ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Πέφτει» η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ

06 Ιούνιος, 2007

«Πέφτει» η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ

Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στις δυτικές πολιτείες με 11,9%, ενώ ακολούθησαν οι νότιες με 7,3%.

Συνεχίζεται η περίοδος κρίσης που διανύει η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, όπως επιβεβαιώνουν διαρκώς νέα στατιστικά στοιχεία. Η Εθνική Ενωση Μεσιτών των ΗΠΑ (Νational Association of Realtors) ανακοίνωσε πρόσφατα τα στοιχεία για τις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών κατά το πρώτο τρίμηνο, οι οποίες και καταγράφουν μείωση της τάξεως του 6,6%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγούμενου έτους.

Ανάλογη υποχώρηση σημείωσε και η μέση τιμή πώλησης, η οποία διαμορφώθηκε σε 212.300 δολάρια, ποσό που αντιπροσωπεύει μείωση κατά 1,8% από το πρώτο τρίμηνο του 2006. Συνολικά πωλήθηκαν 4,41 εκατ. κατοικίες κατά τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, αχτίδα ελπίδας έδωσε το γεγονός ότι αν οι πωλήσεις των υφιστάμενων κατοικιών συγκριθούν με το τελευταίο τρίμηνο του 2006, τότε καταγράφεται μικρή άνοδος της τάξεως του 2,4%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της NAR, σε 14 Πολιτείες των ΗΠΑ και στην περιφέρεια της Κολούμπια, σημειώθηκε αύξηση του ρυθμού των πωλήσεων, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (τους τελευταίους μήνες του 2006, δηλαδή), το δείγμα είναι σαφώς θετικότερο, καθώς τότε μόλις έξι Πολιτείες κατέγραφαν άνοδο πωλήσεων.

Σε σχέση όμως με το πρώτο τρίμηνο του 2006 και συνολικά στη χώρα, η πτωτική τάση είναι αυτή που κυριάρχησε. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στις δυτικές πολιτείες με 11,9%, ενώ ακολούθησαν οι νότιες πολιτείες με 7,3%. Στις μεσοδυτικές πολιτείες, η πτώση των πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 6,1%. Μοναδική εξαίρεση σημείωσαν οι βορειοανατολικές πολιτείες, καθώς εκεί οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 1,2% σε 1,1 εκατ. κατοικίες κατά το πρώτο τρίμηνο. Πάντως, η ΝΑR εκτιμά ότι η αγορά διανύει περίοδο σταθεροποίησης, κινούμενη προς τη σωστή κατεύθυνση για την έξοδο από την κρίση, η οποία αναμένεται να σημειωθεί σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του 2007.


Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital