατοικία υπάγεται πλέον σε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Αυτό ορίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις για τις αλλαγές και τις διορθώσεις που έγιναν με το τελευταίο φορολογικό νόμο στο καθεστώς επιβολής ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
Επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 19% στην αποκλειστική χρήση ανοιχτής θέσης στάθμευσης στην πιλοτή, στην αποκλειστική χρήση πισίνας, ταράτσας, κήπου και κάθε κοινόκτητου χώρου υπέρ ακινήτου, εφόσον το ακίνητο υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ. Το μέτρο αυτό ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή από 22 Δεκεμβρίου 2006 και σε περιπτώσεις που για το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης κατεβλήθη φόρος μεταβίβασης, η εφορία δεν αναζητήσει το ΦΠΑ. Σε πλειστηριασμό ακινήτων ο φόρος καταβάλλεται πριν από τη σύνταξη περίληψης της κατακυρωτικής έκθεσης.
Στην αυτοπαράδοση δεν υπάρχει παράδοση έναντι τιμήματος, αλλά θεωρείται ότι γίνεται παράδοση ακινήτου μόνο για σκοπούς ΦΠΑ, ώστε να καταβληθεί ο αναλογών φόρος.
Κατά την επιβολή του ΦΠΑ και σε περίπτωση διαχωρισμού επικαρπίας και κυριότητας, η αξία της πρώτης προσδιορίζεται σε ποσοστό της αξίας της πλήρους κυριότητας.
Απαλλάσσεται του ΦΠΑ η παραχώρηση δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης επί κοινόκτητων κύριων, βοηθητικών ή ειδικών χώρων κτισμάτων ή επί κοινόκτητου τμήματος οικοπέδου, εφόσον συνίσταται υπέρ ακινήτου που παραδίδεται σε δικαιούχο απαλλαγής πρώτης κατοικίας.
Μέχρι 30 Μαϊου 2007 πρέπει να γνωστοποιηθεί στην εφορία το είδος του ακινήτου (πάγιο στοιχείο επιχείρησης ή απαλλοτρίωση) σε πράξεις αυτοπαράδοσης. Η γνωστοποίηση γίνεται κανονικά με την ειδική δήλωση ΦΠΑ κατά το χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης χωρίς ταυτόχρονη καταβολή του φόρου, ο οποίος πληρώνεται με την περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Η υποβολή ειδικής δήλωσης είναι απαραίτητη ώστε να είναι εφικτή η ταυτοποίηση του ακινήτου και η υπαγωγή στο σωστό φόρο, δηλαδή σε τυχόν φόρο μεταβίβασης κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου.
Η ειδική δήλωση ΦΠΑ δεν αφορά περιπτώσεις αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, κατά τις οποίες εισπράττεται αποζημίωση, που δεν εμπίπτει σε ΦΠΑ.
Η ειδική δήλωση ΦΠΑ και τα διπλότυπα πληρωμής του φόρου αποτελούν απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να προσκομιστούν στον συμβολαιογράφο για τη σύνταξη του συμβολαίου.
Η ειδική δήλωση ΦΠΑ ανακαλείται σε ματαίωση σύνταξης συμβολαίου κατόπιν αίτησης του φορολογούμενου και σχετικής βεβαίωσης του συμβολαιογράφου.
Παρέχεται και δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής ειδικής δήλωσης ΦΠΑ, λόγω λανθασμένων στοιχείων στην αρχική και με σκοπό νέα εκκαθάριση και τυχόν αφαίρεση ΦΠΑ.
Το ειδικό έντυπο προϋπολογιστικού κόστους υποβάλλεται υποχρεωτικά μετά την έκδοση ή αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας και πριν την πρώτη παράδοση ιδιοκτησίας.
Σε τροποποίηση της σύστασης ιδιοκτησίας και διαφοροποίησης των χιλιοστών αδιάθετων ιδιοκτησιών υποβάλλεται τροποποιητικό ειδικό έντυπο προϋπολογιστικού κόστους, χωρίς όμως να επιτρέπεται αλλαγή του συνολικού κόστους της οικοδομής.
Αν η κατασκευαστική διαπιστώσει κατά τη σύνταξη και υποβολή του ειδικού εντύπου ότι το απολογιστικό κόστος είναι μεγαλύτερο από τη φορολογηθείσα αξία βάση ειδικής δήλωσης μπορεί να αποδώσει τη διαφορά ΦΠΑ με έκτακτη δήλωση, ώστε να αποφευχθεί ο πρόσθετος φόρος ανακρίβειας. Και σε εκπρόθεσμη υποβολή της (μετά το ειδικό έντυπο απολογιστικού κόστους) επιβάλλεται και πρόσθετος φόρος.
Ελεγχοι παλαιών υποθέσεων
Οριστικό φύλλο ελέγχου έχει τη δυνατότητα να εκδώσει ο έφορος χωρίς να αναμένει τις απαντήσεις των αρχών (φορολογικών ή τελωνειακών) των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών, όταν μεταξύ των ελεγκτικών επαληθεύσεων γίνονται και διασταυρώσεις των ενδοκοινοτικών συναλλαγών ή των συναλλαγών με τρίτες χώρες. Επίσης το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε έκδοση και κοινοποίηση φύλλου ελέγχου και στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί αρχικό φύλλο ελέγχου, όταν τα συμπληρωματικά στοιχεία περιέλθουν σε γνώση της εφορίας μετά την πάροδο της προβλεπόμενης αρχικά παραγραφής.
Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το αυξημένο αφορολόγητο
Το αυξημένο αφορολόγητο που απολαμβάνουν σήμερα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν οι μισθωτοί που θα αποκτήσουν φέτος υψηλότερα εισοδήματα από άλλες πηγές (ενοίκια, ατομική επιχείρηση, ελεύθερο επάγγελμα κ.λπ.). Οσοι έχουν εισοδήματα από μισθούς τα οποία είναι μικρότερα από το 50% των συνολικών τους εισοδημάτων (μισθοί, ενοίκια, ατομική επιχείρηση κ.λπ.) δεν θα φορολογούνται ως μισθωτοί αλλά με την κλίμακα των μη μισθωτών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, αλλά 10.500 ευρώ, και θα επιβαρύνονται ετησίως με επιπλέον φόρο 225 ευρώ. Το μέτρο αυτό προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος, ορισμένες από τις διατάξεις του οποίου αναλύονται σε χθεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Αντώνη Μπέζα. Ειδικότερα:
Με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων φορολογούνται μόνο όσοι αποκτούν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, το οποίο υπερβαίνει το 50% του συνολικού τους εισοδήματος. Στο συνολικό εισόδημα δεν περιλαμβάνονται εισοδήματα που απαλλάσσονται της φορολογίας ή φορολογούνται κατ ειδικό τρόπο με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.
Οι συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα από ενοίκια ή από γεωργικές επιχειρήσεις, ακόμη και αν αυτά ξεπερνούν το 50% του συνολικού εισοδήματος, θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών. Στην περίπτωση που ο συνταξιούχος δηλώνει εισόδημα και από άλλες πηγές, π.χ. κινητές αξίες ή ελεύθερο επάγγελμα, τότε ισχύει ο περιορισμός του 50%.
Επιπλέον έκπτωση φόρου 60 ευρώ για κάθε παιδί δικαιούται ο φορολογούμενος ακόμη και όταν:
Μόνο η σύζυγος προσφέρει υπηρεσίες σε παραμεθόρια περιοχή. Η έκπτωση εφαρμόζεται για κάθε κοινό παιδί τους, καθώς και για κάθε παιδί του συζύγου από προηγούμενο γάμο που τον βαρύνει. Την έκπτωση δικαιούται και η σύζυγος, στην περίπτωση που έχει δικά της παιδιά από προηγούμενο γάμο.
Ο σύζυγος υπηρετεί σε παραμεθόρια περιοχή, αλλά δεν έχει κοινά παιδιά με τη σύζυγό του, ούτε έχει από προηγούμενο γάμο για να τύχει τη μείωση φόρου ο ίδιος, έχει όμως παιδιά που βαρύνουν τη σύζυγο, οπότε αυτή δικαιούται τη μείωση φόρου για τα παιδιά της.
Καταργείται η έκπτωση 1,5% κατά την εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου φόρου. Διατηρείται όταν η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου.
Το 20% της δαπάνης για αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων που πραγματοποιείται από 1.1.2007 έως 31.12.2009 εκπίπτει από το εισόδημα του φορολογούμενου, εφόσον τα κρατήσει για 3 χρόνια.
Με βάση τη φορολογική κλίμακα θα φορολογείται ο «αέρας» των επιχειρήσεων δηλαδή κάθε ποσό που καταβάλλεται, πέρα από τα μισθώματα, από το μισθωτή προς τον εκμισθωτή, σε περίπτωση μίσθωσης ακινήτου μόνου του ή μαζί με τον οποιονδήποτε εξοπλισμό ή εγκατάσταση που τυχόν διαθέτει.
Φορολογικό μπόνους
Απαλλάσσονται πλήρως από το φόρο τα κέρδη των φυσικών προσώπων και των εταιρειών με βιβλία Α και Β κατηγορίας που προέρχονται από συναλλαγές σε παράγωγα προϊόντα (futures, swaps, options). Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, με βιβλία Γ κατηγορίας, οι υπεραξίες από τα παράγωγα θα μπορούν να συμψηφίζονται με ζημιές από παρόμοιες επενδύσεις. Αυτό προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος στον οποίο περιλαμβάνονται και οι εξής αλλαγές:
Φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10% οι τόκοι των καταθέσεων και ομολογιακών δανείων εξωτερικού που αποκτούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Καταργείται ο φόρος 1,5 επί της αξίας των εισηγμένων σε αλλοδαπό χρηματιστήριο μετοχών όταν μεταβιβάζονται από κάτοικο Ελλάδος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) με την προϋπόθεση ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών και το αλλοδαπό χρηματιστήριο έχουν δημιουργήσει κοινό ηλεκτρονικό σύστημα διαπραγμάτευσης και επιπλέον προβλέπεται η καταβολή ανάλογου φόρου στην αλλοδαπή για την ίδια συναλλαγή.
Παρέχεται έκπτωση του φόρου 5% που καταβάλλεται από το νομικό πρόσωπο σε περίπτωση μεταβίβασης μετοχών μη εισηγμένων στο Χ.Α. ή σε άλλο χρηματιστήριο από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του νομικού προσώπου αυτού.
Παρέχεται η δυνατότητα σχηματισμού πρόβλεψης για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων και σε χρηματιστηριακές εταιρείες, εφόσον έχουν επισφάλειες από ανεξόφλητους λογαριασμούς.
Με συντελεστή 10% επί του εκάστοτε ισχύοντος επιτοκίου παρέμβασης της ΕΚΤ (Επιτοκίου Αναφοράς) φορολογούνται τα αμοιβαία κεφάλαια.