ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
10 Φεβρουάριος, 2012
''Architecture and the city in SE Europe''
Ο μετασχηματισμός του δημόσιου χώρου, μία δράση από το χώρο των αρχιτεκτονικών σχολών. (έως 26 Φεβρουαρίου 2012)
Η σημερινή εικόνα των πόλεων και τα νέα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα θέτουν προβληματισμούς για την πόλη και τον άνθρωπο, καθώς και για τον ρόλο της αρχιτεκτονικής στο θέμα αυτό. Με αφορμή τα παραπάνω, η αρχιτεκτονική σχολή της Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει έκθεση και άλλες μορφές εκδηλώσεων και δρώμενων με θέμα τη σχέση της αρχιτεκτονικής με την πόλη, ειδικότερα στη ΝΑ Ευρώπη. Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Goethe Institut της Θεσσαλονίκης, με τα υπόλοιπα Goethe Institut της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και με πέντε μουσεία της Θεσσαλονίκης (Μακεδονικό μουσείο σύγχρονης Τέχνης, Αρχαιολογικό μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμό, Μουσείο σύγχρονης τέχνης, Τελλόγλειο ίδρυμα τέχνης Α.Π.Θ).
Η έκθεση με τίτλο "Architecture and the city in SE Europe", η οποία πραγματοποιείται μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου, θα περιλαμβάνει εργασίες από τις αρχιτεκτονικές σχολές της ΝΑ Ευρώπης, με βασικό πεδίο διερεύνησης, το δημόσιο χώρο, την πόλη και τον μετασχηματισμό αυτών των εννοιών στη σύγχρονη εποχή μέσα από την αρχιτεκτονική ματιά. Παράλληλα, στόχος της έκθεσης είναι να σηματοδοτήσει και να αποτελέσει εφαλτήριο για νέες συζητήσεις γύρω από το θέμα του δημόσιου χώρου και να δημιουργήσεις ένα ευρύ πεδίο δράσης για το μέλλον. Μέσα από τη διοργάνωση, η οποία εκτός της έκθεσης περιλαμβάνει διαλέξεις, επισκέψεις και ποικίλα δρώμενα, οι αρχιτεκτονικές σχολές θα επιχειρήσουν να εξασφαλίσουν ένα διάλογο με την κοινωνία για το πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να διαμορφώσει δημόσιο χώρο, τονίζοντας έτσι το ρόλο του πανεπιστημίου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται διπλωματικές εργασίες και αντιπροσωπευτικά δείγματα δουλειάς από όλες τις αρχιτεκτονικές σχολές, τα οποία επαναδιαπραγματεύονται στρατηγικές σχεδιασμού για μια βιώσιμη αρχιτεκτονική και ανάπτυξη, για τη διαμόρφωση του σύγχρονου υπαίθριου χώρου μέσα σε αστικό και περιαστικό περιβάλλον. Σημαντικό να αναφερθούν είναι τα θέματα που εκπροσωπούν τις ελληνικές αρχιτεκτονικές σχολές στη διοργάνωση, αλλά και το πώς τα ελληνικά πανεπιστήμια αντιλαμβάνονται τον δημόσιο χώρο στις πόλεις. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επιχειρεί να κατανοήσει αλλά και να θέσει προβληματισμούς για το πώς οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις μπορούν να συμβάλλουν θετικά μέσα στις υφιστάμενες συνθήκες και κοινωνικά δεδομένα. Η Αρχιτεκτονική Σχολή Κρήτης, μέσα από μια προβολή βίντεο διπλωματικών και προπτυχιακών εργασιών, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τους ποικίλους και διαφορετικής φύσης παράγοντες που επηρεάζουν τον μετασχηματισμό του αστικού χώρου. Από τη σχολή της Πάτρας, εργασίες από τη αστική έως τη πολύ μικρή κλίμακα, επιχειρούν να επαναδιαπραγματευθούν τη σχέση της αρχιτεκτονικής με τον τόπο και την έννοια του χρόνου, ενώ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με τη χρήση σύγχρονων σχεδιαστικών και όχι μόνο τεχνικών επαναπροσδιορίζει ιδέες, δομές και σχέσεις, εφευρίσκοντας έτσι ένα νέο λεξιλόγιο ερμηνείας του δημόσιου χώρου.
Τόπος : Μακεδονικό μουσείο σύγχρονης Τέχνης, Αρχαιολογικό μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μουσείο σύγχρονης τέχνης, Τελλόγλειο ίδρυμα τέχνης Α.Π.Θ
Διάρκεια: έως 26 Φεβρουαρίου 2012
Περισσότερες πληροφορίες: http://skgarch2012.web.auth.gr/about.html
Επιμέλεια: Παναγιώτα-Νεφέλη Μαυροειδή