ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εντός του έτους η νομιμοποίηση των καταπατημένων

30 Μάιος, 2007

Εντός του έτους η νομιμοποίηση των καταπατημένων

Πάνω από 1,8 εκατ. στρέμματα προβλέπεται σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών να αποδοθούν στους αυθαίρετους κατόχους τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση 1,8 εκατομμυρίων στρεμμάτων έχει παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και εντός του έτους αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ωστόσο, και άλλες φορές τόσο στο παρελθόν όσο και από το σημερινό οικονομικό επιτελείο είχε επιχειρηθεί να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, για άγνωστους όμως λόγους την τελευταία στιγμή κατέληγε στο αρχείο.

Πλέον, στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι ο χρόνος ωρίμασε, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι διατάξεις του νόμου είναι τόσο καλά «δεμένες» ώστε να μην υπάρξουν υπόνοιες για διακριτική μεταχείριση πολιτών που έχουν καταπατήσει εκτάσεις του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι αυθαίρετοι κάτοχοι θα πρέπει να καταβάλλουν:

α) Εφ' άπαξ τους αναλογούντες φόρους μεταβίβασης.
β) Σε έξι κατ' ανώτατο όριο εξαμηνιαίες δόσεις τα ποσά εξαγοράς που θα καθορίζονται από ειδικές επιτροπές με βάση τις αντικειμενικές αξίες όπως αυτές θα ισχύουν κατά το χρόνο υποβολής των σχετικών αιτήσεων.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ

Οι βασικότερες διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι οι εξής:

Αρθρο 1: Οποιοσδήποτε κατέχει αυθαίρετα δημόσιο ή ανταλλάξιμο ακίνητο, με ή χωρίς κτίσματα, που ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και υπάγεται στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, είτε έχει τίτλους είτε όχι, δικαιούται να ζητήσει από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας την εξαγορά αυτού μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, εφόσον το ακίνητο κατέχεται αυθαίρετα πριν από τη 1η Ιανουαρίου 2004 τουλάχιστον για 20 χρόνια που συμπληρώνονται στις 31/12/2003 και η κατοχή του συνεχίζεται χωρίς διακοπή μέχρι και την έναρξη της ισχύος του νόμου. Στο χρόνο της αυθαίρετης κατοχής του αιτούντος συνυπολογίζεται και ο χρόνος που το ακίνητο ήταν στη κατοχή των δικαιοπαρόχων του.

Η έκταση που μπορεί να εξαγοραστεί ορίζεται για: α) Τα αστικά ακίνητα σε όση έκταση κατέχει ο αυθαίρετος κάτοχος και μέχρι ένα άρτιο οικόπεδο, σε περίπτωση, δε, που με την εξαγορά ενός αρτίου οικοπέδου απομένει υπόλοιπο μη άρτιο, εξαγοράζεται και το υπόλοιπο. β) Τα περιαστικά, παραλιακά ακίνητα σε όση έκταση κατέχει ο αυθαίρετος κάτοχος και μέχρι τέσσερα στρέμματα, σε περίπτωση, δε, που μετά την εξαγορά απομένει υπόλοιπο μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων και το υπόλοιπο αυτό.
γ) Αγροτικά ακίνητα σε όση έκταση κατέχει ο αυθαίρετος κάτοχος και μέχρι σαράντα στρέμματα, με την προϋπόθεση ότι η έκταση χρησιμοποιείται για αγροτική, κτηνοτροφική και γεωργική εν γένει εκμετάλλευση. Στην περίπτωση, δε, που δεν συντρέχει αυτή η προϋπόθεση, τότε η έκταση προς εξαγορά δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των δέκα στρεμμάτων.

Επιτρέπεται η εξαγορά δημόσιου ή ανταλλάξιμου κτήματος στο οποίο έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα. Η εξαγορά αυτή, όμως, σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί τα κτίσματα αυτά.

Αρθρο 2: Η εξαγορά είναι σε κάθε περίπτωση δυνητική για το Δημόσιο, το οποίο μπορεί να την αρνηθεί ιδίως:
 Αν το ακίνητο είναι απαραίτητο για τις ανάγκες του ή την κάλυψη αναγκών κοινής ωφελείας.
 Αν το ακίνητο αποτελεί τμήμα δάσους ή βρίσκεται σε περιοχή που χρήζει ειδικής περιβαλλοντικής προστασίας ή σε περιοχή ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος ή εμπίπτει σε ζώνη προστασίας αρχαιολογικού χώρου ή σε περιοχή όπου δεν επιτρέπεται η δόμηση.

Σε ενδεχόμενο τέτοιας άρνησης, είναι δυνατόν να παραχωρηθεί στον αιτούντα άλλο ακίνητο και σε αυτήν την περίπτωση ο αιτών υποχρεούται να παραδώσει το καταπατημένο μέσε σε δύο μήνες από την παραχώρηση του άλλου ακινήτου.

Αρθρο 3: Ως τίμημα εξαγοράς λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης εξαγοράς. Oπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, ως τίμημα εξαγοράς λαμβάνεται η αγοραία αξία μειωμένη κατά 20%.

Αρθρο 4: Tο τίμημα εξαγοράς, όπως αυτό προσδιορίζεται κατά τις διατάξεις του πρηγούμενου άρθρου μειώνεται κατά 0,25% για κάθε χρόνο κατοχής πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2004. H μείωση του τιμήματος εξαγοράς σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου αναφέρεται σε αντικειμενική αξία των ακινήτων μέχρι 50.000 ευρώ. H πέραν του ποσού αυτοαξία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε μείωση και καταβάλλεται από τον αγοραστή εξ ολοκλήρου.

Αρθρο 5: Tο τίμημα εξαγοράς, όπως θα διαμορφωθεί μετά τις μειώσεις του προηγούμενου άρθρου, καταβάλλεται στην αρμόδια ΔOY φορολογίας του αγοραστή σε έξι κατά ανώτατο όριο ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις ως ακολούθως:

H πρώτη δόση καταβάλλεται μετά την έκδοση της εγκριτικής απόφασης του γενικού γραμματέα και πριν από την έκδοση της απόφασης παραχώρησης. Oι λοιπές πέντε δόσεις βεβαιώνονται το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από την έκδοση της απόφασης παραχώρησης και λήγουν την 30ή Iουνίου και την 30ή Δεκεμβρίου κάθε έτους με ετήσιο επιτόκιο 5%. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής χορηγείται έκπτωση 5%.

Αρθρο 6: Αν ο εξαγοράσας μεταβιβάσει την κυριότητα πριν από την εξόφληση του τιμήματος εξαγοράς, οφείλει πριν από τη μεταβίβαση να καταβάλει στο Δημόσιο το υπόλοιπο του τιμήματος, αλλιώς η εξαγορά θεωρείται αυτοδικαίως άκυρη. Η σχετική πρόβλεψη δεν αφορά σε περιπτώσεις γονικών παροχών και κληρονομιών.

Αρθρο 7: Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο απορριφθεί η αίτηση εξαγοράς, τότε η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία προβαίνει άμεσα και σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τόσο στη διοικητική αποβολή του αυθαίρετου κατόχου όσο και στον καταλογισμό σε βάρος αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης.

Αρθρο 8: Η Επιτροπή Δημοσίων Κτημάτων οφείλει να εξετάσει όλες τις αιτήσεις εξαγοράς που αφορούν ακίνητα της αρμοδιότητάς της μέσα σε προθεσμία ενός έτους από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων εξαγοράς. Εξαιρετικά οι αιτήσεις εξαγοράς που αφορούν παράλια ή παρόχθια ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές για τις οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου δεν έχει καθοριστεί γραμμή αιγιαλού και παραλίας ή όχθης και παρόχθιας ζώνης εξετάζονται μετά τον καθορισμό των γραμμών αυτών, μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ.

Αρθρο 9: Αν ο δικαιούχος αμφισβητεί το χρόνο έναρξης κατοχής του ακινήτου ή το ύψος της αγοραίας αξίας του, που προσδιορίστηκε οριστικά με την απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας, αποφασίζει οριστικά το Μονομελές Πρωτοδικείο της περιοχής του ακινήτου, κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, που ασκείται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα ημερών από την επίδοση σε αυτόν της εγκριτικής απόφασης.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital