ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ξαναρχίζουν οι οικοδομικές εργασίες στον Αγιο Στέφανο

01 Μάρτιος, 2007

Ξαναρχίζουν οι οικοδομικές εργασίες στον Αγιο Στέφανο

Tην άρση, στο τέλος του μηνός, της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών που επέβαλε, στις 26 Οκτωβρίου 2006, το Πολεοδομικό Γραφείο Καπανδριτίου για τμήμα της περιοχής του Αγ. Στεφάνου, μελετάει η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

Για την απόφασή τους αυτή, οι Υπηρεσίες της Νομαρχίας ενημέρωσαν τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας και την Περιφέρεια Αττικής, μη κρύβοντας τη δυσαρέσκειά τους για την ολιγωρία που επέδειξαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε από την άρνηση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κυρώσει Διάταγμα επέκτασης του οικισμού, με το αιτιολογικό ότι στην υπό ένταξη περιοχή περιλαμβάνονται δασικά και αναδασωτέα τμήματα. Απόφαση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και την απαγόρευση υλοποίησης όλων των αδειών που εκδόθηκαν από τις 03.05.2005 και μετέπειτα, ανεξάρτητα από το στάδιο που βρίσκονται οι εργασίες.

Το πρόβλημα, ωστόσο, της περιοχής δεν είναι σημερινό. Η ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας οικοδομικής άδειας εντός των ορίων του οικισμού του Αγ. Στεφάνου (όπως καθορίστηκαν το 1976), με το σκεπτικό ότι εκδόθηκε επί επέκτασης, η οποία αποτελεί τμήμα ευρύτερης έκτασης που το 1982 κηρύχθηκε αναδασωτέα, ύστερα από πυρκαγιά, δεν ήταν παρά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, επαναφέροντας το πρόβλημα στην επιφάνεια.

Ενα πρόβλημα που χρονολογείται από το 1976, όταν καθορίστηκαν τα όρια των οικισμών Αγ. Στεφάνου και Ανοιξης (στους οποίους διεσπάσθη ο μέχρι τότε ενιαίος οικισμός Οίον Αττικής), για τα οποία η εισαγγελική έρευνα που διενεργήθηκε, διαπίστωσε ότι αυτά όχι μόνον διαφέρουν κατά πολύ των ορίων του οικισμού Οίον (όπως καθορίστηκαν, το 1940), αλλά περιλαμβάνουν και εκτάσεις που είναι συμπαγή δάση και μάλιστα αδόμητα. Κατόπιν αυτού, έπρεπε να γίνει ανάκληση της απόφασης του 1976 (με την οποία καθορίστηκαν τα όρια των οικισμών Αγ. Στεφάνου και Ανοιξης). Κάτι τέτοιο, όμως, ουδέποτε έγινε και οι πολίτες, για μεν την Πολεοδομία Καπανδριτίου (που εξέδιδε άδειες) έχτιζαν νόμιμα, για δε το Δασαρχείο Πεντέλης προέβαιναν σε φθορά της βλάστησης και μηνύονταν.

Το 1987, η Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής ζήτησε από τον τότε νομάρχη να ανακαλέσει την απόφαση, αυτός όμως αρνήθηκε, με το αιτιολογικό ότι υπήρχε μια ήδη διαμορφωμένη κατάσταση και η ανάκληση της απόφασης μόνο κοινωνικά προβλήματα θα δημιουργούσε.

Οκτώ χρόνια αργότερα, το 1995, το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρεί σε μονομερή έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αγ. Στεφάνου, αφού το υπουργείο Γεωργίας ουδεμία ένσταση υπέβαλε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των δύο μηνών.

Και φτάσαμε στο σήμερα, όπου δεκάδες πολίτες έγιναν όμηροι της αδιαφορίας και ολιγωρίας την οποία, 31 χρόνια, τώρα επιδεικνύουν οι αρμόδιοι, ενώ όλα αυτά μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εάν υπήρχε ουσιαστική συνεργασία των Υπηρεσιών.

Κάτι που δεν υπήρξε βέβαια, με αποτέλεσμα το Πολεοδομικό Γραφείο Καπανδριτίου να προχωρεί σε αναστολή έκδοσης αδειών και απαγόρευση εργασιών, για όσες άδειες εκδόθηκαν μετά τις 03.05.2005 και οι αρμόδιοι να τρέχουν ασθμαίνοντας για να περισώσουν ό,τι μπορούν από τη χαμένη αξιοπιστία τους.
 
 
 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital