ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Διαδραστικά Περιβάλλοντα και Αρχιτεκτονική

22 Ιούλιος, 2009

Διαδραστικά Περιβάλλοντα και Αρχιτεκτονική

Εργαστήριο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. (Θάσος, 27/08 -03/09) 

Κάθε χρόνο το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τη στήριξη του Δήμου Θάσου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου  Θράκης,  διοργανώνει το εργαστήριο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού : «Διαδραστικά Περιβάλλοντα και Αρχιτεκτονική» στη Θάσο.  Το εργαστήριο είναι ανοικτό σε φοιτητές Αρχιτεκτονικής από όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Συντονιστής του είναι ο  κ. Δ.Πολυχρονόπουλος,  Επίκουρος Καθηγητής ΔΠΘ.

Το θερινό εργαστήριο περιλαμβάνει Θεωρία και Πράξη. Αφορά σε πολλαπλές προσεγγίσεις της αρχιτεκτονικής με ουσιώδεις συμβολές από τον χώρο της τέχνης, της φιλοσοφίας και των κοινωνικών θεωριών.  Στοχεύει στη συγκρότηση ενός διεπιστημονικού διαλόγου γύρω από την αρχιτεκτονική, την τέχνη και το ρόλο τους μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον.

Το δοσμένο στους φοιτητές θέμα συνίσταται στην συγκρότηση μιας διαλεκτικής προσέγγισης με τα μέσα της αρχιτεκτονικής  που αφορά σε συγκεκριμένο «τόπο», στην περιοχή της Θάσου.  Το ζήτημα της ταυτότητας του τόπου και της συλλογικής μνήμης που αναπτύχθηκε σε βάθος χρόνου γύρω από αυτόν αποτελούν αφετηρία για την διερεύνηση των μεθόδων αναπαράστασης του τόπου και επινόησης κατασκευών σε αυτόν.

Η ανάδειξη του τρόπου ύπαρξης του «τόπου» καθ’ αυτού - όπως δηλώνεται σήμερα - ως σημαντικό στοιχείο για εννοιολογικό προσδιορισμό του και την επισύναψη  μελλοντικών κατασκευών σε αυτόν αποτελεί σημείο διερεύνησης διδασκόντων και φοιτητών στο εργαστήριο.

Στο εργαστήριο καλούνται να συμμετάσχουν φοιτητές από τον χώρο της αρχιτεκτονικής και των εικαστικών - πλαστικών τεχνών. Οι προσκεκλημένοι διδάσκοντες καθορίζονται κάθε χρονιά ανάλογα με το θέμα του εργαστηρίου,  δίνοντας βαρύτητα άλλοτε σε εισροές από τον χώρο του σχεδιασμού, της φιλοσοφίας και της ιστορίας και άλλοτε από τον χώρο των κοινωνικών προσεγγίσεων, της λογοτεχνίας και της κριτικής θεωρίας.

Το εργαστήριο διεξάγεται στους χώρους του  διατηρητέου  κτιρίου  "Καλογερικό"  στον παλαιό Λιμένα Θάσου.   Η συμμετοχή στο εργαστήριο και τα δίδακτρα είναι δωρεάν.
Η διαμονή των συμμετεχόντων φοιτητών στο νησί καλύπτεται από το εργαστήριο.


Το επόμενο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στη Θάσο από τις 27 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2009.

Οι αιτήσεις συμμετοχής των φοιτητών μπορούν να υποβληθούν έως 25 Ιουλίου υπόψη  της κ. Μ. Γρηγοριάδου στην ηλεκτρονική διεύθυνση mariagrigoriadou@hotmail.com

Στις αιτήσεις συμμετοχής θα περιλαμβάνεται σύντομο βιογραφικό σημείωμα όπου θα αναφέρεται  απαραιτήτως  η Σχολή και το έτος σπουδών , τηλέφωνα επικοινωνίας και e-mail.
Ο αριθμός των φοιτητών που θα επιλεγεί θα είναι περιορισμένος και δεν θα ξεπερνά τα 20 άτομα.
Τα ονόματα των φοιτητών που θα συμμετάσχουν στο εργαστήριο θα ανακοινωθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του εργαστηρίου http://topo.arch.duth.gr/workshopthassos

Για τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο θεωρείται χρήσιμο  οι φοιτητές να διαθέτουν προσωπικούς φορητούς ηλεκτρονικούς  υπολογιστές.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο και τα δίδακτρα είναι δωρεάν.
Οι φοιτητές θα διαμείνουν σε ξενοδοχείο της Θάσου, σε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια τα έξοδα των οποίων  καλύπτει το εργαστήριο.

Οι εργασίες του Εργαστηρίου και οι προγραμματισμένες διαλέξεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά (11:00-16:00 και 18:30- 21:00) στο ιστορικό διατηρητέο μνημείο του «καλογερικού» στο παλαιό λιμάνι Θάσου.

Οι φοιτητές που θα επιλεγούν για συμμετοχή στο φετινό εργαστήριο προτείνεται να επισκεφτούν το link  της ιστοσελίδας του εργαστηρίου με την ένδειξη [ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ] προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με την πρόσβαση στο νησί και την διαμονή τους.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital