ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΝΕΑ
15 Απρίλιος, 2010
Εργαστήριο και Συνέδριο Smart Geometry Βαρκελώνη 2010
Πραγματοποιήθηκε στις 19 με 24 Μαρτίου στη Βαρκελώνη της Ισπανίας το Συνέδριο και Εργαστήριο Smart Geometry 2010. Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν φοιτητές και διδάσκοντες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών. (ρεπορτάζ)
Το ρομπότ KUKA των ‘Ιδιόμορφων Τούβλων' επί το έργο μπροστά στο IaaC
Smart Geometry Conference and Workshop
Πραγματοποιήθηκε στις 19 με 24 Μαρτίου στη Βαρκελώνη της Ισπανίας το Συνέδριο και Εργαστήριο Smart Geometry 2010 (Smart Geometry Conference and Workshop 2010).
Το Συνέδριο και Εργαστήριο Smart Geometry (Smart Geometry Conference and Workshop) είναι η παγκόσμια συνάντηση της ομάδας Smart Geometry. Η ομάδα SG είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση που συστάθηκε το 2001 και έχει ως στόχο την ενθάρρυνση της συνεργασίας εργαζόμενων στον τομέα του δομημένου χώρου (αρχιτέκτονες, μηχανικοί, κατασκευαστές) από τα πεδία του πανεπιστημίου, της έρευνας , της κατασκευής που ενδιαφέρονται για τη χρήση ψηφιακών και παραμετρικών προσεγγίσεων στο σχεδιασμό.
Το πρώτο SG πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2003 στο Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου και έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί Συναντήσεις SG στο Κέμπριτζ, Οντάριο, Καναδάς (2004), στο Κέιμπριτζ, Ηνωμένο Βασίλειο (2006), στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (2007), Μόναχο, Γερμανία (2008), Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ (2009), Ντελφτ, Ολλανδία (2009).
Το SG θεωρείται από τα σημαντικότερα γεγονότα παγκοσμίως στον τομέα του ψηφιακού και παραμετρικού σχεδιασμού καθώς σε αυτά συμμετέχουν διδάσκοντες (στο Εργαστήριο) και ομιλητές (στο Συνέδριο) από μεγάλα αλλά και μικρά μελετητικά γραφεία (αρχιτεκτόνων και μηχανικών) με πρωτοποριακή προσέγγιση στο σχεδιασμό όπως οι Arup, Foster + Partners, Buro Happold, KPF, Grimshaw και εκπαιδευτικά ιδρύματα με σχετικό ερευνητικό έργο όπως το Πανεπιστήμιο του Princeton, η Architectural Association του Λονδίνου, το ΕΤΗ της Ζυρίχης, το MIT ενώ οι σπουδαστές που συμμετέχουν στο Εργαστήριο περνάνε από διαδικασία επιλογής.
Smart Geometry Conference and Workshop 19-24 Μαρτίου 2010 Βαρκελώνη
Το Smart Geometry 2010 αποτελούνταν από τρία τμήματα: το Workshop (19-22 Μαρτίου), το Shop Talk (23 Μαρτίου) και το Symposium (24 Μαρτίου).
Στο Workshop του Smart Geometry 2010 συμμετείχαν περίπου 100 σπουδαστές ηλικίας 23-35 ετών με ποικίλο ακαδημαϊκό και επαγγελματικό υπόβαθρο (κυρίως αρχιτέκτονες και μηχανικοί αλλά και μαθηματικοί, προγραμματιστές), με καταγωγή από τις πέντε ηπείρους (μεταξύ αυτών και δύο Έλληνες) και οργανωμένοι σε 10 ομάδες ή clusters όπως ονομάζονταν. Κάθε ομάδα είχε διαφορετικό πεδίο διερεύνησης και υπεύθυνοι για κάθε cluster ήταν εκπαιδευτές από τα παραπάνω εκπαιδευτικά ιδρύματα και μελετητικά γραφεία αλλά και νέα, μικρά αρχιτεκτονικά γραφεία με φρέσκο έργο όπως οι Facit, Robofold, Evolute.
Όπως περιέγραψε και η Christine Byrne, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Bentley Systems, της εταιρία παραγωγής του λογισμικού Generative Components και κύριος χορηγός του Smart Geometry, το Workshop του Smart Geometry πραγματοποιούνταν πάντα σε συνεδριακές αίθουσες ξενοδοχείων πέντε αστέρων. Φέτος επιλέχτηκε ένας διαφορετικός χώρος για να πραγματοποιηθεί το Workshop του Smart Geometry, οι εγκαταστάσεις του IaaC (Institute of Advanced Architecture Catalonia). Το κτίριο όπου στεγάζεται το IaaC είναι ένας μεγάλο, ψηλοτάβανο βιομηχανικό κτίριο με πολύ καλά εξοπλισμένο εργαστήριο κατασκευών - μεταξύ του εξοπλισμού του εργαστηρίου υπάρχουν δύο τρισδιάστατοι εκτυπωτές (3D printers), ένας κόπτης λέιζερ (laser cutter) που μπορεί να κόψει μέχρι και μέταλλο και ένα τραπέζι τροχειο αφαίρεσης (milling machine) μεγάλων διαστάσεων.
Σύμφωνα με τον Shane Burger, αρχιτέκτονα στους Grimshaw Architects και συνδιοργανωτή του Smart Geometry, ο λόγος της διαφορετικής αυτής προσέγγισης φανερώνεται και από τον τίτλο της φετινής διοργάνωσης ο οποίος είναι 'Working Prototypes'. Το φετινό Smart Geometry είναι το πρώτο Smart Geometry Workshop το οποίο περνά από τον ψηφιακό σχεδιασμό παραμετρικών πρωτοτύπων στον υπολογιστή στην υλική κατασκευή και δοκιμή των πρωτοτύπων αυτών στον πραγματικό χώρο.
Τα πιο ενδιαφέροντα clusters του Workshop ήταν τα: 'Σχεδιασμός Υψηλής Τεχνολογίας- Κατασκευή Χαμηλής Τεχνολογίας', 'Από το Σχεδιασμό στην Καταστροφή', 'Ιδιόμορφα Τούβλα' και 'Παραμετρισμός και Φυσική Διαντίδραση'.
Το cluster 'Σχεδιασμός Υψηλής Τεχνολογίας- Κατασκευή Χαμηλής Τεχνολογίας' των David Kosdruy και Juan E Subercaseaux από τους KPF ανέπτυξε μια δομική μονάδα χαμηλής τεχνολογίας (ένα τετράγωνο στοιχείο από κόντρα πλακέ θαλάσσης με εγκοπές) που η νοημοσύνη της βρίσκεται στην ετικέτα της. Η ετικέτα της περιγράφει τον τρόπο σύνδεσης των δομικών μονάδων δίνοντας τη δυνατότητα της κατασκευής πολύπλοκων μορφών ακόμα και από ανειδίκευτους εργάτες χωρίς την χρήση σχεδίων.
'Σχεδιασμός Υψηλής Τεχνολογίας- Κατασκευή Χαμηλής Τεχνολογίας'. Στα ξύλινα στοιχεία διακρίνεται η 'έξυπνη ετικέτα'
Το cluster 'Από το Σχεδιασμό στην Καταστροφή' των Sam Conrad Joyce και Dr Al Fisher από το Buro Happold σχεδίασε ψηφιακά και κατασκεύασε με τον κόπτη λέιζερ διάτρητες σαν φιλιγκράν επίπεδες δοκούς από mdf. Στη συνέχεια δοκίμασε τις αντοχές τους σε φορτία μέχρι το σημείο θραύσης τους. Τα στοιχεία των φορτίων φόρτισης και των σημείων σφάλματος των δοκών καταγράφηκαν για να αξιολογηθεί η αντοχή των περίπλοκων σε μορφή αυτών δοκών.
Δοκιμάζοντας την αντοχή των πολύπλοκων, κομμένων με κόπτη λέιζερ δοκαριών από mdf
Το cluster 'Ιδιόμορφα Τούβλα' των Tobias Bonwetsch και Ralph Baertschi από το ETH σχεδίασε και κατασκεύασε μια θολωτή κατασκευή από στοιχεία πολυστερίνης. Η θολωτή αυτή κατασκευή μπορεί θεωρητικά να παραχθεί εξολοκλήρου από ρομπότ προσομοιώνοντας έτσι τη δυνατότητα παραγωγής χώρου από το ψηφιακό σχέδιο κατευθείαν στον αναλογικό χώρο χωρίς την παρεμβολή τυπωμένων σχεδίων ή χειρονακτικής δόμησης. Στην πραγματικότητα ο θόλος χτίστηκε χειρονακτικά από τους σπουδαστές αλλά τα 'ιδιόμορφα τούβλα' από πολυστερίνη κατασκευάστηκαν όντως από ένα ρομπότ, το αρθρωτό ρομπότ KUKA, με κόπτη θερμού σύρματος.
Σπουδαστής των 'Ιδιόμορφων Τούβλων' κατασκευάζοντας το θόλο
Το cluster 'Παραμετρισμός και Φυσική Διαντίδραση' των Hugo Mulder από τους Arup, Flora Dilys Salim από το RMIT και Przemek Jaworski από τους Foster+Partners τέλος σχεδίασε και κατασκεύασε συστήματα που ανταποκρίνονται στην παρουσία ή δράση του χρήστη. Μία από τις κατασκευές που πραγματοποιήθηκαν από το cluster ήταν ένα στέγαστρο του οποίου τα πτερύγια άνοιγαν ή έκλειναν (σκίαζαν ή όχι) ανάλογα με το αν βρισκόταν χρήστης από κάτω τους. Μία άλλη κατασκευή που πραγματοποιήθηκε ήταν ένα αντικείμενο το οποίο τυπώθηκε σε τρισδιάστατο εκτυπωτή του οποίου η μορφή διαμορφώθηκε από την εισερχόμενη πληροφορία σε πραγματικό χρόνο, των σχολίων των χρηστών του twitter για τη μορφή του αντικειμένου.
Κατασκευάζοντας το κινητικό στέγαστρο της ομάδας 'Παραμετρισμός και Φυσική Διαντίδραση'
Το Shop Talk και το Symposium του Smart Geometry πραγματοποιήθηκαν στο Petit Palau του Palau de la Musica, ένα εκπληκτικό, υπερβολικά φορτωμένο με διακοσμήσεις, κτίριο του Lluís Domènech i Montaner, χαρακτηριστικό δείγματος του Καταλανικού μοντερνισμού του 1900.
Το πάνελ 'Βγάζοντας νόημα: Μαθαίνοντας πώς να μαθαίνεις'. Ημέρα Shop Talk στο Petit Palau
Η ημέρα του Shop Talk διοργανώθηκε σε μικρές ομάδες ομιλητών που συζητούσαν πάνω σε ένα θέμα με τη βοήθεια ενός συντονιστή ενώ η ημέρα του Symposium είχε περισσότερο το χαρακτήρα διαλέξεων. Αρκετοί από τους ομιλητές του Shop Talk και του Symposium ήταν και εκπαιδευτές του Workshop έτσι υπήρξε η δυνατότητα να παρουσιαστούν τα τεκτενόμενα του Workshop και να συζητηθούν και να σχολιαστούν τα συμπεράσματα από αυτό. Ανάμεσα στους ομιλητές του Shop Talk υπήρχαν και δύο Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο: ο Παναγιώτης Μιχαλάτος που εργάζεται στους Adam, Kara και Taylor και παρουσίασε ένα ψηφιακό χωρικό πείραμα χωρίς συγκεκριμένο σκοπό αλλά με συγκεκριμένες αρχές λειτουργίας, και η Μάρθα Τσιγκάρη που εργάζεται στους Foster +Partners και μίλησε για τα τεκτονικά πρωτότυπα και πιο συγκεκριμένα για τα σφάλματα που εμπεριέχονται στην αλλαγή της κλίμακάς τους από τη μακέτα στο πραγματικό αντικείμενο.
Ο κήπος του Petit Palau, ο χώρος χαλάρωσης του Smart Geometry
Οι εργασίες του Smart Geometry Conference and Workshop 2010 ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη των συντελεστών του στο εργοτάξιο της Sagrada Familia την 25 Μαρτίου. Η επίσκεψη στη Sagrada Familia είχε ιδιαίτερη βαρύτητα για τους συντελεστές του Smart Geometry διότι το κτίριο αυτό είναι σχεδιασμένο εξολοκλήρου με υπερβολοειδής καμπύλες ακολουθώντας τις αρχές του παραμετρικού σχεδιασμού. Για την ιστορία, η Sagrada Familia είναι το πιο κοστοβόρο και χρονοβόρο έργο του διάσημου Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνιο Γκαουντί. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1882 και σύμφωνα με τον Mark Burry, αρχιτέκτων μηχανικό της Sagrada Familia και καθηγητή στο πανεπιστήμιο RMIT της Μελβούρνης, προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2026.
Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών στο Smart Geometry 2010
Οι φοιτητές του δεύτερου έτους του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, συνοδεία των Γιώργου Αντωνίου και Σταμάτιου Γιαννίκη, διδάσκοντες στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εκδρομής του έτους στη Βαρκελώνη, επισκέφθηκαν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010 τις εργασίες του φετινού Smart Geometry Workshop που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του IaaC. Οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του IaaC από την Αρετή Μαρκοπούλου, Υπεύθυνη Ακαδημαϊκής Διεύθυνσης του IaaC, και στις εργασίες του Smart Geometry Workshop από τον Ron Kuhfeld, Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της Bentley, χορηγού του Smart Geometry.
Η Σχολή Αρχιτεκτονικής της Πάτρας στο IaaC με την Αρετή Μαρκοπούλου
Εργαστήριο Αναλογικού Παραμετρικού Σχεδιασμού και Κατασκευής με Χαρτί
Με αφορμή τις εργασίες του Smart Geometry Conference and Workshop 2010 πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου 2010 στις εγκαταστάσεις του corretger5, εργαστήριο Αναλογικού Παραμετρικού Σχεδιασμού και Κατασκευής με Χαρτί από τους Σταμάτιο Γιαννίκη, M Arch Harvard/ Εντεταλμένου Λέκτορα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και Αρετή Νικολοπούλου, MAA IaaC, Αρχιτέκτονα.
Η ομάδα του 'Αναλογικός Παραμετρικός με Χαρτί' επί το έργο
Σύμφωνα με τους διοργανωτές του εργαστηρίου: Ο σχεδιασμός υλικών συστημάτων θολώνει τα όρια ανάμεσα στην υπολογιστική και τη φυσική μορφή. Ένα σετ παραμετρικών συνισταμένων είναι απαραίτητο ώστε να αναπτυχθούν πολύπλοκες γεωμετρίες και συνθήκες. Η παραμετρική αντίληψη στο σχεδιασμό αποτελεί μετάσταση στον τρόπο που το σχεδιασμένο αντικείμενο γίνεται αντιληπτό μέσω την μείωσης της κλίμακας του συστήματος σε στοιχειώδεις μονάδες. Η παραμετρική αντίληψη στο σχεδιασμό οδηγεί στην παραγωγή του αντικειμένου από μία εσωτερική μαθηματική λογική που στηρίζεται σε αριθμούς και αλγορίθμους και όχι στις παραδοσιακές μεθόδους σχεδιασμού. Η χρήση παραμετρικά σχεδιασμένων αλυσιδωτών, αυτό-υπολογιζόμενων γεωμετριών που παράγονται από επαναλαμβανόμενα στοιχεία παράγουν ανεστραμμένες τοπογραφίες που φέρνουν στο μυαλό της αλυσιδωτές αυτό-υπολογιζόμενες μακέτες του Γκαουντί.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών του εργαστηρίου οι φοιτητές δέχθηκαν σχολιασμό από τους Δόκτωρ Jose Perez de Lama, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και Manuel Gutiérrez De Rueda García, Επίκουρο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης.
Στο Εργαστήριο συμμετείχαν οι φοιτητές: Ελένη Αντονέλλη, Μαλβίνα Αποστόλου, Ματίλντα Αποστόλου, Μαρία Αρετάκη, Αγγελική Διακρούση, Σοφία Ζαζάνη, Αντωνία Κουκουβέλου, Χριστίνα Κυριακού, Παναγιώτα Ρέππα, Μάριος Χατζηχαμπής.
Το τελικό αποτέλεσμα
Design to Destruction.MOV
Δοκιμάζοντας την αντοχή των πολύπλοκων, κομμένων με κόπτη λέιζερ δοκαριών από mdf του cluster 'Από το Σχεδιασμό στην Καταστροφή' στο Smart Geometry 2010
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.smartgeometry.org/
http://www.bentley.com/en-US/Promo/SmartGeometry/2010/
http://www.iaac.net/
http://stamatiosgiannikis.blogspot.com/
http://www.corretger5.com/
Videos
Το ρομπότ KUKA καθώς κόβει τα τούβλα από πολυστερίνη
http://www.flickr.com/photos/smartgeometry/4446125054/in/set-72157623737202574/
SmartGeometry 2010 στη Βαρκελώνη
Χρονικό από το εργαστήριο IaaC
http://www.flickr.com/photos/smartgeometry/4481973395/in/set-72157623737202574/