ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
Συμμετοχές 2012
22 Μάιος, 2013
(178.12) Διαδραστικό Κέντρο για την Hπειρώτικη παράδοση στην πόλη των Ιωαννίνων
Ένα «σπίτι» για την Ηπειρώτικη παράδοση.
Φοιτητές: Παΐδας Ελευθέριος, Πλιάτσικας Δημήτριος
Επιβλέποντες καθηγητές: Ξάνθη Θεώνη, Λουκόπουλος Δημήτριος, Παπαγιαννόπουλος Γεώργιος
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία Παρουσίασης: 15 Νοεμβρίου 2012
Στην Ήπειρο και ειδικότερα στον νομό Ιωαννίνων ο τομέας του πολιτισμού και της παράδοσης απασχολεί ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών. Με τον όρο παράδοση εννοούμε τα ήθη και έθιμα, τις αρχές και συνήθειες που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά. Οι βασικοί τομείς της ηπειρώτικης παράδοσης είναι οι εξής:
- Τραγούδι
- Μουσική
- Ενδυμασία
- Μαγειρική
- Αρχιτεκτονική
- Μικροτεχνία (αργυροχρυσοχοΐα)
Για την διασφάλιση της ύπαρξης και συνέχισης της ηπειρώτικης παράδοσης αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο, στον οποίο θα προσεγγίζονται με ένα νέο τρόπο τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, με σκοπό την εις βάθος μελέτη τους, την αναβίωση τους, τον εκσυγχρονισμό τους σύμφωνα με τη νέα πραγματικότητα και τέλος την προβολή τους στο ευρύ κοινό.
Στον νομό Ιωαννίνων δραστηριοποιούνται 318 πολιτιστικοί σύλλογοι, από τους οποίους οι 72 εδρεύουν στην πόλη των Ιωαννίνων.
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των συλλόγων αυτών δεν διαθέτουν ιδιόκτητο χώρο για τις δραστηριότητές τους. Επομένως αναγκάζονται να νοικιάζουν και να χρησιμοποιούν ακατάλληλους χώρους για τις ανάγκες τους, επιβαρύνοντας τον οικονομικό προϋπολογισμό τους. Λόγω της εποχής, η αδυναμία εξεύρεσης πόρων από χορηγίες και επιδοτήσεις οδηγεί τους συλλόγους σε κάλυψη των εξόδων τους με επιβάρυνση των μελών τους με μορφή μηνιαίας συνδρομής. Αυτή η οικονομική συμμετοχή σε συνδυασμό με τους ακατάλληλους χώρους αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους από το να ασχοληθούν με την παράδοση.
Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα κτίριο, το οποίο θα προσφέρει στους συλλόγους τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους απαλλαγμένοι από το πρόβλημα της στέγασης και του άγχους απώλειας των μελών τους.
Αναζητώντας το οικόπεδο στο οποίο θα μπορούσε να σχεδιαστεί ένα τέτοιο κτίριο καταλήξαμε στο οικόπεδο που φιλοξενούσε, πριν περίπου μια πενταετία, τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ Αθηνών. Οι λόγοι για τους οποίους πάρθηκε αυτή η απόφαση είναι οι εξής:
- Το οικόπεδο βρίσκεται κοντά στο εμπορικό - διοικητικό κέντρο της πόλης.
- Τοποθετείται στις παρυφές του ιστορικού κέντρου της πόλης.
- Σε κοντινή απόσταση από το οικόπεδο υπάρχουν τοπόσημα της πόλης
- Είναι εύκολη η προσέγγιση του οικοπέδου από τους πολίτες
Σκοπός της προσπάθειάς μας είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε να επιτευχθεί η συνύπαρξη όλων των πολιτιστικών συλλόγων σε ένα κοινό μέρος. Αποτέλεσμα αυτού ευελπιστούμε να είναι η γνωριμία των μελών τους, η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και στοιχείων, η μελέτη, η αναβίωση, ο εκσυγχρονισμός και η προβολή της παράδοσης στο ευρύ κοινό.
Έτσι προχωρήσαμε σε:
- Ενσωμάτωση ακάλυπτων και αχρησιμοποίητων υποπεριοχών της οικοδομικής νησίδας στο οικόπεδο.
- Εναρμόνιση του κτιριακού όγκου στον περιβάλλοντα χώρο και τον αστικό ιστό.
- Δημιουργία βασικών διαδρομών των πεζών μέσα από το οικόπεδο.
- Δημιουργία χώρων πρασίνου μέσα στο πυκνοδομημένο περιβάλλον της περιοχής.
- Μείωση της κίνησης των αυτοκινήτων σε μια πλευρά του οικοπέδου (πεζοδρόμηση οδού) και αύξηση της κίνησης των πεζών μέσα και γύρω από αυτό.
Δημιουργούμε ένα ενιαίο κτίριο με ισχυρά μέτωπα στις παρακείμενες οδούς συνεχίζοντας το μέτωπο της οικοδομικής νησίδας. Εντός του κτιρίου οργανώνονται:
- Αίθουσες χορού.
- Αίθουσες εκμάθησης φωνητικής και μουσικών οργάνων.
- Χώροι μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων.
- Εργαστήρια κατασκευής παραδοσιακών ενδυμασιών και μουσικών οργάνων.
- Χώρος διοίκησης με μικρή βιβλιοθήκη για το κοινό.
- Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 400 ατόμων για τις εκδηλώσεις των συλλόγων.
- Χώρος αναψυκτηρίου με μικρή αίθουσα διαλέξεων.
- Ιματιοθήκη για το υλικό των συλλόγων και βοηθητικοί χώροι (WC, αποθήκες κλπ.).
Στον υπαίθριο χώρο έχουμε:
- Δημιουργία εσωτερικής ημιδημόσιας αυλής για την εξυπηρέτηση των υπαίθριων δραστηριοτήτων των συλλόγων.
- Δημιουργία απαραίτητων δημόσιων πλατωμάτων για την στάση των περαστικών.
- Πεζοδρόμηση της μιας παρακείμενης οδού για διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και για αναζωογόνηση της περιοχής (επαναλειτουργία καταστημάτων).
- Δημιουργία δύο βασικών δημόσιων διαδρομών μέσα στο οικόπεδο για την καλύτερη ενοποίηση του κτιρίου με την ζωή της πόλης.
- Δημιουργία υπαίθριων και ημιυπαίθριων διαδρομών για την εξυπηρέτηση των λειτουργιών του κτιρίου.
- Οργάνωση χώρων φυσικού εδάφους και φυτεύσεις για την αντιμετώπιση της πυκνής δόμησης της περιοχής.
Συνθέτουμε λοιπόν ένα θέμα συνεργασίας κατασκευής κτιρίου και διαμόρφωσης υπαίθριου χώρου, το οποίο είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο από όλους τους πολίτες και επισκέπτες της πόλης. Αποτελεί ένα νέο τοπόσημο της πόλης λόγω του μεγέθους του κτιρίου και των λειτουργιών που φιλοξενούνται σε αυτό.
Θεωρούμε ότι με τις λειτουργίες που έχουμε επιλέξει και τον τρόπο που οργανώνουμε το εσωτερικό του κτιρίου και τον υπαίθριο χώρο καταφέρνουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην διάσωση της ηπειρώτικης παράδοσης, την αναβίωσή της από τα άτομα που ασχολούνται με αυτήν, την διάδοση και προβολή σε νέους ανθρώπους και την εξέλιξή της σύμφωνα με τη νέα πραγματικότητα.
Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την αξία της παράδοσης διότι για να κάνουμε σωστά και σταθερά βήματα στο μέλλον θα πρέπει άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο να παίρνουμε μαθήματα από το παρελθόν.
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.