ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κάμψη στην Κτηματαγορά

20 Νοέμβριος, 2006

Κάμψη στην Κτηματαγορά

Υποχωρούν οι αγοραπωλησίες κατοικιών και η ζήτηση για στεγαστικά.Τον κίνδυνο να παγώσει η κτηματαγορά το 2007 και να οδηγηθούμε ακόμη και σε μικρή μείωση τιμών στα ακίνητα διαβλέπουν όλο και περισσότεροι ειδικοί, καθώς τα πρώτα σημάδια μιας αντίστροφης μέτρησης είναι ήδη ορατά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ


Σε επίπεδο ζήτησης, οι αγοραπωλησίες που παραδοσιακά αυξάνονταν το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, φέτος εμφανίζουν σαφή μείωση σε σχέση με πέρυσι, ενώ όσον αφορά τις τιμές κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο για μειώσεις της τάξεως του 5%. Στον τομέα της στεγαστικής πίστης, ο ρυθμός αύξησης των δανείων υποχωρεί, πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, και κινείται στο 25%, έναντι του 30% πέρυσι. Μάλιστα τραπεζικά στελέχη προβλέπουν ότι τα δάνεια που θα εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο θα είναι τα μισά σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ για το 2007 εκτιμούν ότι ο ρυθμός αύξησής τους θα πέσει στο 22% ή και χαμηλότερα. Όσο μάλιστα το χρήμα θα ακριβαίνει (τον Δεκέμβριο αναμένεται και νέα αύξηση των επιτοκίων), τα στεγαστικά δάνεια θα ελαττώνονται.

Βέβαιο είναι ότι η δυνατότητα των αγοραστών να αντέξουν νέες σημαντικές αυξήσεις εξαντλείται, ενώ η κτηματαγορά - όπως σημειώνουν οι ειδικοί - φαίνεται να μπαίνει σε φάση εξορθολογισμού, με διορθωτικές τάσεις προς τα κάτω. Δεν αποκλείουν του χρόνου να δούμε και πτώση τιμών της τάξεως του 10%, καθώς η επικείμενη νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών (25%-30% κατά μέσο όρο) και η άνοδος των επιτοκίων, αναμένεται να οδηγήσουν σε φυσιολογικό κορεσμό της ζήτησης.

Ήδη οι αγοραπωλησίες εμφανίζουν σαφή μείωση σε σχέση με το 2005. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από μεγάλες Εφορίες της Αττικής: τους πρώτους 10 μήνες του χρόνου ο αριθμός των μεταβιβάσεων παρουσιάζει μείωση έως και 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ αναλυτές ανεβάζουν το ποσοστό αυτό υψηλότερα για ακριβές περιοχές. Βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει το περυσινό αμόκ όταν όλοι έσπευδαν στις Εφορίες για να αποφύγουν τις μελλοντικές φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες τελικά αποδείχθηκαν χαμηλότερες από τα «καπέλα» που έφερε η ακραία αντίδραση του αγοραστικού κοινού.

Υποχώρηση τιμών

Σε επίπεδο τιμών, στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας (π.χ. από την εταιρεία Ν. Γιαννουλέλης & Συνεργάτες) καταγράφουν μικρή υποχώρηση των τιμών από τον Ιούνιο του 2006 έως και τον Νοέμβριο, σε κάποιες περιοχές. Η υποχώρηση δεν ξεπερνούσε το 5%, κυρίως ήταν της τάξεως του 2%-3%. Οπωσδήποτε φέτος, φαίνεται πως δεν θα επαναληφθούν οι περυσινές ακρότητες (το 2005 οι τιμές ενισχύθηκαν τουλάχιστον κατά 12%) και ότι σταδιακά η αγορά επανέρχεται στα επίπεδα που βρισκόταν το 2004, προτού ανακοινωθούν τα νέα φορολογικά μέτρα.

Υπερπληθώρα νέων

Πέραν αυτών, το 2007 αναμένεται να «σημαδέψουν» την κτηματαγορά τα πρώτα ακίνητα με ΦΠΑ, που άρχισαν να πωλούνται τους τελευταίους μήνες. Αυτά θα προστεθούν στην πληθώρα των καινούργιων κατοικιών που χτίζονται φέτος (με άδειες 2005). Τα σπίτια αυτά θα... ζητούν αγοραστή σε μια χρονιά κατά την οποία η ζήτηση εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη πιο περιορισμένη σε σχέση με φέτος.

ta-nea.dolnet.gr

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital