ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
ArchiTRAVELING
13 Απρίλιος, 2012
Συνέντευξη με τον αρχιτέκτονα LORCAN O' HERLIHY
Η ομάδα του ArchiTeam πραγματοποίησε συνέντευξη με τον αρχιτέκτονα LORCAN O' HERLIHY, ιδρυτή και πρόεδρο των φορέα LOHA Architects, με έδρα το Λος Άντζελες.
Ποια είναι η σημασία του αρχιτεκτονικού τουρισμού ;
Ιδανικά το μουσείο του Μπιλμπάο από τον Frank Gehry είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα του πώς μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των πόλεων ο τουρισμός και ειδικά αν υπάρχουν σημαντικά κτίρια, όπως το μουσείο του Μπιλμπάο. Αυτό βοήθησε πολύ ολόκληρη την πόλη. Είναι ένα τέλειο παράδειγμα. Ο αρχιτεκτονικός τουρισμός είναι σημαντικός.
Ποιά είναι η σημασία του να ταξιδεύεις, ειδικά για τους αρχιτέκτονες και τους ανθρώπους γενικά;
Βοηθάει στο να δεις διαφορετικές κουλτούρες και να κατανοήσεις ότι είμαστε μια παγκόσμια κοινότητα. Για μένα το συναρπαστικό του να είμαι ένας κριτής στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής είναι το να βλέπω έργα από όλο τον κόσμο. Έτσι, αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι τα έργα που εξετάζουμε είναι από τη Χιλή, είναι από τη Νότια Αμερική, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη Νορβηγία, από όλο τον κόσμο αρχίζεις να βλέπεις πολύ ενδιαφέροντα έργα. Έτσι, το να ταξιδεύεις είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφ ενός για να δεις τη διαφορετική προσέγγιση στην αρχιτεκτονική και αφ ετέρου για την ανάπτυξη των πόλεων .
Ποια είναι η προστιθέμενη αξία που δημιουργεί η Αρχιτεκτονική μέσα στην πόλη;
Ως προστιθέμενη αξία, ο σχεδιασμός εμπνέει τους ανθρώπους από το περιβάλλον τους. Έτσι, αν έχει δημιουργηθεί σπουδαία αρχιτεκτονική οι άνθρωποι θέλουν να πάνε εκεί, αν έχει σχεδιαστεί καλά σημαίνει ότι είναι ένας τόπος όπου εμπλουτίζει τη ζωή σου όχι μόνο από άποψη βιωσιμότητας . Έτσι είναι εμπλουτισμός της διαδικασίας.
Ποια είναι η σημασία των Αρχιτεκτονικών εκδηλώσεων (όπως το WAF) σε όλο τον κόσμο; Ποια είναι τα οφέλη για μια πόλη που διοργανώνει τέτοιου είδους σημαντικά γεγονότα;
Όταν πρόκειται για ανθρώπους που επισκέπτονται πόλεις ευελπιστώ ότι εμπειρίες όπως το WAF φέρνουν ανθρώπους από παντού και πως οι προσπάθειες της Βαρκελώνης, για παράδειγμα, έχουν γίνει γνωστές για το είδος αυτών των εκδηλώσεων. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι άνθρωποι έχουν την τάση να θέλουν να ανταποδώσουν και αν είναι σε θέση ίσως να το κάνουν και οικονομικά.
Είστε ο ιδρυτής και διευθυντής του γραφείου «Lorcan O'Herlihy Architects», όπου αναζητείτε ευκαιρίες για να συμμετέχετε στα λειτουργικά στρώματα του αστικού τοπίου με σεβασμό στα χωρικά, αισθητικά και βιωματικά στοιχεία.
Είναι το αστικό περιβάλλον των αμερικανικών πόλεων ικανοποιητικό για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτό; Μήπως ο αστικός σχεδιασμός χρήζει ενδυνάμωσης; Με ποιους τρόπους θα πρέπει να γίνει αυτό;
Το Λος Άντζελες είναι μια πόλη που μπορείς να οραματιστείς, μπορείς να δεις τις ιδέες να μη γίνονται κάτω από την επιβολή της ιστορίας και δεν χρειάζεται να σχεδιάσουμε με έναν ορισμένο τρόπο έτσι ώστε να ταιριάζει με το περιβάλλον. Έτσι, ως αποτέλεσμα έχεις την τάση να βλέπεις σχέδια που είναι μοναδικά. Οι πελάτες μου δεν έρχονται και μου λένε "Εδώ είναι ένα κτήριο . Ας κάνουμε και το δικό μας έτσι. "Έρχονται και λένε« Εδώ είναι μια κενή πανεπιστημιούπολη. Δημιούργησε". Το Λος Άντζελες είναι αυτό το είδος της πόλης όπου μπορείς να δημιουργήσεις μοναδική αρχιτεκτονική που να εμπλουτίζει το αστικό περιβάλλον.
Πως θα χαρακτηρίζατε την μοντέρνα αμερικάνικη αρχιτεκτονική ;
Η Αμερική είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, έτσι τα έργα είναι διαφορετικά από τη δυτική μέχρι την ανατολική ακτή. Αλλά τελικά υπάρχει μια εναλλακτική ποιότητα γιατί είναι μια νέα χώρα. Έτσι, υπάρχει το σύγχρονο, πιο εναλλακτικό έργο, που δεν είναι απαραίτητα καλύτερο. Προσωπικά πιστεύω ότι η σύγχρονη αρχιτεκτονική στην Ευρώπη είναι σημαντικά ισχυρότερη από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά νομίζω ότι υπάρχουν μερικά σπουδαία κτίρια στις Ηνωμένες Πολιτείες , κυρίως πρόσφατα.
Είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση μια ευκαιρία για όλους να επανεξετάσουμε τους τρόπους που σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε τα κτίρια και το αστικό περιβάλλον;
Με βάση τους οικονομικούς περιορισμούς, θα πρέπει να μάθει κανείς να σχεδιάζει με πολύ αυστηρές παραμέτρους και με μικρότερους προϋπολογισμούς. Έτσι πρέπει κανείς να είναι πολύ συγκεκριμένος και να σχεδιάζει έργα που να αντιστοιχούν σε αυτό. Αυτό είναι καλό γιατί έτσι η αρχιτεκτονική γίνεται περισσότερο για τις μάζες. Αν χτίζεις για λιγότερο ίσως μπορείς να κάνεις σπίτια, ή μπορείς να κάνεις έργα, όπως τώρα ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει προβλέψει κονδύλια για τη παροχή στέγασης για τους άστεγους. Η παγκόσμια οικονομική κρίση δίνει τη δυνατότητα σε αρχιτέκτονες όπως και σε εμένα να σχεδιάσουμε για τέτοιους σκοπούς .
Τα τελευταία χρόνια, η προσοχή στρέφεται στην πράσινη αστική αναγέννηση. Νομίζετε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για την πόλη ή είναι απλώς μια νέα μόδα με οικονομικά αποτελέσματα και συγκαλυμμένα συμφέροντα;
Νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε κτίρια που εξετάζουν τα θέματα της βιωσιμότητας. Είναι ζωτικής σημασίας, γιατί με πολλά θέματα, όπως η υπερθέρμανση πρέπει να ενδιαφερόμαστε για τον πλανήτη. Δεν νομίζω ότι είναι μόνο μόδα. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αν είσαι ένας καλός αρχιτέκτονας πρέπει να το κάνεις αυτό. Έχω πάντα την αίσθηση ότι το κάνουμε και ο κόσμος το εκτιμά .
Μπορείτε να δώσετε τη προσωπική σας γνώμη για 10 κτίρια (κατασκευασμένα και επισκέψιμα), που θεωρείτε ως τα πιο σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο που κάποιος πρέπει να τα επισκεφθεί οπωσδήποτε;
Το Ολυμπιακό γήπεδο των Herzog & de Meuron, είναι ένα θαυμάσιο έργο. Είμαι μεγάλος θαυμαστής της δουλειάς τους.
Τα έργα του Enric Μiralle's εδώ στην Βαρκελώνη, η αγορά του είναι εξέχουσα , αυτή με την οροφή.
Η βιβλιοθήκη του Seattle από τους OMA .
O τερματικός σταθμός του λιμανιού της Yokohama, οι FOA είναι υπέροχοι, είναι μια πολύ καλή δουλειά.
Επίσης υπάρχει ένας αριθμός από σπίτια σε ολόκληρο τον κόσμο , όπως το Elemental στην Χιλή που είναι ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον έργο, τα σπίτια των MVRDV στην Μαδρίτη η οποία είναι μια σπουδαία πόλη για αυτού του είδους δουλειές.
Στο Λος Άντζελες θαυμάζω τη δουλειά του Frank Gehry , το Μέγαρο Μουσικής της Walt Disney.
Στη Δανία, μου αρέσουν τα έργα των BIG.
Ο Steven Holl έχει επιτελέσει σπουδαίο έργο επίσης. Τα σχέδια στέγασης του στην Κίνα είναι πολύ καλά.
Παραγωγή: Μπατσίλας Ανδρέας Γκαβογιάννη Κυριακή, Αναγνώστου Μαρία
Επιμέλεια: Βανδώρος Αλέξιος, Αναγνώστου Μαρία
Βίντεο: Γιώργος Βλαχοδήμος
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
- Πεκίνο, Σανχάι και μια μικρή ιστορία ( 27 Φεβρουάριος, 2011 )
- Συνέντευξη με τον καλλιτέχνη ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΩΤΣΟ ( 10 Φεβρουάριος, 2011 )
- Συνέντευξη με το δήμαρχο του ΜΠΙΛΜΠΑΟ Iñaki Azkuna ( 10 Μάρτιος, 2011 )
- Συνέντευξη με τον αρχιτέκτονα MICHEL ROJKIND ( 25 Ιούλιος, 2012 )
- Συνέντευξη με το δήμαρχο της ΚΟΥΡΙΤΙΜΠΑ Luciano Ducci ( 08 Απρίλιος, 2011 )
- Συνέντευξη με τον αρχιτέκτονα ALBERTO ALESSI ( 25 Απρίλιος, 2011 )
- Συνέντευξη με την αρχιτέκτονα BENEDETTA TAGLIABUE ( 09 Μάιος, 2011 )
- Δημόσιος Χώρος και Αρχιτεκτονικός Τουρισμός ( 10 Ιούνιος, 2011 )
- Συνέντευξη με τον αρχιτέκτονα συγγραφέα Charles Jencks ( 21 Φεβρουάριος, 2013 )
- Συνέντευξη με την KAY HUGHES ( 12 Αύγουστος, 2012 )
- Συνέντευξη με την ALISON BROOKS ( 03 Ιανουάριος, 2013 )
- Συνέντευξη με τον αρχιτέκτονα Sir Terry Farrell ( 15 Αύγουστος, 2014 )