ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παράταση έκθεσης του αρχιτέκτονα Γιώργου Τριανταφύλλου

03 Αύγουστος, 2010

Παράταση έκθεσης του αρχιτέκτονα Γιώργου Τριανταφύλλου

αρχέτυπα* Από τις καλύβες και τα μαντριά στη σύγχρονη Τέχνη και Αρχιτεκτονική. (έως 5 Σεπτεμβρίου )

English version

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τριανταφύλλου παρουσιάζουν την την έκθεση και το βιβλίο με τίτλο αρχέτυπα*    Από τις καλύβες και τα μαντριά στη σύγχρονη Τέχνη και Αρχιτεκτονική

Η έκθεση και το βιβλίο είναι αφιερωμένα στον Διευθυντή του ΒΧΜ Δημήτρη Κωνστάντιο, φίλο και πολύτιμο συνεργάτη του Γιώργου Τριανταφύλλου.

 

 

Δείτε το video των εγκαινίων της έκθεσης εδώ 

 

Περισσότερα από 6000 άτομα έχουν επισκεφθεί το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, από τις 20 Απριλίου 2010 (57 ημέρες λειτουργίας), για να απολαύσουν την έκθεση του αρχιτέκτονα Γιώργου Τριανταφύλλου.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε 4 αίθουσες. Στις 3 πρώτες παρουσιάζονται φωτογραφίες που αποτυπώνουν καλύβες και μαντριά, διάσπαρτα στο ελληνικό τοπίο. Τα έργα αυτής της ανεξερεύνητης, περιφρονημένης αλλά και τόσο αληθινής ανώνυμης αρχιτεκτονικής λειτουργούν ως αρχέτυπα που παραπέμπουν στα βάθη της προϊστορίας και παράλληλα συσχετίζονται με έργα της σύγχρονης διεθνούς τέχνης και αρχιτεκτονικής.

 

 

Στην 4η αίθουσα 12 βιντεοπροβολές προτείνουν δρόμους, ώστε οι αξίες αυτών των αρχετύπων να συνδυαστούν με τις κατακτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας και να συμβάλουν στην αισθητική αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Παράλληλα προβάλουν μια έντονα αναπτυσσόμενη τάση, που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία αντιπαρατίθεται στα τεράστιας κλίμακας συγκροτήματα κατοικιών. Μία τάση, ίσως μια αντίσταση, που εκφράζεται με τον ευαίσθητο σχεδιασμό και την αυξανόμενη παραγωγή σύγχρονων μικρών ποιητικών καταλυμάτων, που φαίνεται ότι έρχονται να καλύψουν ανάγκες νέων ανθρώπων. Ανθρώπων που επιθυμούν να ζήσουν σε χώρους με ανθρώπινη κλίμακα, κοντά στη φύση, που είναι κατασκευασμένοι με οικολογικά υλικά, ενσωματώνουν όλα τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας και αξιοποιούν την πράσινη ενέργεια.

 


Αριστερά: Βόρεια Εύβοια, Δαμιά, 03-05-2005, φωτογραφία Γιώργος Τριανταφύλλου.
Δεξιά: Κώστας Τσόκλης, "Ταϊστρα", 1991


Αριστερά: Μακεδονία Μεγάλη Βόλβη, Λεπτομέρεια, 05-11-2005, φωτογραφία Γιώργος Τριανταφύλλου.
Δεξιά: Γιάννης Κουνέλλης "Χωρίς τίτλο",  2004, φωτογραφία Aurelio Amendola



Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και με την  υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος.  Επιμελητής της είναι ο αρχιτέκτονας, καθηγητής του ΕΜΠ και συγγραφέας Δημήτρης Φιλιππίδης. Ο καθηγητής φωτογραφίας Κωστής Αντωνιάδης έχει την επιμέλεια του φωτογραφικού υλικού. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου .




Αριστερά: Φθιώτιδα, αγία Τριάδα Λοκρίδας. Στάνη Δημήτρη Μαργαρίτη 16-11-2005, φωτογραφία
Γιώργος Τριανταφύλλου. Δεξιά: Lofts καλλιτεχνών, Bergamot, Σάντα Μόνικα, ΗΠΑ, 1999,
αρχιτέκτονες Pugh & Scarpa, φωτογραφία  Marvin Rand


Αριστερά: Κατοικία στη Ν. Φιλοθέη, Αθήνα 2006, αρχιτέκτων Έλενα Σταυροπούλου, φωτογραφία Κ. Θωμόπουλου.
Δεξιά:  Γρεβενά, Κηπουργιό, Λεπτομέρεια, 06-11-2007, φωτογραφία Γιώργος Τριανταφύλλου



Ακολουθεί κείμενο του Δημήτρη Φιλιππίδη


Αυτή η έκθεση και το συνοδευτικό της βιβλίο, είναι καρπός μακροχρόνιου πάθους του   Γιώργου Τριανταφύλλου για την ανεξερεύνητη,  περιφρονημένη αλλά και τόσο αληθινή αρχιτεκτονική των καλυβιών και των μαντριών που βρίσκονται διάσπαρτα στο ελληνικό τοπίο. Στα μάτια του Τριανταφύλλου, τα έργα αυτής της ανώνυμης αρχιτεκτονικής λειτουργούν ως αρχέτυπα που παραπέμπουν στα βάθη της προϊστορίας και παράλληλα συσχετίζονται με έργα  της σύγχρονης διεθνούς τέχνης και αρχιτεκτονικής.

Στόχος της έκθεσης δεν είναι απλά να αναδείξει έναν αγνοημένο πλούτο του ελληνικού τοπίου, το μόχθο των ανθρώπων που ζούνε ολοκληρωτικά μέσα στη φύση. Θέλει επιπλέον να  ανοίξει καινούριους δρόμους στη σύγχρονη τέχνη και αρχιτεκτονική, συνθέτοντας τις αξίες αυτών  των αρχετύπων με τις κατακτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Απώτερος έτσι στόχος της είναι να υποδείξει τρόπους ώστε να επιτελεστεί η αναβάθμιση του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος που τόσο υποφέρει στην Ελλάδα. Προς αυτή τη γενική κατεύθυνση άλλωστε κινούνται σήμερα πολλοί νέοι δημιουργοί από όλο τον κόσμο, που αποζητούν έναν άλλο τρόπο σχεδιασμού, με σεβασμό στην ανθρώπινη κλίμακα, κοντά και σύμφωνα με τη φύση, χρησιμοποιώντας οικολογικά υλικά με ευαισθησία και αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ο Γιώργος Τριανταφύλλου απορροφήθηκε απόλυτα από αυτό το μαγευτικό όραμα, οργώνοντας και εξερευνώντας όλο το σώμα του ελληνικού χώρου. Γιατί από την πρώτη στιγμή, και προς μεγάλη του έκπληξη, διαπίστωσε ότι εκείνο που σημάδευε με τον φακό του ήταν ήδη καταγραμμένο μέσα στη μνήμη του ως γνώριμη εικαστική αναζήτηση της σύγχρονης τέχνης, λες και κάποιος είχε συνειδητά προβλέψει με απίστευτη ακρίβεια αυτές τις εντυπωσιακές συγγένειες. Όπως και αντίθετα, κοιτάζοντας έργα σύγχρονης τέχνης σε εκδόσεις και εκθέσεις, αυτόματα έρχονταν στο μυαλό του Τριανταφύλλου μνήμες από τα υπέροχα εκείνα ανώνυμα έργα, τα σκόρπια στην ύπαιθρο, που είχε φωτογραφίσει στις περιπλανήσεις του στο παρελθόν.

Δημήτρης Φιλιππίδης
επιμελητής της έκθεσης
 


Συνοπτική παρουσίαση του περιεχομένου της έκθεσης και του βιβλίου προβάλλεται στο ιστολόγιο: www.archetypa.blogspot.com

Χορηγός επικοινωνίας:  ΕΡΤ,  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, www.greekarchitects.gr

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα
Τηλ.: 210 7211027
e-mail: info@byzantinemuseum.gr
Ιστοσελίδα: www.byzantinemuseum.gr

Πληροφορίες:
 
Γραφείο Τύπου Βυζαντινού Μουσείου
Μάγδα Ζήνδρου
(2107294926, press@byzantinemuseum.gr)

Γραφείο Αρχιτεκτονικών Μελετών
Γιώργος Τριανταφύλλου & Συνεργάτες
(210 6856302-303  info@triantafyllou.eu )

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital