ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
Συμμετοχές 2012
16 Μάιος, 2013
(175.12) Δίκτυο κοινωνικών λειτουργιών και κοινωνική κατοικία φοιτητών στη Νεάπολη Εξαρχείων
Η περιοχή την οποία επέλεξα να μελετήσω βρίσκεται στο διάσελο μεταξύ του λόφου του Στρέφη και του Λυκαβηττού και εντάσσεται μέσα σε ένα παραλληλόγραμμο που διαγράφουν οι οδοί Σόλωνος-Χαριλάου Τρικούπη -Ασκληπιού και Βουλγαροκτόνου. Ονομάζεται καταχρηστικά Νεάπολη Εξαρχείων.
Φοιτήτρια: Μαρία Βαλεντίνη Σαρακινιώτη
Επιβλέπουσες καθηγήτριες: Μαρία Καφρίτσα, Ντίνα Βαίου
Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : 1-11-2012
Περιοχή μελέτης
Η περιοχή την οποία επέλεξα να μελετήσω βρίσκεται στο διάσελο μεταξύ του λόφου του Στρέφη και του Λυκαβηττού και εντάσσεται μέσα σε ένα παραλληλόγραμμο που διαγράφουν οι οδοί Σόλωνος-Χαριλάου Τρικούπη -Ασκληπιού και Βουλγαροκτόνου. Ονομάζεται καταχρηστικά Νεάπολη Εξαρχείων.
Η οπτική από την οποία εξετάζω την περιοχή, σκοπό έχει να προσδιορίσει την ταυτότητα της και να εντοπιστούν τα προβλήματα και οι ανάγκες των κατοίκων της στην σημερινή εποχή.
Μέσα από την καταγραφή και την ανάλυση των στοιχείων που συνέλεξα προκύπτει ότι η περιοχή αποτελεί μια σύνθεση ετερόκλιτων εικόνων που περιλαμβάνει διαφορετικές ομάδες πληθυσμού ,δείγματα της αστικής αρχιτεκτονικής από όλες τις χρονικές περιόδους και χρήσεις γής που εναλλάσονται κατά τόπους.
Κλειστά ισόγεια
Το φαινόμενο των κλειστών επιχειρήσεων που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, εντόπισα σε μεγάλο ποσοστό και στην περιοχή μελέτης μου. Οι κλειστές επιχειρήσεις δεν αποτελούν πλέον μόνο σημεία αλλά σχηματίζουν γραμμές κυρίως κατά μήκος των κεντρικών οδών Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη. Το σύνολο των κλειστών τόπων ανά διαστήματα, σταδιακά πυκνώνουν και δημιουργούν μία δυσάρεστη κατάσταση για τους κατοίκους της περιοχής. Αντικατοπτρίζουν την οικονομική κρίση της εποχής και πως αυτή επέδρασε στην εικόνα της πόλης.
Θέλοντας να συλλέξω στοιχεία για την περιοχή απευθύνθηκα τον δήμο Αθηναίων και εντόπισα τη μελέτη του δήμου χρονολογίας 1993 που ανατέθηκε στο ΚΕΠΑΜΕ για την περιοχή. Σύμφωνα με την μελέτη επιλέγονται κτίρια των αρχών του 20ου αιώνα, κατοικίες που έχουν περιέλθει σε ερειπωμένη κατάσταση, ανακαινίζονται και τοποθετούνται σε αυτές οι κοινωνικές λειτουργίες. Οι κοινωνικές υποδομές εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς για τους κατοίκους μέχρι σήμερα εκτός από κάποιους συλλόγους που εντόπισα κατά την καταγραφή των χρήσεων γης και οι οποίοι έχουν συγκροτηθεί από κατοίκους της περιοχής και κοινωνικές ομάδες
Δίκτυο κοινωνικών λειτουργιών
Οι ανάγκες παραμένουν οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Στη θέση των παλαιών κτιρίων επιλέγω κλειστά ισόγεια και αστικά κενά που λειτουργούν ως χώροι στάθμευσης ,τοποθετώ σε αυτά τις κοινωνικές λειτουργίες και οργανώνω ένα δίκτυο με άξονα την οδό Μαυρομιχάλη.
Η χωροθέτηση των λειτουργιών γίνεται με βάση την ηλικιακή ομάδα των κατοίκων της περιοχής- νέοι, παιδιά, ηλικιωμένοι- σε τρείς πόλους και τοποθετούνται ανάλογες χρήσεις σε αυτά(κοινωνική κατοικία για φοιτητές-παιδικό εργαστήρι-λέσχη φιλίας για ηλικιωμένους).
Επέλεξα να τοποθετήσω τις κοινωνικές υποδομές σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Τα διαφορετικά μέλη ενός κοινωνικού συνόλου έρχονται σε επαφή και πραγματοποιούνται κοινές δραστηριότητες μεταξύ τους. Ένα δεύτερο στοιχείο το οποίο έλαβα υπόψη μου είναι η τοποθέτηση των λειτουργιών κοντά στους 3 κύριους πεζόδρομους της περιοχής(Βαλτετσίου- Δερβενίων -Μεθώνης). Οι πεζόδρομοι εκτός από άξονες κίνησης των πεζών λειτουργούν και ως χώροι πρασίνου, συνάντησης και εκτόνωσης των κατοίκων. Η δημιουργία ενός δικτύου επιδρά θετικά στην περιοχή γιατί ενισχύει την κοινωνική συνοχή μεταξύ των μελών της γειτονιάς και δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για να ενσωματωθούν και άλλες λειτουργίες που θα συγκεντρώσουν κόσμο.
Η απεικόνιση της πολεοδομικής ανάλυσης και της πρότασης στην περιοχή γίνεται σε κλίμακες 1προς 2000 και 1 προς 500.Ακολουθεί η επιλογή ενός από τα σημεία αυτά και η συνθετική επίλυση του σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Κοινωνική κατοικία για φοιτητές
Διαλέγω να επιλύσω σε μεγαλύτερη κλίμακα την κοινωνική κατοικία για φοιτητές στην θέση του υπαίθριου parking στην συμβολή των οδών Διδότου και Μαυρομιχάλη. Η πρόταση μου για την κοινωνική κατοικία στηρίζεται στο δίπολο μικρές μονάδες-δωμάτια για τον ιδιωτικό χώρο των φοιτητών και την δημιουργία ευχάριστων υπαίθριων και κλειστών χώρων για τις κοινόχρηστες λειτουργίες.
Τα διαμερίσματα στο σύνολο τους είναι 22 και τοποθετούνται σε δύο ορθοκανονικού σχήματος όγκους(δύο πτέρυγες) μαζί με τις λειτουργίες της εστίασης και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ισογείου. Οι δύο κύριοι όγκοι τοποθετούνται παράλληλα κατά μήκος των ορίων των δύο μακρύτερων πλευρών του οικοπέδου, ενώ ανάμεσά τους και στο επίπεδο +6.60μ από το έδαφος αναπτύσσεται υπερυψωμένη αυλή -χώρος εκτόνωσης για τους ενοίκους.
Τα διαμερίσματα είναι δύο τύπων
9 διαμερίσματα 20m2 και 13 διαμερίσματα των 50μ².
H επίλυση και διαρρύθμιση των διαμερισμάτων στο εσωτερικό τους βασίστηκε στην εργονομική σχεδίαση αυτών προκειμένου αξιοποιηθούν τα λίγα τετραγωνικά και να δημιουργηθεί επαρκής χώρος για την κατοίκιση των φοιτητών.
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.