ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
Συμμετοχές 2011
12 Ιούλιος, 2011
(103.11) [παρα]μόρφωσις
Μια πρόταση για το μετασχηματισμό ενός παλαιού, εγκαταλελειμμένου σταδίου στο κέντρο της Λευκωσίας, σε ένα «ζωντανό» αστικό χώρο.
Φοιτητές : Λετυμπιώτης Κωνσταντίνος, Ευσταθίου Θάλεια
Επιβλέποντες: Βεργόπουλος Σταύρος, Γουρδούκης Δημήτριος
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων
Ημερομηνία Παρουσίασης : Ιούνιος 2011
Η διπλωματική μας εργασία αφορά το σχεδιασμό ενός 20όροφου κτιρίου, τη διαμόρφωση πλατείας και τη δημιουργία πολυώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης σε οικόπεδο που βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο της πόλης της Λευκωσίας. Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει χρήσεις αναψυχής, εμπορίου, γραφείων και ξενοδοχείου. Οι χρήσεις εμπορίου προτείνονται να τοποθετηθούν σε περιμετρικά κτίρια ενός με δύο ορόφων, σε άμεση σχέση με την πλατεία, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στη ζωτικότητα της.
Βασικός άξονας της πρότασης είναι η επίτευξη του ιδανικού ηλιασμού καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου σε συνάρτηση με τις ανάγκες της κάθε χρήσης. Μέσο προς την ανταπόκριση της προσέγγισης αυτής αποτελεί ο αλγόριθμος. Το κτιριολογικό πρόγραμμα που χωρίζεται σε επιμέρους χρήσεις, οργανώνεται σε ένα σύστημα από κύβους με διαστάσεις 5x5x3.5m. Μέσα από μια διαδικασία στοχαστικής αναζήτησης, ο κάθε κύβος κατανέμεται γύρω από τον κεντρικό πυρήνα του κτιρίου, ανάλογα με τις ανάγκες ηλιασμού του χώρου που αντιπροσωπεύει και τις σχέσεις χώρων που έχουν οριστεί από πριν.
Αρχικά κατανέμονται οι χρήσεις των πρώτων ορόφων, που αποτελούν τους χώρους υποδοχής των γραφείων και του ξενοδοχείου καθώς και κάποιους εκθεσιακούς χώρους, σύμφωνα με τις ανάγκες ηλιασμού που έχει κάθε χρήση. Στη συνέχεια, δημιουργείται ένα «αίθριο», μια διάτρηση ουσιαστικά στο βασικό όγκο του κτιρίου και γύρω από αυτήν οργανώνονται τα δωμάτια του ξενοδοχείου, τα οποία έχουν νοτιοδυτικό προσανατολισμό. Η διάτρηση αυτή γίνεται με βάση την πορεία του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας, με σκοπό να επιτευχθεί ηλιασμός σε όλα τα δωμάτια. Με τον ίδιο τρόπο γίνεται η κατανομή των χώρων των γραφείων, στην νοτιοανατολική πλευρά του κτιρίου. Τέλος οι υπόλοιπες χρήσεις οργανώνονται γύρω από τον κεντρικό πυρήνα σύμφωνα με τις σχέσεις που πρέπει να έχουν με το κεντρικό πυρήνα αλλά και μεταξύ τους, έχοντας πάντα υπόψη τις ανάγκες ηλιασμού της καθεμιάς από αυτές.
Το δομικό σύστημα της κατασκευής βασίζεται σε μια παραμόρφωση του κανονικού τρισδιάστατου καννάβου που προκύπτει από τη διαδικασία της στοχαστικής αναζήτησης, με τη χρήση διαγραμμάτων voronoi. Οι ακμές των κελιών του voronoi αποτελούν τον εξωσκελετό της κατασκευής, που μέσα από ένα δίκτυο οριζόντιων στοιχείων συνδέεται με τον κεντρικό πυρήνα του κτιρίου. Πάνω σε αυτή την κατασκευή εδράζεται ένα ευέλικτο σύστημα με συναρμολογούμενες κάψουλες, μέσα στις οποίες οργανώνονται οι χώροι των διαφόρων χρήσεων. Για λόγους σκίασης και αερισμού τοποθετείται σε μικρή απόσταση από τον εξωσκελετό επιδερμίδα, από φύλλα διπλής μεμβράνης, υπό μορφή μαξιλαριού E.T.F.E.
Η πλατεία οργανώνεται σε χαμηλότερο επίπεδο από το δρόμο σαν μια συνέχεια του κτιρίου μπροστά από μια σειρά από καταστήματα και καφετέριες, με κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους πρασίνου, πεζοδρόμους και καθιστικούς χώρους. Στην νοτιοδυτική πλευρά πλατείας τοποθετείται σημείο πρόσβασης στον πολυώροφο υπόγειο χώρο στάθμευσης που εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή.
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.