ΕΡΓΟ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ
21 Μάιος, 2012
Προμελέτη για καινοτόμο Βιομηχανικό κτίριο κατασκευής δορυφόρων στη Σαουδική Αραβία
Ένας σύγχρονος χώρος παράγωγης, περά από χώρος εγκατάστασης κατασκευαστικών μηχανών νέας γενιάς, είναι κυρίως χώρος ζωής, ενός υψηλού επίπεδου εργασιακού δυναμικού, εκείνου το όποιο και τις χειρίζεται. (Ανδρέας Κυράνης αρχιτέκτονες)
Πέρα από χώρος κατασκευής με την στενή σημασία της λέξης, είναι κυρίως χώρος δημιουργικής εργασίας υψηλού επιπέδου (μηχανές ψηφιακές υψηλής τεχνολογίας), και σαν τέτοιος, πρωταρχικά απαιτείται να είναι κατοικήσιμος, ποσό μάλλον σε συνθήκες ερήμου, συνθήκες φύσει αρνητικές για τα ανθρώπινα άτομα, με μεγάλες και απότομες θερμοκρασιακές εναλλαγές. Αυτός είναι και ο λόγος που μια τέτοια υποδομή υψηλότατης τεχνολογίας προτείνεται να είναι προστατευμένη-κλειστή από το γύρω της "εχθρικό" περιβάλλον, όντας παράλληλα ανοικτή σε ένα επί τούτου "κατασκευασμένο", εσωτερικό, με τα χαρακτηριστικά ενός "αιθρίου-όασης", ικανό να εξασφαλίζει άνεση, φιλτραρισμένο φυσικό φως, πράσινο -φύτευση και στοιχεία νερού. Πρόκειται για ένα χώρο που τυπολογικά αναφέρεται στη δομή του κτίσματος κατοικίας με περίκλειστη αυλή, κτίσματος κλασσικού-αρχετυπικού, που συναντάμε διαχρονικά τόσο στους μεσογειακούς όσο και στους αραβικούς πολιτισμούς.
Η πρόταση με τρόπο σαφή, προτίθεται να διαχειριστεί τον κύριο και μεγάλο βιομηχανικό όγκο, εντάσσοντας-αφανίζοντας και ενταφιάζοντας τον, στο γύρω αμμώδες περιβάλλον. Στη συνέχεια προβάλλει επιλεκτικά και έντονα μέρη του συνόλου, αναδύοντας τα, μέσα και πάνω από την γη, υπερβάλλοντας στο σχήμα και το ύψος, προσδίδοντας τους αξίες χρήσης -στέγαστρα σκιάδια- ή αξίες συμβολισμού και σήμανσης, κτίριο διοίκησης- είσοδοι, έξοδος του τελικού προϊόντος-δορυφόρος.
Η απώτερη πρόθεση είναι να προσδωθεί σε ένα καθαρά "χρηστικό" κτίριο-μηχανή μια γλυπτική ποιότητα και υπόσταση, συμβατές με τον χαρακτήρα του τόπου που το φιλοξενεί.
Αυτή η χειρονομία, αποκαθιστά μια ισορροπία, ανάμεσα στον φουτουρισμό της τεχνολογίας, και την ανθρωπινότητα του καθημερινού χρόνου. Σε ένα τέλος καθαρά "επικοινωνιακό" επίπεδο, εντείνει τη θετική έκπληξη του επισκέπτη, στη διαδρομή του από το έξω προς το μέσα του συγκροτήματος, όταν δηλαδή κινείται από έναν σιωπηλό, προσαρμοσμένο στο φυσικό περιβάλλον εξωτερικό χώρο, προς ένα υπερσύγχρονο τεχνολογικά εσωτερικό, με συμβολικό και πραγματικό άξονα ή κέντρο, την εύφορη εικόνα και πραγματικότητα μιας όασης.
Η τελική εικόνα του κτιρίου θα πρέπει να αποπνέει την πιο σύγχρονη δυνατή τεχνολογία κατασκευής, μέσα από την χρήση τόσο τεχνολογιών CNC, όσο και υλικών σύγχρονων συνθετικών, προϊόντων της τελευταίας λέξης στην επιστήμη και την έρευνα.
Η μελέτη αφορά κτιριακή εγκατάσταση, που αναπτύσσεται σε χώρο 130.000 μ2.
Περιεχόμενα
1. Παραδοχές
2. Προμελέτη
3. Κτιριακή δομή
4. Ηλεκτρομηχανολογικά
5. Βιοκλιματικός σχεδιασμός
6. Μέθοδοι και υλικά κατασκευής
7. Φωτορεαλιστικά μοντέλα
8. Γενικές κατόψεις
1. Παραδοχές
α. Περιβάλλον που ενθαρρύνει έμπνευση και δημιουργικότητα
β. Λειτουργικές ζώνες εργοστάσιου
γ. Μέγεθος προτεινομένου κτίσματος
ε. Επιλογή θέσης στο οικόπεδο
α. Περιβάλλον που ενθαρρύνει την έμπνευση και την δημιουργικότητα
Τα εφευρετικά άτομα εμπνέονται, τόσο από την ιερότητα και το μεγαλείο της φύσης, όσο και από την ιστορία, τη συναίσθηση δηλαδή και τον στοχασμό πάνω στο χθες, το σήμερα και το αύριο του ανθρώπινου πολιτισμού. Η έμπνευση και η δημιουργικότητα προϋποθέτουν ένα περιβάλλον εργασίας, υψηλής ποιότητας, το όποιο καταθέτει θετική ενέργεια, ενέργεια δηλαδή που ευνοεί την άνεση και την ευεξία. Ένα ποιοτικό περιβάλλον εργασίας, είναι ανοικτό στο γύρω του φυσικό περιβάλλον, επιχειρώντας να συμφιλιώσει την όποια υπερσύγχρονη τεχνολογία και αισθητική, που έρχονται από το μέλλον, με στοιχεία οικειότητας, και διαχρονικότητας, που έρχονται και στηρίζονται στο χθες
Τα αίθρια-οάσεις, σαν κρίσιμη αρχιτεκτονική επιλογή στην καρδιά των βιομηχανικών χώρων, στα οποία ανοίγονται οι γύρω τους χώροι εργασίας και κυκλοφορίας, όντας βιωμένα αρχέτυπα τόσο στους πολιτισμούς της Μεσoγείου όσο και σε εκείνους της Μέσης Ανατολής, έχουν αυτόματη σχεδόν συνεισφορά στη θετική αύρα του χώρου. Οι τεχνικές δροσισμού , με έξυπνα κατευθυνόμενα ρεύματα αέρα μέσα από υγραμένα μεταλλικά υφάσματα, συνιστούν μεταφράσεις με σύγχρονα μέσα, των αντίστοιχων παραδοσιακών που συναντάμε εδώ και αιώνες σε καθημερινά κτίσματα σε όλη την Ανατολή.
β. Λειτουργικές ζώνες εργοστάσιου
Το κτιριακό συγκρότημα είναι μια σύγχρονη μεταβιομηχανική κατασκευαστική μονάδα.
Συνίσταται από τον χώρο παραγωγής, τους στεγασμένους χώρους στάθμευσης και φορτοεκφόρτωσης, και το κτίριο της κεντρικής διοίκησης.
Ο χώρος παραγωγής με τη σειρά του συντίθεται από τρεις επιμέρους ενότητες:
- τον συμβατικό χώρο παράγωγης οπού μεταποιούνται πρώτες ύλες με τη χρήση διαφόρων cnc εργαλειομηχανών
- τον ελεγχόμενης και αυστηρά διαβαθμισμένης, από άποψη καθαρότητας αέρα, χώρο, που στεγάζει τους χώρους δοκιμών, σε περιβάλλοντα που προσομοιώνουν πραγματικές συνθήκες καταπόνησης διαστήματος, και τον χώρο τελικής συναρμολόγησης, συσκευασίας και παράδοσης του προϊόντος -"test areas" και "clean rooms"-.
- τον χώρο μετάβασης και αυστηρού, από άποψη καθαρότητας, ελέγχου της διακίνησης υλικών και ανθρώπων, από τον συμβατικό στον "καθαρό" χώρο - "Transition area"-.
Το κτίριο της διοίκησης διαθέτει στεγασμένη και κλιματισμένη επικοινωνία με τους χώρους παραγωγής, καθώς και ελικοδρόμιο στην οροφή του. Η διοίκηση αποτελείται από τον όροφο επικοινωνίας με τους πελάτες, τον όροφο της διοίκησης, τον όροφο έρευνας και ανάπτυξης προϊόντος, τους χώρους υποδοχής και διάφορους βοηθητικούς χώρους. Οι χώροι λόγω του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας έχουν αυστηρά διαχωρισμένες ζώνες για άνδρες και γυναίκες, καθώς και χώρους προσευχής για κάθε λειτουργική ζώνη.
Η προσπέλαση στο συγκρότημα είναι αυστηρά διαχωρισμένη τόσο ανάμεσα στους εργαζόμενους και τη διοίκηση, όσο και ανάμεσα στην είσοδο των πρώτων υλών και την έξοδο του τελικού προϊόντος.
Οι χώροι στάθμευσης και φορτοεκφόρτωσης είναι "ημιυπαίθριοι" και αεριζόμενοι, προκειμένου να προστατεύουν τη χρήση τους σε υψηλοτάτες εξωτερικές θερμοκρασίες.
γ. Αναγκαίες κλιματιστικές συνθήκες λειτουργίας και βιοκλιματική προσέγγιση
Πρόκειται για μια κατασκευαστική διαδικασία ελεγχόμενη σε όλα της τα στάδια, από υπολογιστές, με υψηλότατες απαιτήσεις ακριβείας. Η ικανή και αναγκαία συνθήκη αποτελεσματικής λειτουργίας ψηφιακών κατασκευαστικών μηχανών, απαιτεί απόλυτα σταθερή θερμοκρασία στους 20 βαθμούς Κελσίου, όταν η εξωτερική θερμοκρασιακή συνθήκη παίζει, στη διάρκεια της μέρας και ανάλογα με την εποχή του χρόνου, από τους 8 στους 47 βαθμούς, στην περιοχή του υπό κατασκευή έργου. Σε τέτοιες συνθήκες ο σχεδιασμός οφείλει να εξασφαλίσει το μικρότερο δυνατό κόστος λειτουργίας, απέναντι σε έντονες και κρίσιμες κλιματιστικές συνθήκες, υψηλότατων απαιτήσεων. Η προτεινόμενη βιοκλιματική προσέγγιση, ακολουθεί της αμερικανικές προδιαγραφές L.E.E.D
Η ένθεση στην συνολική λειτουργική δομή των αιθρίων, έρχεται να εξυπηρετήσει αυτή την προσέγγιση, επικουρούμενη και από την ένθεση στεγάστρων και στοιχείων νερού που εκμεταλλεύονται την κατεύθυνση των ανέμων, τις κρίσιμες θερμοκρασιακά εποχές του χρόνου.
δ. Μέγεθος της προτεινομένης βιομηχανικής εγκατάστασης
Η διεθνής πρακτική και εμπειρία αντίστοιχων εγκαταστάσεων, κυμαίνεται από τα 10000 έως τα 100000 μ2 κλειστών παραγωγικών χώρων και εξαρτάται άμεσα από το μέγεθος των υπό κατασκευή δορυφόρων. Το προτεινόμενο κτίσμα διαθέτει 25000 μ2 κλειστούς και 26000 μ2 ημιυπαίθριους χώρους, και η πλήρης αποσαφήνιση του μεγέθους του απαιτεί λεπτομερέστερο κτιριολογικό πρόγραμμα, που δεν δόθηκε σε αυτή τη φάση της μελέτης από τον κύριο του έργου.
ε. Προτεινόμενη τοποθέτηση του κτιρίου στο υφιστάμενο οικόπεδο
Στο υπό εγκατάσταση οικόπεδο, στα περίχωρα του Ριάντ, μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, βρίσκεται το οικόπεδο υποδοχής του κτίσματος σε ένα "οροπέδιο", σχεδόν επίπεδο, επιφάνειας περίπου 1000 στρεμμάτων, το όποιο ανήκει στον κύριο του έργου. Στο οικόπεδο, υπάρχουν ήδη κάποιες εγκαταστάσεις με σχετικό αντικείμενο, χαραγμένες σε έναν απόλυτο άξονα βορρά -νότου.
Το προτεινόμενο κτίσμα ακολουθεί πιστά αυτές τις χαράξεις, τοποθετείται κεντροβαρικά στις ήδη υφιστάμενες υποδομές, σκοπεύοντας στην μικρότερη δυνατή όχληση τους, στο πιο επίπεδο τμήμα του οικοπέδου, και στο πιο ευνοϊκό από άποψη δυνατότητας μελλοντικής επεκτασιμότητας, συμφώνα με τα αρχικά ζητούμενα του έργου.(Βλ. σχέδιο τοπογραφικού)
2. Προμελέτη
α. Λειτουργική δομή του κτιρίου
β. Η τυπολογία του κελύφους
α. Λειτουργική δομή του κτιρίου
Οι επιμέρους χρήσεις του κτιρίου οργανώνονται γύρω από δυο κύριους άξονες.
Ο άξονας Βορρά-Νότου υποδέχεται και οργανώνει την είσοδο των ανθρώπων, διαχειριζόμενος την εκμετάλλευση των ανέμων υπέρ της βιοκλιματικής σχεδίασης.
Ο άξονας Ανατολής-Δύσης είναι η σπονδυλική στήλη της παραγωγικής διαδικασίας, ορίζει την είσοδο των πρώτων υλών, την έξοδο του τελικού προϊόντος, και τέλος τον άξονα της δυνητικής επεκτασιμότητας της.
Οι δυο αυτοί άξονες συγκροτούν ένα σταυρό. Όλες οι λειτουργιές, κινήσεις και στάσεις, αρθρώνονται γύρω τους, με την λελογισμένη διαμεσολάβηση των αιθριακών χωρών.
Αυτή η κυρίαρχη αρχική διάταξη, που εντείνει το στάτους τη σταθερότητα και την ορθολογικότητα της όλης σύνθεσης, είναι ο κυρίαρχος κανόνας που τη συγκροτεί και που επιτρέπει στη συνέχεια την ανώδυνη ενσωμάτωση μορφολογικών εξαιρέσεων- αποκλίσεων οι οποίες αντί να διαταράσσουν, ενισχύουν ακόμη περισσότερο, την ισορροπία του συνόλου.
β. Η τυπολογία του κελύφους
Συμβατική κατασκευαστική διαδικασία
Η συμβατική κατασκευαστική διαδικασία, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο όγκο του κτίσματος, στεγάζεται με μια μορφή σχεδόν αρχετυπική, ένα συνεχές, απλό ημιυπόσκαφο κέλυφος, μια καλύπτρα-μαντήλι για το κεφάλι, που γίνεται ένα με το φυσικό τοπίο της άμμου.
Χώροι δοκίμων σε περιβάλλον διαστήματος, χώροι υψηλού βαθμού καθαρότητας, συναρμολόγηση τελικού προϊόντος
Αυτή η ζώνη του συγκροτήματος, στεγάζει την απόλυτα τεχνολογικά εκλεπτυσμένη και υπερσύγχρονη κατασκευαστική διαδικασία, και η απεικόνιση της δανείζεται μια μορφή από την πιο ώριμη φάση της βιομηχανικής επανάστασης. Τότε πριν 100 περίπου χρόνια , η τελευταία λέξη της τεχνολογίας που στήριξε το πρώτο μεγάλο εγχείρημα του ανθρώπου να ταξιδέψει στον ουρανό ήταν το Ζέπελιν. Με την εικόνα ενός μέρους της ατράκτου του Ζέπελιν, καλυμμένης με φύλλα από τιτάνιο, το κατ' εξοχήν διαστημικό υλικό, εκφράζουμε την σημερινή ανθρώπινη φιλοδοξία, θέλοντας ίσως να υπαινιχτούμε το μέτρο και τα όρια της, τόσο την λάμψη όσο και τη φθαρτότητα της.
Ο άξονας Βορρά-Νότου
Αποτελεί τον συνδετήριο ιστό (τη ραχοκοκαλιά) της υπόστασης του κτιριακού συγκροτήματος και σηματοδοτείται με την ροϊκότητα, μιας «κορδέλας» που ξετυλίγεται, τόσο για να στεγάσει τις βασικές του κυκλοφορίες, όσο και για να βοηθήσει την βιοκλιματική του λειτουργία, κατευθύνοντας και επιτείνοντας την φυσική ροή του ανέμου σε εστιασμένες περιοχές, στα αίθρια.
Το κτίριο γραφείων
Με το ελικοδρόμιο στην οροφή του σηματοδοτεί την κεφαλή του όλου εγχειρήματος.
Το διάφανο και γυάλινο εξωτερικό περίβλημα των γραφείων είναι η συνύπαρξη δυο καμπύλων σχημάτων, μιας έλλειψης και ενός κύκλου ( εσωτερικό αίθριο ) με σχέση χρυσής τομής στη μεταξύ τους χάραξη. Το γυάλινο και απόλυτα διάφανο περίβλημα προστατεύουν από τον ήλιο τεράστια οριζόντια σκιάδια που προεξέχουν κατ' ελάχιστον 10 μ. από τα υαλοστάσια. Τα χωροδικτυώματα των σκιαδίων αποκτούν θαμνώδη φύτευση, με στόχο να αποκρυβούν εντελώς. Το φυσικό συνδιαλέγεται με την σκληρότητα της τεχνολογικής κατασκευής διεκδικώντας με το πέρασμα του χρόνου την απόλυτη ενσωμάτωση της.
3. Κτιριακή δομή
ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΙΚΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Η στατική μελέτη του έργου θα ολοκληρωθεί επί τη βάσει των στοιχείων που θα προκύψουν μετά από γεωτεχνική μελέτη, η οποία και θα προσφέρει τα απαραίτητα δεδομένα για την μελέτη της διάδρασης κατασκευής και εδάφους, σύμφωνα με τους ισχύοντες ευροκώδικες.
Η κατασκευή του φέροντος οργανισμού θα υλοποιηθεί με σίδηρο ποιότητας S355JR.
Στις επιφάνειες των δαπέδων η σύμμεικτη κατασκευή θα υλοποιηθεί με ατσάλινο σκελετό και σκυρόδεμα ποιότητας C 30/37.
Προτείνονται χωροδικτυώματα, προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερα ανοίγματα ελεύθερων από κολώνες χώρων, και παράλληλα να διευκολύνουμε τη διέλευση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Η πυροπροστασία θα επιτευχθεί με ειδικές πυράντοχες βαφές.
Η διαχείριση της κατασκευής θα στηριχτεί σε B.I.M. εργαλεία, ούτως ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή επικοινωνία ανάμεσα στους ανά τον κόσμο συντελεστές του έργου.
Έτσι γίνεται εφικτή η πιο ακριβής, σύγχρονη, ολοκληρωμένη και οικονομική κατασκευή, την οποία συγκροτούν επιμέρους απάρτια και μικρού μεγέθους συναρμολογήματα. Αυτά τα μέρη αφού κατασκευαστούν οπουδήποτε στον κόσμο, θα μεταφερθούν με containers στο έργο, προκειμένου να συναρμολογηθούν επί τόπου. Ο τρόπος αυτός προσφέρει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη σε ποιότητα, χρόνο και χρήμα.
4. Ηλεκτρομηχανολογικά
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
- η μελέτη θα διέπεται από τις ισχύουσες τοπικές και διεθνείς προδιαγραφές
- θα εξαρτηθεί από τις τελικές προδιαγραφές τόσο των "clean spaces" όσο και της τελικής αποσαφήνισης της συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας.
- κοινή υποδομή για όλα τα λειτουργικά συστήματα δικτύων.
- βασικό κριτήριο της μελέτης θα είναι η εύκολη κατασκευή, η οικονομία και η προσαρμοστικότητα.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
- υδραυλικές εγκαταστάσεις
- συστήματα πυροπροστασίας
- γερανογέφυρες- συστήματα εσωτερικής διακίνησης προϊόντων
- θέρμανση, αερισμός και κλιματισμός (HVAC Systems)
- ηλεκτρολογικά
5. Βιοκλιματικός σχεδιασμός
Το κτίριο χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα τόσο του παθητικού, όσο και του ενεργητικού βιοκλιματικού σχεδιασμού, ενσωματώνοντας στο κέλυφος του, ανανεώσιμες, μορφές ενέργειας.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
- διασφάλιση της βέλτιστης θερμικής συμπεριφοράς
- ελαχιστοποίηση της ενεργειακής δαπάνης
- εφαρμογή βιοκλιματικών στρατηγικών εξοικονόμησης ενεργείας
- εξοικονόμηση κατά 70% της αναγκαίας ενεργείας για ψύξη-θέρμανση
- βελτίωση της οπτικοακουστικής και θερμικής άνεσης
ΣΤΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
- σκίαστρα για το γυάλινο κτίριο γραφείων
- θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα
- κατάλληλη επιλογή υλικών
- φυσικός αερισμός
- φυτεύσεις
- συστήματα γεωθερμίας
- ηλιακοί συλλέκτες
- καταρράκτες νερού
6. Μέθοδοι και υλικά κατασκευής
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑ
ΟΡΟΦΕΣ
- συμβατικοί χώροι παραγωγής: λευκή ψευδοροφή αλουμινίου
- υψηλής καθαρότητας χώροι : οροφές με επικάλυψη βινυλίου
- χώροι γραφείων : οροφές γυψοσανίδας με ενσωματωμένους κρυφούς φωτισμούς
ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ
- συμβατικοί χώροι παραγωγής: προκατασκευασμένα χωρίσματα αλουμινίου με διπλά ηχομονωτικά υαλοστάσια, η ηχομονωτικά πινέλα βινυλίου σε πάχη που εξαρτώνται από τις ειδικές προδιαγραφές των επί μέρους χώρων.
- υψηλής καθαρότητας χώροι : ειδικά πιστοποιημένα χωρίσματα, εξαρτώμενα από τον βαθμό καθαρότητας κάθε επί μέρους χώρου.
- χώροι γραφείων : γυάλινα διπλά ηχομονωτικά διαχωριστικά με δυνατότητα έλεγχου της διαφάνειας τους, και ηχομονωτικοί τοίχοι διπλής γυψοσανίδας.
ΔΑΠΕΔΑ
- βιομηχανικοί χώροι : υψηλής αντοχής και ποιότητας χυτά υποξειδικά δάπεδα.
- χώροι γραφείων : ξύλινα προγυαλισμενα κουμπωτά δάπεδα.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑ
ΟΡΟΦΕΣ
- συμβατικοί χώροι παραγωγής: (από έξω προς τα μέσα) ειδικές προκατασκευασμένες επί τόπου πλάκες άμμου προκατασκευασμένα ήχο-θερμομονωτικα πάνες αλουμινίου κενό για ελεγχόμενη κυκλοφορία αέρα προκατασκευασμένα ήχο-θερμομονωτικα πάνες αλουμινίου.
- υψηλής καθαρότητας χώροι : (από έξω προς τα μέσα) επικάλυψη με φύλλα τιτάνιου η τιτανιούχου ψευδαργύρου προκατασκευασμένα ήχο-θερμομονωτικα πάνες αλουμινίου κενό για ελεγχόμενη κυκλοφορία αέρα προκατασκευασμένα ήχο-θερμομονωτικα πάνες αλουμινίου
- χώροι γραφείων : πράσινα δώματα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ
- βιομηχανικοί χώροι : προκατασκευασμένα ηχομονωτικά πάνες αλουμίνιου.
- αιθρία και γραφεία : θερμοδιακοπτομενα υαλοπλάσματα με ενσωματωμένες περσίδες.
ΣΤΕΓΑΣΗ ΑΙΘΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
- ειδική κατασκευή από 20μμ φύλλα αλουμινίου η τιτάνιου κομμένα σε κατάλληλο σχήμα από cnc εργαλειομηχανή, βιδωτά μεταξύ τους με παρεμβλήματα από κατάλληλα προκατασκευασμένα αξονάκια - αποστάτες
- ένθεση στα κενά της κατασκευής κατάλληλου συνθετικού υλικού (texlon), που προσφέρει την δυνατότητα αυτοματοποίησης του έλεγχου διαβάθμισης της διαπερατότητας των επιφανειών, από το ηλιακό φορτίο.
7. Φωτορεαλιστικά μοντέλα
Συμβατικός χώρος παραγωγής-εισοδος πρώτων υλών.
Χώρος περιβαλλοντικών δοκιμών - Clean rooms - τελικό συναρμολόγημα - έξοδος προϊόντος.
Γενική εικόνα συγκροτήματος από τον αέρα.
Είσοδος εργαζομένων στο συγκρότημα.
Γενική άποψη από βορειοανατολικά.
Κτίριο γραφείων από βορειοανατολικά.
Κύρια όψη κτιρίου γραφείων στο νότια.
Εξωτερικές όψεις συγκροτήματος.
(Αριστερά) Όροφος επισκεπτών και ελικοδρόμιο. (Δεξιά) Τεχνικές φυσικού δροσισμού στα εσωτερικά αιθρία.
8. Γενικές κατόψεις
(Αριστερά) στάθμη -3,70 , είσοδοι, φορτοεκφόρτωση, βοηθητικοί χώροι εργαζομένων, παρκινγκ, γεωθερμία. (Δεξιά) Στάθμη 0,00 χώροι παραγωγής και γραφειακοί χώροι έρευνας και ανάπτυξης προϊόντος.
Η προμελέτη του έργου ανατέθηκε στο γραφείο μας τον Οκτώβριο μήνα του 2011. Παραδόθηκε στα τέλη Νοεμβρίου του 2011 στο Ντουμπάι.
Στη μελέτη συνεργάστηκαν τα γραφεία
Αρχιτεκτονική μελέτη : Ανδρέας Κυράνης αρχιτέκτονες
Ομάδα έργου : Ανδρέας Κυράνης, Κυριακή Στεφανίδου, Μαριλένα Τσούκα, Δημήτρης Σουλινάς, Μάρκος Μαζαράκης, Νίκος Μπασκόζος και Θωμάς Βουρνάζος.
Στατική μελέτη SDENG steel detail engineering
Υπεύθυνος μελέτης : Αριστόδημος Θεοδώρου
Βιοκλιματική μελέτη Νίκη Φούντα
Μηχανολογική μελέτη ΡΟΔΑΚΑΣ
Υπεύθυνοι μελέτης Αντώνης Φρουδάκης και Χρήστος Μωυσίδης
Κείμενα-θεωρητική τεκμηρίωση πρότασης Ανδρέας Κυράνης
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
- Για την αρχιτεκτονική την πόλη και τη δημοκρατία. (Α' μέρος) ( 10 Απρίλιος, 2012 )
- Για την αρχιτεκτονική την πόλη και τη δημοκρατία. (Β' μέρος) ( 19 Απρίλιος, 2012 )
- Σχεδιασμός καταστημάτων πώλησης επίπλων ( 02 Ιούνιος, 2012 )
- Η υποδειγματική μορφοποίηση ενός εναλλακτικού παραγωγικού μοντέλου μέσα από ένα υλοποιημένο αρχιτεκτονικό έργο[1] ( 13 Μάιος, 2015 )