ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Με άδεια η κοπή δένδρων σε οικοδομές

21 Οκτώβριος, 2008

Με άδεια η κοπή δένδρων σε οικοδομές

Στο εξής όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πολεοδομική άδεια σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως θα πρέπει μαζί με όλα τα άλλα πιστοποιτικά που θα καταθέτουν στα αρμόδια πολεοδομικά γραφεία.

Με στόχο να περιοριστεί η αλόγιστη κοπή δένδρων στον περίγυρο των υπό ανέγερση οικοδομών, που συνήθως γίνεται χωρίς ποτέ κανείς να μπορεί να ελέγξει πότε είναι απαραίτητη και πότε γίνεται, προκειμένου να αντικατασταθεί η βλάστηση από πάσης φύσεως καλλωπιστικά δένδρα και φυτά, το νομαρχιακό συμβούλιο Ανατολικής Αττικής -μετά εισήγηση του νομάρχη κ. Λ. Κουρή- εγκαινίασε διαδικασία ελέγχου της κοπής. Στο εξής όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πολεοδομική άδεια σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως θα πρέπει μαζί με όλα τα άλλα πιστοποιτικά που θα καταθέτουν στα αρμόδια πολεοδομικά γραφεία:

1) Να υποβάλουν υποχρεωτικά και σχετική βεβαίωση που θα εκδίδεται από τον οικείο δήμο ή κοινότητα, με την οποία θα πιστοποιείται η θέση, ο αριθμός αλλά και το είδος των δένδρων που υπάρχουν μέσα στο οικόπεδο και αποτυπώνονται βεβαίως και στο τοπογραφικό διάγραμμα της υπό έκδοσης άδειας. Ετσι η αρχιτεκτονική επιτροπή της οικείας πολεοδομίας θα έχει πλήρη γνώση της πραγματικής κατάστασης, ώστε να ασκήσει τις αρμοδιότητές της.

2) Να προσκομίζουν βεβαίωση από τον οικείο δήμο ή κοινότητα όταν πρόκεται να συνδεθεί η οικοδομή με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, με την οποία θα πιστοποιείται η τήρηση όλων όσα είχαν προβλεφθεί κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας και αφορούσαν την κοπή των δένδρων.

Η διαδικασία θα υλοποιείται σε κάθε δήμο ή κοινότητα της Αν. Αττικής μετά την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας με τη Νομαρχία. «Με την αλλαγή της διαδικασίας», αναφέρει ο κ. Κουρής, μετά την ομόφωνη ψήφισή της από το νομαρχιακό συμβούλιο, «δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να περιορίσουμε την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή την προσπάθεια θα έχουμε συνεργάτες όλους τους δήμους και τις κοινότητες της περιοχής μας». Το θέμα της κοπής δένδρων στις υπό ανέγερση οικοδομές είχε απασχολήσει πολλές φορές το νομαρχιακό συμβούλιο.

Της Εφης Χατζηιωαννιδου

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital