ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο νέος Ελαιώνας που οικοδομείται

16 Ιανουάριος, 2007

Ο νέος Ελαιώνας που οικοδομείται

Η μεγαλύτερη μετα-ολυμπιακή παρέμβαση στο Λεκανοπέδιο αφορά τον Ελαιώνα, μια περιοχή που απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από την Ακρόπολη.

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Επειτα από 25 χρόνια πλήρους απραξίας, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του 1991 και του 1995 να έχουν μείνει ώς τώρα στα χαρτιά, η προνομιακή έκταση των 9.000 στρεμμάτων εξακολουθεί να παραμένει η «χαβούζα» της Αθήνας.

Είναι ένας δρόμος στρωμένος με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και... τριφύλλι. «Απουσιάζει ωστόσο ο συνολικός σχεδιασμός για την εξέλιξη της περιοχής και η μέριμνα για σημαντικές παραμέτρους, όπως το πράσινο και το κυκλοφοριακό», όπως επισημαίνει ο πολεοδόμος Γιάννης Πολύζος, καθηγητής του Πολυτεχνείου. Τονίζει ότι ο Ελαιώνας, όπως και άλλοι αδόμητοι χώροι στο Λεκανοπέδιο (Γουδί, Φάληρο, Ελληνικό, κ.λπ.), αναπτύσσονται χωρίς την επικαιροποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας.

Η «επόμενη ημέρα» πάντως ξεκινά από πέντε σημεία και έως τα τέλη του 2008 ένα μεγάλο μέρος της υποβάθμισης θα αποτελεί παρελθόν. Οι σημαντικοί σταθμοί της νέας πορείας του Ελαιώνα είναι οι εξής:

*ΜΕΤΡΟ. Το έργο ανοίγει το «χορό» αφού μετά το Πάσχα οι συρμοί της γραμμής Αεροδρόμιο-Δ. Πλακεντίας-Μοναστηράκι θα συνεχίζουν ώς το Αιγάλεω.

Η επέκταση των 4,8 χλμ. θα διαθέτει τρεις νέους σταθμούς, από τους οποίους ο ενδιάμεσος βρίσκεται στην καρδιά του Ελαιώνα, στη συμβολή της Ιεράς Οδού με την Μαρκόνι και την Αγίας Αννας. Τέλη του 2008 θα ολοκληρώνεται η επέκταση ώς τα όρια Χαϊδαρίου, ενώ θα ξεκινούν τα έργα που θα φέρουν το μετρό ώς τον Πειραιά.

*ΚΤΕΛ. Σχεδιασμοί χρόνων προβλέπουν την παραχώρηση της ταράτσας του νέου αμαξοστασίου του μετρό για τη δημιουργία του νέου σταθμού υπεραστικών λεωφορείων, όπου θα μεταφερθούν τα 32 ΚΤΕΛ του Κηφισού και τα 11 της Λιοσίων.

Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, και η μελέτη έχει υποβληθεί για έγκριση στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

*ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. Σε μία διετία η Σοφοκλέους θα είναι παρελθόν, αφού έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για το νέο κτίριο στη λεωφόρο Αθηνών. Πρόκειται για συγκρότημα 17.000 τετραγωνικών, από τα οποία τα 6.700 θα στεγάσουν το χρηματιστήριο. Είναι η «αντιπαροχή» της συμφωνίας με την εταιρεία Βωβού.

*ΠΑΟ. Η νέα έδρα του «τριφυλλιού» θα γίνει στην καρδιά του Βοτανικού. Είναι η αφορμή για τη σημαντικότερη παρέμβαση.

Στο χώρο των 40 στρεμμάτων προβλέπεται να κατασκευαστεί γήπεδο 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών, εγκαταστάσεις για τα τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς και χώροι για εμπορικές δραστηριότητες που θα καλύπτουν το 17% της επιφάνειας. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης τα πρώτα έργα υποδομής στην περιοχή, όπως η διάνοιξη δρόμων και το μεγάλο αντιπλημμυρικό στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, τα οποία ανέλαβε να εξασφαλίσει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

*ΤΖΑΜΙ. Με νομοθετική ρύθμιση διατέθηκαν 40 από τα 120 στρέμματα που ανήκουν στο Γενικό Επιτελείο Στρατού για να κατασκευαστεί τζαμί το οποίο θα καλύψει τις θρησκευτικές ανάγκες των περίπου 100.000 μουσουλμάνων της πρωτεύουσας.

Ελευθεροτυπία

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital