ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ
ΦΩΤΙΣΜΟΣ
23 Ιανουάριος, 2013
Κτήμα στον Αργοσαρωνικό
Πρωταρχικός στόχος της μελέτης φωτισμού ήταν να «αφουγκραστεί» το διττό χαρακτήρα του έργου.
Στον εξωτερικό χώρο ο φωτισμός έρχεται να αναδείξει το ίδιο το φυσικό τοπίο μέσα στο οποίο αναδύεται η ήσυχη αρχιτεκτονική φόρμα της κατοικίας, ενώ στο εσωτερικό πάλλεται σε διαφορετικές εντάσεις αναπτύσσοντας ένα διάλογο με τα έργα τέχνης που εκθέτονται.
Πιο συγκεκριμένα, στον εξωτερικό χώρο, ο φωτισμός σε άλλα σημεία διαχέεται ενώ σε άλλα περιορίζεται, προκειμένου να αποκαλύψει σταδιακά και με σεβασμό την ποιότητα της ελληνικής φύσης. Λειτουργεί περισσότερο σαν καμβάς πάνω στον οποίο η φύση αποτυπώνεται, παρά σαν ένας προβολέας που επιθετικά εισβάλλει και τελικά επιβάλλεται με την ένταση του.
Με κύριο αρωγό την ίδια τη φύτευση, οι φωτεινές πηγές φιλτράρονται ώστε να αποφευχθούν τυχόν θαμβώσεις, ενώ διαγράφουν πορείες σε ένα τοπίο όπου τα σενάρια εναλλάσσονται ανάλογα με την ώρα της ημέρας αλλά και τη διάθεση του χρήστη. Ευέλικτα προγράμματα καθιστούν τον ιδιοκτήτη υπεύθυνο για τη διαχείριση μίας ατμόσφαιρας που αρμόζει στην εκάστοτε συνθήκη.
Το νερό, η πέτρα και το ξύλο, υλικά που χαρακτηρίζουν αρχιτεκτονικά το οίκημα συνδιαλέγονται σε ένα παιχνίδι κάτω από το φως. Ο φωτισμός - άλλοτε φυσικός και άλλοτε πάλι τεχνητός - είναι το στοιχείο που ορίζει την επιφάνεια του νερού ως καθρέπτη, που αντιπαραθέτει την υφή της πέτρας με αυτή του ξύλου, που διαγράφει παροδικά τις σκιές ανοιχτών - κλειστών διαστημάτων πάνω σε αρχιτεκτονικές και μη φόρμες, κάνοντας το τοπίο ρευστό και ευμετάβλητο ανάλογα με τις ώρες της ημέρας, τις εποχές, τις καιρικές συνθήκες.
Στο εσωτερικό της κατοικίας, ο φωτισμός δεν έχει μόνο λειτουργικό χαρακτήρα, ενδυναμώνοντας το κτιριολογικό πρόγραμμα, αλλά ενορχηστρώνει σε διακοσμητικό επίπεδο τις επιλογές του χρήστη. Η ένταση και η κατεύθυνση της κάθε πηγής συνεργάζονται ώστε η οργάνωση της κατοικίας να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται μέσα από διαδρομές μεταξύ των έργων τέχνης ενώ ταυτόχρονα, διαχειρίζονται τα επιμέρους στοιχεία της διακόσμησης, δίνοντας τους την δυνατότητα ογκοπλαστικής ανάπτυξης μέσα στον χώρο.
Τέλος, πρωταρχική μέριμνα της μελέτης φωτισμού υπήρξε η εξοικονόμηση ενέργειας. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε σχεδόν αποκλειστικά η εξελιγμένη τεχνολογία των led. Έτσι, αν και η έκταση του κτήματος αγγίζει τα 47 στρέμματα, η κατανάλωση που απαιτεί ο φωτισμός στο σύνολό του δεν ξεπερνά τα 2,2KW.
Μελέτη φωτισμού: IFI - Φρειδερίκος Αναγνωστάκης & ΣΙΑ ΟΕ
Κείμενο: Χριστίνα Μουδαρά - ΜΑ Architectural Studies
Φωτογραφίες: Γιάννης Κόντος
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
- "Πράσινος" και οικονομικός ο φωτισμός του εθνικού θεάτρου με τη μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού της ifigroup ( 15 Νοέμβριος, 2012 )
- Νέο website από την IFI ( 19 Απρίλιος, 2011 )
- Μελέτη φωτισμού από την IFI group ( 17 Φεβρουάριος, 2012 )
- Μελέτη φωτισμού κατοικίας στην Βούλα ( 19 Ιανουάριος, 2012 )