ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
Συμμετοχές 2012
19 Δεκέμβριος, 2012
(108.12) RADioactive ATHens. Πόλη έκτακτου αποκλεισμού
Ένα πυρηνικό καταφύγιο που αναφέρεται σε επίκαιρα γεγονότα ραδιενεργών απειλών, αλλά εφαρμόζεται σε ένα μετα-αποκαλυπτικό μέλλον καταστροφών και προσπαθειών διάσωσης του ανθρώπινου γένους.
Φοιτήτρια: Ελένη Χαν
Επιβλέπων: Κωστής Πανηγύρης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία υποστήριξης: 29/02/2012
Ένα πυρηνικό καταφύγιο που αναφέρεται σε επίκαιρα γεγονότα ραδιενεργών απειλών, αλλά εφαρμόζεται σε ένα μετα-αποκαλυπτικό μέλλον καταστροφών και προσπαθειών διάσωσης του ανθρώπινου γένους.
Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα της μόλυνσης, η επιφάνεια της γης μετατρέπεται σε ένα εχθρικό περιβάλλον για τον άνθρωπο, ο οποίος για να προστατευθεί θα πρέπει να κρυφτεί κάτω από τη γη. Εκεί, σε ένα κλειστό και ελεγχόμενο περιβάλλον, η κοινωνία μεταλλάσσεται για να ταιριάξει στα νέα δεδομένα επιβίωσης.
Η τοποθεσία του καταφυγίου επιτρέπει την πρόσβασή του από όλες τις περιοχές που βρίσκονται γύρω από τον Λυκαβηττό μέσω των εισόδων του στις πλαγιές του βουνού αλλά και από πιο απομακρυσμένες περιοχές που επικοινωνούν μέσω Μετρό με τον σταθμό Ευαγγελισμού. Μέσα στον Λυκαβηττό, πολλά μέτρα βράχου χωρίζουν τους ανθρώπους από την εξωτερική ατμόσφαιρα. Αρχικά το καταφύγιο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την απομώνωση και την αυτάρκεια. Κίνητρο αποτέλεσε η πρόσφατη τύξη του πυρηνικού αντιδραστήρα της Φουκουσίμα που προέκυψε από ένα παλιρροιακό κύμα κατά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου 2011. Ο κίνδυνος της ραδιενέργειας που ελευθερώθηκε είχε ως αποτέλεσμα την άμεση εκκένωση του πληθυσμού σε ακτίνα 20 χλμ. από το εργοστάσιο Νταΐτσι. Παρ'ολες τις προσπάθειες για περιορισμό της ραδιενέργειας διαρροές παρατηρήθηκαν σε αρκετές περιοχές καθώς και στην ανατολική θάλασσα της Ιαπωνίας, μεταφέροντας την μόλυνση έως και την μακρινή Αμερική. Είναι φανερό και από τα γεγονότα του Τσερνόμπιλ του 1986 ότι η ραδιενέργεια δεν μπορεί να περιοριστεί με απόλυτη επιτυχία και ότι ακόμη και σε χώρες που ακόμη δεν έχουν αναπτύξει την πυρηνική ενέργεια, μέτρα για την προστασία των πολιτών πρέπει να ληφθούν.
Με αυτή την πρόφαση το καταφύγιο του Λυκαβηττού ξεκίνησε ως ένα πυρηνικό καταφύγιο με τις ιδιότητες να φιλτράρει το νερό και τον αέρα, την συλλογή ηλιακής ενέργειας από την πλέον έρημη πόλη της Αθήνας και τη δική του καλλιέργεια τροφίμων. Το καταφύγιο όμως με τις παρούσες ιδιότητες μπορεί να ανταποκριθεί και σε άλλες καταστροφές, όπως εκείνες της βιολογικής ή χημικής απειλής, σεισμού ή ακόμη και σε περιπτώσεις πολέμου.
Το πρόγραμμα του καταφυγίου δεν αναφέρεται μόνο στο συγκεκριμένο καταφύγιο του Λυκαβηττού αλλά προοϊκονομεί στην ύπαρξη και άλλων καταφυγίων τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στις ορεινές περιοχές γύρω από το λεκανοπέδιο της Αττικής. Ο αριθμός και η τοποθεσία τους θα πρέπει να αντιστοιχούν στις περιοχές που απευθύνονται ώστε ο κάθε πολίτης να αντιστοιχεί και σε μία θέση στο καταφύγιο. Με τη σήμανση του συναγερμού για μια επικείμενη απειλή μια αρμόδια αρχή είναι υπεύθυνη για την ασφαλή και οργανωμένη μεταφορά των πολιτών στο υπόγειο καταφύγιο και την επιτυχής σφράγισή του. Η αρχή αυτή θα έχει επιλεχθεί εξ αρχής του προγράμματος του καταφυγίου, και θα είναι υπεύθυνη για την διατήρηση της τάξης και ασφάλειας για την επιβίωση του καταφυγίου ως σύνολο. Όλοι όσοι βρίσκονται στο καταφύγιο θα πρέπει να ακολουθούν μια αυστηρή σειρά κανόνων που θα επιτρέπει την δίκαιη διανομή του περιορισμένου χώρου και προμηθειών.
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.