ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
Συμμετοχές 2012
15 Δεκέμβριος, 2012
(107.12) Εργαστήρι τέχνης για παιδιά στη Χαλκίδα
Το κτίριό ανήκει στο "Εργαστήρι Τέχνης" της Χαλκίδας. Στεγάζει το τμήμα που προορίζεται για τα παιδιά, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός κοινού τόπου συνάντησης, εκπαίδευσης, πολιτισμού.
Φοιτήτριες : Γιόκαρη Κατερίνα, Γκιόλα Ντόρα
Επιβλέπουσα: Σ.Τσιράκη
Σύμβουλοι: Ν. Μπελαβίλας, Π. Βασιλάτος
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
Ημερομηνία παρουσίασης: 29 Μαρτίου 2012
Το κτίριό μας ανήκει στο "Εργαστήρι Τέχνης" της Χαλκίδας. Στεγάζει το τμήμα που προορίζεται για τα παιδιά, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός κοινού τόπου συνάντησης, εκπαίδευσης, πολιτισμού. Τοποθετείται στην είσοδο της πόλης, σε μία περιοχή με έντονα φυσικά χαρακτηριστικά όπου τα ίχνη του παρελθόντος είναι ακόμα εμφανή.
_ ο τόπος _ χαλκίδα
Πρωτεύουσα της Εύβοιας, με διπλό ρόλο : κέντρο του νησιού και "προάστιο" της Αθήνας.
_ διαδρομή στο χώρο και στο χρόνο
Προτείνουμε μία διαδρομή πεζών που συνδέει σημεία ενδιαφέροντος της πόλης με αρχή της η γέφυρα του Ευρίπου και κατάληξη το "Εργαστήρι Τέχνης για παιδιά". Περνά από αξιοθέατα της πόλης, αλλά και αναξιοποίητα κελύφη κτιρίων, θραύσματα του παρελθόντος που ζητούν να αναβιώσουν.
_ η ταυτότητα της περιοχής
Η επέμβασή μας τοποθετείται στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, περιοχή ιδιαίτερης ιστορικής αξίας. Αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα οικιστικής ανάπτυξης με κέντρο την περιοχή γύρω από τον κόλπο του Αγίου Στεφάνου, φυσικό λιμάνι, και το Βαθροβούνι, στα ανατολικά, ως φυσική οχύρωση.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, η περιοχή υπήρξε σημαντικός βιομηχανικός πυρήνας. Σήμερα, μάρτυρες του παρελθόντος στέκουν τα κελύφη βιομηχανικών κτιρίων ερημωμένα και αναξιοποίητα, ενώ μπορούν να δεχτούν νέες λειτουργίες πολιτιστικού χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του παλιού οινοποιείου της Αρέθουσας, το οποίο προβλέπεται να γίνει «διαχρονικό μουσείο» της πόλης.
Κοντά στα κτίρια αυτά βρίσκονται και οι αρχαίες πηγές της Αρέθουσας. Σήμερα τίποτα δε δηλώνει την ύπαρξη τους και τα νερά τους χάνονται μέσα από τις καλαμιές στη θάλασσα.
Καλάμια, αρμυρίκια, ευκάλυπτοι, υψηλή και χαμηλή βλάστηση συνθέτουν τον καμβά του φυσικού τοπίου. Η βλάστηση εντοπίζεται κυρίως σε έναν πυρήνα αστικού πρασίνου, το πάρκο του Λαού, που δημιουργήθηκε μετά από έργα επιχωματώσεων.
_ η πρότασή μας για την περιοχή
Διαμορφώνουμε το πάρκο με καθαρές χαράξεις, συνέχεια της διαδρομής πεζών που προτείνουμε και συνέχεια των δρόμων της πόλης. Οι κύριες διαδρομές του πάρκου περνούν και πάνω από το δρόμο με πεζογέφυρες, στοχεύοντας στη σύνδεση των δύο περιοχών που αποκόπτει τώρα ο δρόμος.
Το στοιχείο του νερού ενισχύεται με τη διαπλάτυνση του υφιστάμενου καναλιού, με τη δημιουργία μίας μικρής λίμνης και με τη διαμόρφωση διαδρομών παράλληλα στο νερό.
Ένας γήλοφος γύρω από τη λίμνη προστατεύει από την κίνηση του δρόμου, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα παιχνίδι με το έδαφος.
Μία αλέα φυλλοβόλων δέντρων, η οποία αλλάζει εικόνα με το πέρασμα των εποχών, συνδέει την Αρέθουσα με το κτίριό μας και τονίζει το δίπολο πολιτισμού που δημιουργούν τα δύο αυτά κτίρια.
Συγκεντρώνουμε τις δραστηριότητες αθλητισμού σε μία ζώνη (δημοτικό γυμναστήριο, κολυμβητήριο, μαρίνα ερασιτεχνών ψαράδων)
_ Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας
Το Εργαστήρι Τέχνης που μετεστεγάζουμε ιδρύθηκε το 1978 από τον τότε δήμαρχο και τους ζωγράφους Χαρίκλεια και Δημήτρη Μυταρά. Σκοπός του είναι η πολιτιστική και εικαστική ανάπτυξη της πόλης. Από την ίδρυσή του, οργανώνει και συμμετέχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πέρα από τα μαθήματα και τις δραστηριότητες του, διατηρεί το δικαίωμα να κρατάει στο αρχείο ορισμένα έργα μαθητών. Έτσι, έχει δημιουργηθεί ένα αρχείο έργων, εμπλουτισμένο με βιβλία και περιοδικά τέχνης.
Θεωρούμε πως οι σημερινές εγκαταστάσεις του εργαστηρίου δεν επαρκούν και για αυτό δημιουργούμε ένα νέο κτίριο. Στεγάζουμε στο προστατευμένο περιβάλλον του πάρκου τα παιδικά τμήματα, όπου τα ερεθίσματα από τη φύση ενισχύουν τη δημιουργικότητα.
Επιλέγουμε την τοποθέτηση του στην είσοδο της πόλης καθώς οι μαθητές του προέρχονται από όλη την Εύβοια και από πόλεις, όπως η Αθήνα και το Σχηματάρι.
_ συνθετική διερεύνηση _ πρώτες χαράξεις
Το κτίριό μας αποτελεί συνέχεια της διαδρομής πεζών που προτείνουμε και στρέφεται προς τη θάλασσα. Είναι μία ανοδική πορεία που γεννάται από το έδαφος και καταλήγει σε μία σημειακή έξαρση, το παρατηρητήριο, σηματοδοτώντας την είσοδο.
Κάτι που μας ώθησε να δουλέψουμε με γραμμές και σημεία είναι η γραμμική ανάπτυξη των γειτονικών βιομηχανικών κτιρίων και οι υψικάμινοί τους. Από τα βιομηχανικά κτίρια της περιοχής "δανειζόμαστε" ακόμη την πέτρα που αποτελεί στο δικό μας κτίριο το όριό του.
Οι κτιριακοί όγκοι αναπτύσσονται σε ένα Γ, γύρω από μία πλατεία που βυθίζεται στο έδαφος. Η πλατεία αυτή είναι η "καρδιά" του κτιρίου μας και η πρόσβαση σε αυτήν πραγματοποιείται μέσω κεκλιμένων επιπέδων.
Χωρίζουμε τα μαθήματα του εργαστηρίου σε τέσσερις τομείς προβλέποντας τη δημιουργία τεσσάρων επιμέρους εργαστηρίων. Οι χώροι τους είναι ενιαίοι και έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ως εκθεσιακοί χώροι τις ώρες κατά τις οποίες δεν πραγματοποιούνται μαθήματα. Μπαίνοντας κανείς στο κτίριο βρίσκεται σε έναν προστατευμένο κοινόχρηστο χώρο, μεγάλου ύψους, από όπου έχει εποπτεία των κινήσεων. Στο ισόγειο βρίσκεται το καφέ-βιβλιοθήκη, όπου διατηρείται το αρχείο του εργαστηρίου, καθώς και βιβλία και περιοδικά τέχνης.
Το κτίριο στεγάζεται με μία μεταλλική αναδιπλούμενη στέγη που μοιάζει να αιωρείται πάνω από αυτό. Ένας πέτρινος τοίχος αποτελεί το αυστηρό, χωρίς ανοίγματα, όριό του. Αυτό το όριο μοιάζει να "σπάει" και να δημιουργεί το χώρο όπου πραγματοποιούνται οι υπαίθριες εκθέσεις.
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
- Τα δρακόσπιτα της Εύβοιας ( 05 Μάρτιος, 2011 )
- Υπόθεση Λάρκο ( 27 Ιούλιος, 2010 )
- Xαλκίδα 2010, Φαντάσου την πόλη ( 10 Νοέμβριος, 2010 )
- Η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας και η σχέση της με το μέλλον της πόλης ( 10 Νοέμβριος, 2010 )
- Βιβλιοπαρουσίαση. Ερέτρια - Νέα Ψαρά ( 29 Νοέμβριος, 2010 )
- Ναός Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας ( 13 Μάιος, 2011 )
- Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα ( 24 Σεπτέμβριος, 2011 )
- Η ώρα των πολιτών για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Ερετρίας ( 05 Νοέμβριος, 2011 )
- Η ποιήτρια Μαρία Μιστριώτη σε Διεθνή ποιητική συνάντηση στην Πολωνία ( 30 Δεκέμβριος, 2011 )
- (149.11) Εργοστάσιο Γεωργιάδη: Μία πρόταση επέμβασης ( 11 Μάρτιος, 2012 )
- Οι σκουριές της ΛΑΡΚΟ σταθερά στον Βορειο Ευβοϊκό ( 26 Ιούνιος, 2012 )
- Διάλεξη για την Νότια Εύβοια ( 15 Ιούνιος, 2012 )
- Βιομηχανικό συγκρότημα Γεωργιάδη ( 30 Ιούλιος, 2012 )
- Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 3 πολιτικοί μηχανικοί ( 28 Ιούλιος, 2012 )
- ΚΤΕΛ Χαλκίδας. "Υπέρμετρες φιλοδοξίες" ( 14 Οκτώβριος, 2012 )
- Η Χαλκίδα τίμησε τον Θ. Τάσιο, μελετητή της γέφυρας του Ευρίπου ( 24 Δεκέμβριος, 2012 )
- Η περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσα από τα μάτια των παιδιών ( 21 Οκτώβριος, 2013 )
- 1η Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου Εύβοιας ( 01 Νοέμβριος, 2013 )
- Επάγγελμα Αρχιτέκτων ( 01 Νοέμβριος, 2013 )
- Αρχιτεκτονική "εκτός συνόρων". 1η έκθεση αρχιτεκτονικού έργου Εύβοιας ( 16 Νοέμβριος, 2013 )
- Διώροφη Πέτρινη Κατοικία στο Βουνό ( 26 Νοέμβριος, 2013 )
- Εφήμερη Αρχιτεκτονική - Θέατρο “Αυλιδείας Αρτέμιδας” ( 12 Δεκέμβριος, 2013 )
- Ομιλία Ηλία Κωνσταντόπουλου ( 21 Νοέμβριος, 2013 )
- Ημερίδα: Θεσμοί και λειτουργία των Πόλεων της Εύβοιας ( 15 Νοέμβριος, 2013 )
- Δύο κατοικίες στην Εύβοια ( 17 Δεκέμβριος, 2013 )
- Μονοκατοικία στη Δροσιά Χαλκίδας ( 25 Δεκέμβριος, 2013 )
- Αιδηψός ( 14 Δεκέμβριος, 2013 )
- Εξοχική Κατοικία στην Αίγινα ( 12 Ιανουάριος, 2014 )
- Η έρευνα στον οικισμό της Μάνικας ( 01 Φεβρουάριος, 2014 )
- Διάσωση και αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας ( 21 Φεβρουάριος, 2014 )
- Δημοτική Αγορά Χαλκίδας ( 18 Φεβρουάριος, 2014 )
- Urban country house ( 10 Μάρτιος, 2014 )
- Έκθεση για τη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας ( 10 Απρίλιος, 2014 )
- Τα λουτρά της αρχαίας Ερέτριας ( 02 Μάιος, 2014 )
- 192.13 Αφετηρία ένα τοπίο ( 27 Ιούνιος, 2014 )
- Δημοτική Αγορά Χαλκίδας ( 26 Νοέμβριος, 2014 )
- "Εφυγε" η Δομενίκη Οικονόμου ( 25 Φεβρουάριος, 2015 )
- 160.14 Ο Πορθμός του Ευρίπου ( 11 Μάρτιος, 2015 )