ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

14 Ιούλιος, 2007

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Εντoνο το ενδιαφέρον των ξένων για την ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας-Στο στόχαστρο των κατασκευαστικών ομίλων οι Κυκλάδες -Ρωσική απόβαση στην Κρήτη.

Περιορισμένη άνοδος τιμών της τάξεως του 5% κατά μέσο όρο παρατηρείται στην αγορά εξοχικής κατοικίας το τρέχον έτος. Η σημαντική άνοδος τιμών των τελευταίων ετών έχει πλέον σταθεροποιηθεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων, καθώς το κόστος απόκτησης κατοικίας κυμαίνεται πλέον σε αρκετά υψηλά επίπεδα σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε γενικές γραμμές, πάντως, το «όνειρο» απόκτησης ενός εξοχικού παραμένει φθηνότερο από την αγορά κατοικίας στο λεκανοπέδιο Αττικής, με τις ανάλογες εξαιρέσεις ασφαλώς.

Μία από τις σημαντικές εξελίξεις που καταγράφεται σε πολλές περιοχές της χώρας είναι η είσοδος των Ρώσων στην αγορά. Η Κέρκυρα, το Πόρτο Χέλι, η Κρήτη, τμήμα των Κυκλάδων και η Σκιάθος είναι ορισμένα παραδείγματα έντονου αγοραστικού ή και επενδυτικού ενδιαφέροντος από τη Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι αυτοί κινούνται σε ακριβές επιλογές, είτε αφορά την αγορά κατοικίας είτε την αγορά οικοπέδων.

Το «χρηματιστήριο» γης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις αυτό που ζητείται δεν είναι διαθέσιμο. Η απόκτηση μεγάλων εκτάσεων κοντά στη θάλασσα αποτελεί το ζητούμενο από δεκάδες επενδυτές, κατασκευαστικούς ομίλους κ.ο.κ., αλλά αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν έχουν γίνει πράξεις αγοράς μεγάλων εκτάσεων σε πολλές περιοχές. Σύντομα, οι επενδύσεις αυτές θα ωριμάσουν με την ανάπτυξη οικισμών που θα απευθυνθούν στην αγορά του εξωτερικού. Ετσι, αναμένεται τα προσεχή χρόνια να διαφοροποιηθεί αισθητά η φυσιογνωμία, αλλά και η δυναμική της αγοράς εξοχικής κατοικίας στη χώρα μας.

Στο στόχαστρο των κατασκευαστικών ομίλων οι Κυκλάδες

Σταθεροποίηση τιμών και μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά οικοπέδων, είναι τα βασικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από την εικόνα που παρουσιάζει φέτος η αγορά εξοχικής κατοικίας στις Κυκλάδες. Οπως επισημαίνουν τοπικά μεσιτικά γραφεία, η ζήτηση βαίνει αυξανόμενη σε όλα τα νησιά που περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα του Real Estate της «Κ». Αλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το αυξημένο ενδιαφέρον κατασκευαστικών ομίλων για την αγορά μεγάλων εκτάσεων. Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη οικισμών που θα απευθυνθούν κυρίως στην αγορά του εξωτερικού. Ωστόσο, η ζήτηση αυτή δύσκολα ικανοποιείται, καθώς απουσιάζουν οι μεγάλες ιδιοκτησίες στην πλειονότητα των νησιών.

Το βέβαιο είναι ότι ο ανταγωνισμός που εν τέλει λειτούργησε στις γραμμές των Κυκλάδων, έχει βοηθήσει σημαντικά στη διευκόλυνση της ακτοπλοϊκής πρόσβασης προς την πλειονότητα των νησιών. Σταδιακά, όλο και περισσότεροι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου εξετάζουν την αγορά κάποιας εξοχικής κατοικίας στις Κυκλάδες, αλλά το μεγάλο «στοίχημα» και ίσως και η αγορά με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης να είναι εκείνη του εξωτερικού.

Ρωσική απόβαση στην Κρήτη

Συνεχίζεται η ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας στην Κρήτη, εν όψει και των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων που δρομολογούνται ιδίως στα ανατολικά του νησιού. Προς το παρόν, το νησί που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, όσον αφορά τις αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας, βιώνει περίοδο σημαντικής ζήτησης, με αιχμή του δόρατος την ξένη αγορά. Η διαφορά από τα προηγούμενα χρόνια έγκειται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον που προκύπτει από τη Ρωσία. Η πληθώρα αγοραστικών επιλογών και η ύπαρξη πολλών αναξιοποίητων περιοχών εγγυώνται τη διατήρηση της ζήτησης σε υψηλά επίπεδα και κατά τα προσεχή χρόνια.

Οι τιμές σε: Κυκλάδες, Κρήτη, Επτάνησα, Δωδεκάνησα

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital