ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
02 Σεπτέμβριος, 2012
Πρώτη Biennale Τεχνών στη Σαντορίνη
Η παρθενική διεθνής Biennale Τεχνών στη Σαντορίνη έχει θέμα «Παρελθόν: Μνήμη και Νοσταλγία». (έως 30 Σεπτεμβρίου 2012)
Η πρώτη Biennale Τεχνών ανακοινώθηκε ότι θα λάβει χώρα στη Σαντορίνη, το καλοκαίρι του 2012 (Ιούλιος - Σεπτέμβρης). Πρόκειται για μια ιδέα του καλλιτέχνη, σχεδιαστή και οικονομολόγου Κίκου Παπαδόπουλου, που υποστηρίζονται από δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα τέχνης.
Κάλεσμα
Οι διοργανωτές έχουν ήδη ανακοινώσει την έναρξη υποβολής συμμετοχών για τη φετινή Biennale με θέμα «Παρελθόν, μνήμη και νοσταλγία» από τις 12 Μαρτίου και ημερομηνία λήξης της προθεσμίας στις 19 Μαΐου 2012. Τα έργα που θα γίνουν δεκτά αφορούν τις εκθέσεις σχεδόν κάθε είδους τέχνης: Φωτογραφία, Comics, Γλυπτική, Βιομηχανικός Σχεδιασμός, Γραφιστική, Κεραμική, Κολάζ, Τέχνη από Γυαλί, Τέχνη από Χαρτί, Εγκαταστάσεις Τέχνης, Video Art, Ταινίες Μικρού Μήκους, Ζωγραφική, Σχέδιο και Εικονογράφηση.
Η Biennale
Η Biennale Τεχνών της Σαντορίνης είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που οργανώνει την τελευταία και πιο συναρπαστική εικαστική εκδήλωση τέχνης της Ελλάδας. Κάθε δύο χρόνια φιλοξενεί, εκτός της τρίμηνης έκθεσης, διάφορες παράλληλες δράσεις, όπως ομιλίες των καλλιτεχνών, παραστάσεις, φόρουμ συζητήσεων, προβολή ταινιών, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και ξεναγήσεις.
Στόχος της φετινής Biennale είναι η προώθηση τόσο νέων όσο και ήδη καταξιωμένων καλλιτεχνών, που ερευνούν τα όρια των διαφορετικών αρχών της τέχνης, επιτρέποντάς τους να ξεπεράσουν τις παραδοσιακές -ίσως περιορισμένες- έννοιες του κλασσικισμού, του μοντερνισμού, των σύγχρονων και εφαρμοσμένων τεχνών. Η φετινή Biennale Τεχνών στη Σαντορίνη (SBOA) είναι εμπνευσμένη από τους τρόπους γέννησης και διάδοσης των ιδεών -τη μετέπειτα εξέλιξη και μεταξύ τους διαφοροποίηση, μέσα στα πλάισια της ολοένα και περισσότερο παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας μας.
Η τέχνη και ο πολιτισμός συνεχίζουν να παίζουν έναν ξεχωριστό ρόλο στον καθορισμό της πορείας των ανθρώπινων εγχειρημάτων, τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος και του μέλλοντος. Εις γνώσιν του, στόχος της φετινής Biennale είναι, εκτός του να καλλιεργήσει ένα πνεύμα έρευνας και πειραματισμού, να παρουσιάσει ένα ιδανικό περιβάλλον για ανοιχτό και συνεχή διάλογο. Μέσα στα πλαίσια της πολιτιστικής συνεργασίας -τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο- προτίθεται να υποστηρίξει και να προωθήσει την ελεύθερη ανταλλαγή τόσο της καλλιτεχνικής όσο και της πολιτιστικής εμπειρίας.
Αντικατοπτρίζοντας τη δύναμη της διεθνούς συνεργασίας, ενθαρρύνοντας και ανταμείβοντας την τελειότητα, η Biennale της Σαντορίνης θα εργαστεί για να προωθήσει ένα ευρύ πλαίσιο δραστηριοτήτων, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να προβούν σε έναν ευρύτερο διάλογο για καινούριες ιδέες και κοινωνικές αλλαγές.
Το θέμα
Το θέμα του 2012, «Παρελθόν: Μνήμη και Νοσταλγία», αποτελεί αφορμή έντονων συζητήσεων και έκφανση πολλών προσωπικών αναζητήσεων. Οι διοργανωτές και οι συντελεστές της έκθεσης θέτουν με αυτή την αφορμή τις προσωπικές τους εκτιμήσεις:
«Το θέμα είναι Το Παρελθόν. Ιστορία, Χρόνος, Μνήμη και Νοσταλγία: Πώς καθορίζονται οι σχέσεις μας με το Παρελθόν; Πως οι άνθρωποι που είχαμε γνωρίσει στο παρελθόν, όλες μας οι εμπειρίες, οι αναμνήσεις μας επηρεάζουν στο παρόν; Μήπως υποσυνείδητα ή ακόμα και σαφέστατα επηρεάζουν το μέλλον μας; Ο καθένας από εμάς, ως όντα, προωθούμε το δικό μας παρελθόν, λειτουργώντας ως «δοχεία». Αν το οτιδήποτε στο παρόν είναι καθορισμένο από το παρελθόν, τότε, όταν φανταζόμαστε το μέλλον μας, αγνοούμε τα μαθήματα του παρελθόντος με ίδιον κόστος.»
«Το πρώτο βήμα για την κατανόηση των πολιτισμικών αλλαγών είναι οι ερωτήσεις. Τι είναι το παρελθόν; Τι είναι η μνήμη; Τι σημαίνει νοσταλγία στον σύγχρονο κόσμο; Αυτές είναι οι πολύπλοκες αλλά και εύκολες ερωτήσεις τις οποίες ο καλλιτέχνης που θα συμμετάσχει θα πρέπει να απαντήσει.»
«Η νοσταλγία σήμερα είναι ένα είδος αντανάκλασης στο παρόν, ένας τρόπος να πάρουμε θέση σε αυτό... Είναι η νοσταλγία όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά και γι' αυτό που θα μπορούσε να είναι το παρελθόν - με άλλα λόγια, νοσταλγία για το μέλλον» - Viktor Misiano.
Ο τόπος
Το κύριο μέρος της Biennale θα διεξαχθεί κυρίως στο χωριό Πύργος (στο Παλιό Ενεντικό Κάστρο του Πύργου, στο Μουσείο «Η Σαντορίνη του Παρελθόντος», στο Βορεινά Gallery Suites Hotel, όπως επίσης και σε 9 με 13 άλλες εκθεσιακές αίθουσες. Η έκθεση θα εξαπλωθεί επίσης και στην πόλη Φυρά (Majestic Hotel), στο Καμάρι (cineKamari), στην Περίσσα (Irigenia Hotel και Thera Mare Hotel), στο Ημεροβίγλι (Andromeda Villas hotel) και στο χωριό της Οίας (Pelagos Hotel), ως δορυφορικές τοποθεσίες τόσο για την έκθεση όσο και για την παράλληλη δράση που διοργανώνεται. Τα ποικίλα δρώμενα στον Πύργο συμπεριλαμβάνουν πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς δημόσιους χώρους γύρω από το χωριό, επιτρέποντας στους διοργανωτές της Biennale να δημιουργήσουν ένα είδος «Καλλιτεχνικού Πάρκου», πλήρως αφιερωμένο στο «Παρελθόν. Ιστορία. Χρόνος. Μνήμη. Νοσταλγία.»
Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης.
«Πιθανότατα πολλοί αναρωτιούνται γιατί επιλέχθηκε η Σαντορίνη ως ο τόπος για αυτή τη μεγάλη εκδήλωση τέχνης. Αυτή η ερώτηση μας βοηθάει να παρατηρήσουμε το θέμα της: Παρελθόν. Ξεκινώντας με την παραδοχή ότι τίποτα δεν είναι τόσο σύγχρονο όσο το παρελθόν, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί το νησί της Σαντορίνης είναι η ιδανική τοποθεσία που θα φιλοξενήσει όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτέμβρη. Οι ρίζες όλοι του πολιτιστικού κόσμου προέρχονται από την Ελλάδα, και ο σκοπός μας μέσω της Biennale αυτής είναι να επαναφέρουμε κάθε καλλιτεχνική διαδικασία στον τόπο προέλευσής του -μέσω του χρόνου- στον τόπο απ' όπου όλα ξεκίνησαν.» Costanza Pellegrini.
Τόπος: Σαντορίνη (κυρίως στον Πύργο, Φυρά, Καμάρι, Ημεροβίγλι, Περίσσα, Οία)
Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουλίου - 30 Σεπτεμβρίου 2012
Για περεταίρω πληροφορίες όσον αφορά στην εκδήλωση, αλλά και στον τρόπο και τη διαδικασία συμμετοχών: ΕΔΩ
Επιμέλεια : Αγγελική Λυμπεροπούλου