ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

12 Σεπτέμβριος, 2014

AA Athens Visiting School 2014

Το πρόγραμμα της Architectural Association Visiting School στην Αθήνα αποτελεί κομμάτι της ερευνητικής αντζεντας του ΑΙ, εξερευνώντας σχεδιαστικές δυνατότητες στην αρχιτεκτονική μέσω προγραμματισμού και τεχνικών ψηφιακής κατασκευής σε μοντέλα μεγάλης κλίμακας.Cry

English version

CIPHER CITY: REVOLUTIONS
Το πρόγραμμα της Architectural Association Visiting School στην Αθήνα αποτελεί κομμάτι της ερευνητικής αντζεντας του ΑΙ, εξερευνώντας σχεδιαστικές δυνατότητες στην αρχιτεκτονική μέσω προγραμματισμού και τεχνικών ψηφιακής κατασκευής σε μοντέλα μεγάλης κλίμακας.

Το AA Athens | Istanbul Visiting School (AI) ορίζει την αρχιτεκτονική ως «την τέχνη υπέρ-τοποθέτησης ιδεών, αρχιτεκτονικών αρχών που εφαρμόζονται κατ 'επανάληψη". Τα θεμέλιά του βρίσκονται στο συνδυασμό θεωρίας και πρακτικής και της συμμεριζόμενης γνώσης, με στόχο την υπέρβαση της ατομικότητας και την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων μέσω του διαλόγου.

Στο «τρίτο κύκλο του, AA Athens Visiting School εξελίχθηκε και ανέλαβε τη δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού πρωτοτύπου σε ένα-προς-ένα κλίμακα, το οποίο χαρακτηρίζεται από έννοιες συνδεσιμότητας, προσαρμοστικότητας και αλληλεπίδρασης. Επαναφορτισμένο από το 2013 Recharched, το Cipher City εξοπλίστηκε ακόμη μια φορά ενάντια στην ακίνητη, στατική κατάσταση του δομημένου περιβάλλοντος με την εφαρμογή καινοτόμων τεχνοτροπιών σχεδιασμού(Revolutions).

Καινοτόμες τεχνικές στο σχεδιασμό που μπορούν να μετατρέψουν τον ανενεργό δομημένο χώρο σε ενεργό περιβάλλον. Καινοτόμες σχεδιαστικές τεχνικές που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μέσω μοντέλων που χαρακτηρίζονται από κίνηση σε πραγματικό χρόνο αντίδρασης σε εξωτερικά ερεθίσματα. Εστιασμένο γύρω από τη διασυνδεσιμότητα σε διάφορα επίπεδα, το πρόγραμμα περιελάμβανε ξεχωριστές ομάδες που πειραματίστηκαν σε ξεχωριστές προτάσεις για μια κινητική / διαδραστική κατασκευή περάσματος. Μετά από μια σειρά από σχεδιαστικές ιδέες, το AA Athens VS 2014 ολοκληρώθηκε με τη κατασκευή μιας διαδραστικής εγκατάστασης, που ονομάζεται Kinetic Haze, και αποτελεί αντιπροσωπευτικό μοντέλο μιας μεθόδου η οποία περιλαμβάνει την καινοτομία και συνδυαστική σκέψη.

Αυτό το διαδραστικό πρωτότυπο αρχιτεκτονικής επαναπροσδιορίζει την έννοια του περάσματος στην αρχιτεκτονική. Στέκοντας σε ύψος 2,5 μέτρων, με 1,2 μέτρα πλάτος και 4,5 μέτρα μήκος, η δομή του περιλαμβάνει ένα σύστημα που έχει την ικανότητα να ανιχνεύει κινήσεις στο χώρο. Κατασκευασμένο από σταθερά ξύλινα κουφώματα και ελαστικές χορδές που περιστρέφονται και τεντώνονται, το πρωτότυπο είναι καλωδιωμένο με αισθητήρες και ενεργοποιητές. Κατά την πρώτη εντύπωση, το πέρασμα φαίνεται να παρεμποδίζεται από το δίχτυ των χορδών που τρέχουν από τη μία πλευρά της δομής στην άλλη. Ο σχεδιασμός των ελαστικών υφασμένων χορδών ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική, ώστε να επηρεάζουν την οπτική αντίληψη του ατόμου που διέρχεται μέσα από το μοντέλο. Δύο διαφορετικά σύνολα από πάνελ συνθέτουν το τελικό κομμάτι' διαδραστικά πάνελ και πάνελ μοτίβου. Καθώς ένα άτομο προσεγγίζει το πέρασμα, το σύστημα ενεργοποιείται από την παρουσία του χρήστη. Η παρουσία του λειτουργεί ως εξωτερικό ερέθισμα που θέτει το μοντέλο σε διαφορετικές καταστάσεις συμπεριφοράς ανάλογα με την κίνηση των ανθρώπων. Αυτό το μεγάλης κλίμακας, «ζωντανό» πρωτότυπο έχει τη συμπεριφορά ενός πρωταρχικού οργανισμού. Μία πολυσύνθετη συμπεριφορά που προκύπτει από ένα αριθμό σχετικά απλών κανόνων. Όταν υπάρχει μόνο ένας χρήστης, το πρωτότυπο τοποθετείται σε εχθρική κατάσταση, με τις ευέλικτες χορδές του, μοιάζοντας με μυϊκές ίνες, να δονούνται νευρικά, εμποδίζοντας την είσοδο. Όταν εμφανίζεται ένας δεύτερος χρήστης, το σύστημα επανέρχεται σε μια φιλική λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να περπατήσουν στο χώρο του. Οι κινητικές συνδέσεις περιστρέφονται και υψώνουν απαλά τα ελαστικά κορδόνια ώστε οι δύο χρήστες να εισέλθουν και να συναντηθούν. Χρόνος και φως είναι επίσης απαραίτητα στοιχεία για την παραγωγή των επιθυμητών αποτελεσμάτων του συστήματος. Ενός συστήματος που έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει την εμπειρία του χρήστη στο χώρου του. Είναι το στοιχείο του χρόνου, με το οποίο ο κεντρικός εγκέφαλος της δομής ενεργοποιεί ένα ζωηρό τρεμόπαιγμα των φώτων, επικοινωνώντας έτσι με τους χρήστες του την ανάγκη να κινηθούν έξω. Το Kinetic Haze ενεργεί ως πειραματικό αρχιτεκτονικό έργο που προωθεί την επικοινωνία των ανθρώπων με την κατασκευή, καθώς και την επικοινωνία των ανθρώπων με τους άλλους ανθρώπους μέσα από τη δομή. Είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε σε λιγότερο από 5 ημέρες από τους συμμετέχοντες του AA Athens VS 2014. Όλες οι ομάδες παρουσίασαν ξεχωριστές προτάσεις, οι βασικές αρχές των οποίων εφαρμόστηκαν στο σχεδιασμό και την κατασκευή του Kinetic Haze.

 


Fibrous Light Projections. Photo by: Alexandros Kallegias

 

Προτάσεις συμμετεχόντων
4fan

Κατερίνα Μπαλή, Ισμήνη Επιτρόπου, Ευθυμία Κασιμάτη, Μαρία Βελαώρα

Με στόχο να επεκτείνει την ανθρώπινη αντίληψη του χώρου, η ομάδα 4fan αναπτύσσει το frameClouds. Ένα διαδραστικό σύστημα που επιτρέπει στο χρήστη να συμμετέχει σε παιχνίδι περάσματος μέσα από μία κατασκευή. Ο σχεδιασμός frameClouds ακολουθεί ένα μοτίβο ψηφοθέτησης με βάση την κατανομή τριγώνων. Στην συνέχεια, το σχέδιο διαίρεσης αναλύεται και τρία στρατηγικά σημεία παρέμβασης επιλέγονται. Αυτά τα σημεία χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση ανεμιστήρων, ώστε να σχηματίζουν διαφορετικά πεδία αλληλεπίδρασης με τον χρήστη. Το υλικό του συστήματος αποτελείται από πλαστικές σακούλες, οι οποίες ακολουθούν το τριγωνικό μοτίβο. Λόγω του ευέλικτου, διαφανούς και χωρίς περιορισμούς χαρακτήρα τους, οι πλαστικές σακούλες επιλέγονται για να καλύψουν το συγκεκριμένο κάνναβο της κατασκευής. Επιτρέπουν το φως να περάσει, δίνοντας τελικά ένα εφέ οπτικής διαβάθμισης. Οι ανεμιστήρες ενεργοποιούνται με την ανίχνευση της παρουσίας του χρήστη. Οι σακούλες φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν και ο χώρος μετατρέπεται από ένα ευθύ διάδρομο σε μια εμπειρία από εξευγενισμένα όρια, αυξάνοντας τη διάρκεια διαμονής στο χώρο καθώς ο χρήστης καταλαμβάνει ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο χώρο.

 


View through the Interactive Archetype. Photo by: Alice Mangoyan, Lighting Patterned Paneling. Photo by: Alice Mangoyan

 

HMN
Hazem Halasa, Δήμητρα Ασκούνη, Nessma Al Ghoussein

Η ομάδα HMN δημιουργεί ένα μοντέλο που χαρακτηρίζεται ως επικοινωνία μέσω διαχωρισμού(Communication through Separation). Η έννοια περιλαμβάνει έναν μεταβαλλόμενο διαχωρισμό μεταξύ δύο ανθρώπων μέσα από τη δομή. Ένα αποσπώμενο διαχωριστικό εμπόδιο σε μία προσπάθεια δημιουργίας μιας κινητικής διόδου που επιτρέπει στους χρήστες το πέρασμα στην άλλη πλευρά χωρίς το στοιχείο της οπτικής επικοινωνίας του ενός με τον άλλο. Πειραματίζεται με την ιδέα της ανάγκης του ενός ατόμου από το άλλο άτομο, χωρίς κανείς γνωρίζει ποιος θα μπορούσε να είναι ο άλλος ή πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν αλλιώς εκτός από το να διέρχονται μέσα από τη δομή. Είναι απαραίτητο η ταυτότητα των χρηστών να παραμείνει κρυφή προκειμένου να αυξήσει αυτή την εμπειρία αλληλεπίδρασης μεταξύ αγνώστων στοιχείων και τονίζοντας παράλληλα την υποτιμημένη έννοια της εξάρτησης. Η ερμηνεία του περάσματος εκδηλώνεται μέσω ενός φυσικού εμποδίου που «κόβεται» σε οριζόντια στοιχεία τα οποία παραμορφώνονται καθώς το εμπόδιο συμπιέζεται / επεκτείνεται. Αυτές οι παραμορφώσεις επιτρέπουν ενίοτε την μερική οπτική επαφή των χρηστών, υποκινώντας τους σε μια προσπάθεια να μαντέψουν τον σύντροφό τους, αλλά ποτέ δεν αποκαλύπτει πλήρως τον ένα στον άλλο. Το γραμμικό τμήμα λειτουργεί συμπληρωματικά με τη τριγωνική μορφή της δομής, και καθοδηγεί τους χρήστες σε μια γραμμική κατεύθυνση προς τα εμπρός.

 


Overview of the Interactive/Kinetic Archetype. Photo by: Alice Mangoyan

 

Purple_Haze
Δάφνη Δημοπούλου, Μιχαήλ Ταβλαδωράκης, Χριστίνα Μπαλή

Εμπνευσμένη από την υλικότητα μιας κατασκευής, η ομάδα Purple_Haze προτείνει ένα σύστημα ελαστικών χορδών που επισυνάπτονται πάνω στην δομή του περάσματος. Η τοποθέτηση των χορδών είναι κάθετη προς την κίνηση ενός ατόμου μέσα από τη δίοδο, γεφυρώνοντας τις δύο αντίθετες πλευρές του μοντέλου. Καθώς το άτομο εισέρχεται στο μονοπάτι, το αρχιτεκτονικό πρωτότυπο αλλάζει από την αρχική φάση στη δεύτερη φάση, προκειμένου να υποδεχτεί το χρήστη. Αισθητήριες συσκευές μετατρέπουν το αδρανές αρχιτεκτονικό κομμάτι σε ένα ενεργό σύστημα. Μηχανικοί κινητήρες σηκώνουν τις χορδές, η ευέλικτη υλικότητα των οποίων τους επιτρέπει να τεντωθούν, ανοίγοντας έτσι οπτικά το δρόμο. Η Purple_Haze συνδυάζει με επιτυχία την κομψότητα πίσω από έναν ηλεκτρονικό μικρο-ελεγκτή Arduino με τα φυσικά χαρακτηριστικά του ελαστικού ελατηρίου δημιουργώντας ένα διαδραστικό αρχιτεκτονικό μοντέλο που ενεργοποιείται από την ανθρώπινη παρουσία και η οποία επηρεάζει την ανθρώπινη αντίληψη του χώρου.

 


Structure Assembly via Scaled Prototype. Photo by: Alice Mangoyan. Constructing in Triangles. Photo by: Alice Mangoyan

 

The Oscillators
Κωνσταντίνος Σφήκας, Αναστασία Βερτεούρη, Ειρήνη Στολίδου, Νίκος Κουρνιάτης

Επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του αρχιτεκτονικού περάσματος, η ομάδα The Oscillators δημιουργεί το Nervous Corridor. Αυτό το διαδραστικό πρωτότυπο πέρασμα χωρίζεται σε ένα σύνολο από πέντε ζώνες. Κάθε ζώνη έχει μια διαφορετική αντίδραση στην ανθρώπινη παρουσία. Ανάλογα με την απόσταση ενός ατόμου από τις ακμές της κατασκευής, το μοντέλο μεταβάλλεται από μια χαλαρή κατάσταση σε μία τεταμένη κατάσταση. Σχετικά με χαρακτηριστικά των υλικών, The Oscillators πειραματίστηκε με διάφορα συστήματα κλωστοϋφαντουργίας. Από πτυχωτό ύφασμα για να επιτρέπουν την κίνηση, μεχρι διάφανη ελαστική μεμβράνη και τριγωνικές δομές καλυμένες με νήμα. Η υλικότητα επιτρέπει μια «ζωώδης» συμπεριφορά όταν ενεργοποιείται από τους κινητήρες, καθώς είναι ευέλικτη και έχει διαφορά φάσης στο μετασχηματισμό της. Πλησιάζοντας τα άκρα του μοντέλου πυροδοτεί μια απρόβλεπτη συμπεριφορά του κλωστοϋφαντουργημένου συστήματος, ενώ η κεντρική ζώνη θεωρείται ως ασφαλής φιλική ζώνη. Απαλή και χαοτική ταλάντωση λαμβάνει χώρα ενώ ο χρήστης ταξιδεύει από τη μία πλευρά της κατασκευής στην άλλη.

 


4Fan Team Presentation. Photo by: Alice Mangoyan. Digital Simulation of the Interactive/Kinetic Archetype. Image by: Alexandros Kallegias

 

Wave(X)
Μαρία-Ελένη Μπαλή, Ζωή-Δάφνη Αρνέλλου, Κατερίνα Μπέρκη

Η δημιουργική συνδυαστική προσέγγιση των διαφορετικών υλικών συστημάτων σε συνδυασμό με την έξυπνη χρήση των ηλεκτρονικών μικροελεγκτών Arduino επιτρέπει την δημιουργία του διαδραστικού περάσματος ανθρώπινης κλίμακας πραγματοποιημένης από τους Wave(X). Το πρωτότυπο τίθεται σε δράση κατά τη στιγμή που ένας χρήστης περνάει μέσα από αυτό με την παραμόρφωση της εύπλαστης υφασμάτινης επιφάνειας του. Το φυσικό μοντέλο αποτελείται από ξύλινα σταθερά δοκάρια, ξύλινα κινητά κατακόρυφα στοιχεία και ένα εύπλαστο μεταλλικό δίχτυ που επισυνάπτεται στην ξύλινη κατασκευή. Η αλληλεπίδραση γίνεται με την ανίχνευση κίνησης στο εσωτερικό του μονοπατιού. Οριζόντιες ράγες αρχίζουν να κινούνται προς τα μέσα και προς τα έξω παραμορφώντας έτσι το μεταλλικό πλέγμα που είναι συνδεδεμένο πάνω τους. Μια τέλεια συγχρονισμένη κίνηση των σιδηροτροχιών δημιουργεί την αίσθηση ενός περιβλήματος που ακολουθεί τον χρήστη καθώς κινείται στο χώρο. Η ομαλή κίνηση των σιδηροτροχιών που ακολουθείται από το πλέγμα αναδημιουργεί την κίνηση ενός κύματος που ταξιδεύει μέσα στο χώρο και την ύλη συνοδεύοντας το άτομο που κινείται μέσα στο πέρασμα.

 

 


Concept applied in 1:1 scale. Image by: 4fan


Proof of concept. Image by: 4fan. System's diagram Image by: 4fan


Conceptual diagrams Image by: HMN


Barrier Visualization Image by: HMN


Simulation via processing code Image by: HMN


Model testing.Image by: The Oscillators. Model renderings Image by: The Oscillators


Reaction mechanism diagram. Image by: The Oscillators


Informative action diagram. Image by: Purple_Haze. Analysis diagram. Image by: Purple_Haze


Arduino setup. Image by: Purple_Haze

\
Concept fundamentals. Image by: Wave(X). Models sketches Image by: Wave(X)


Drawings in progress. Image by: Wave(X)

AA Athens Visiting School 2014 (31 Μαρτίου - 08 Απριλίου 2014)

Διευθντής Προγράμματος: Αλέξανδρος Καλλέγιας
AA Visiting School Διευθντής: Christopher Pierce
Διδάσκοντες: Αλέξανδρος Καλλέγιας, Μαρία Brewster
Elif Erdine, Daghan Cam, Χαράλαμπος Δούκας, Άννα Λάσκαρη, Ειρήνη Βουλιούρη, Μυρτώ Μαρία Μπαρμπαρή

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital