ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ «ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

04 Μάρτιος, 2009

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ «ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

Γαλλικές πολεοδομίες και η Χάρτα των Αθηνών από την άλλη όχθη της Μεσογείου.Ενας πολεοδομικός και αρχιτεκτονικός οδηγός για τις πόλεις που έφτιαξαν την Ευρώπη του σήμερα.Της Μαρούσκας Τριαντάρη.Το βιβλίο προλογίζεται από τον Λουδοβίκο Βασενχόβεν.  

Συγγραφέας:
Μαρούσκας Τριαντάρη

Την έκδοση προλογίζει ο Λουδοβίκος Βασενχόβεν 
αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, Διδάκτορας, Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Μ.Π


Εμπνευσμένο από τη σύγχρονη ιστορία της Μεσογείου και από τις διακυμάνσεις που την συγκλόνισαν τον τελευταίο αιώνα, το βιβλίο αυτό περιδιαβαίνει τις πόλεις της νότιας όχθης της Λεκάνης για να διαβάσει και να μάθει μέσα απ’αυτές την πολεοδομική ιστορία της νεότερης Ευρώπης.


Κινήματα, θεωρίες και ιδέες, που γεννήθηκαν στη Δύση επί δύο αιώνες, επηρεάζοντας την πολιτική, την οικονομία, τους κοινωνικούς θεσμούς, την καθημερινή ζωή και τον ίδιο τον άνθρωπο, βρήκαν τις πρώτες τους εφαρμογές  έξω από την Ευρώπη, στην άλλη όχθη της Μεσογείου, στα πλαίσια και το χώρο των ευρωπαϊκών αποικιών και προτεκτοράτων.

Πεδία πειραματισμού οι βορειο-αφρικανικές πόλεις, είδαν πρώτες την πολεοδομική και αρχιτεκτονική έκφραση του ευρωπαϊκού επεκτατισμού, την υλοποίηση των ανθρωπιστικών ιδεών του 19ου αιώνα, των νεογέννητων σοσιαλιστικών θεωριών του μεσοπόλεμου και των φιλελεύθερων ιδεολογιών που έφερε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Είδαν την εφαρμογή των αρχών του Μοντέρνου Κινήματος και της Χάρτας των Αθηνών στην πληρότητά της, εκεί όπου οι τοπικοί θεσμοί ήταν πιο εύπλαστοι, η ιστορία πιο ευάλωτη και οι διεθνείς πολιτικές εντάσεις λιγότερο εκκωφαντικές.

Εκεί όμως είδαν και οι μητροπόλεις για πρώτη φορά, και μέτρησαν, τα αποτελέσματα των «εξαγόμενων» αυτών εφαρμογών πριν να τις επανεισαγάγουν στην Ευρώπη μόλις οι συνθήκες θα το επέτρεπαν. Και εκεί τελικά συνάντησαν και τις μεγαλύτερες εκπλήξεις, που γεννήθηκαν μέσα από τις αλληλεπιδράσεις των πολιτισμών και που σημάδεψαν μέχρι σήμερα τις διαπολιτισμικές σχέσεις.

Μια αμφίδρομη διαδρομή μέσα από τα αρχιτεκτονικά, τα πολεοδομικά και τα κοινωνικά φαινόμενα, μια ιστορία των συγκρούσεων των πολιτισμών, μα πάνω απ’όλα, μια περιπλάνηση μέσα στο χρόνο και το χώρο, στις πόλεις που νομίζουμε ενός κόσμου αλλιώτικου, και που όμως είναι εκείνες ακριβώς που έφτιαξαν τις πόλεις στις οποίες ζούμε σήμερα.

Το βιβλίο προλογίζεται από τον Λουδοβίκο Βασενχόβεν, αρχιτέκτονα-πολεοδόμο, Διδάκτορα Ομότιμο Καθηγητή του Ε.Μ.Π., και είναι η πρώτη συγγραφική προσπάθεια της Μαρούσκας Τριαντάρη. Γράφτηκε με βάση τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο Ευρωπαϊκή Πολεοδομία του Εκσυγχρονισμού και η Ανάπτυξη στον Αραβικό Κόσμο, που υποστηρίχτηκε το καλοκαίρι του 2005 στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο (με συμβουλευτική επιτροπή τους καθηγητές της Λουδοβίκο Βασενχόβεν και Δημήτρη Φιλιππίδη και ειδικό σύμβουλο τον αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Παναγή Ψωμόπουλο), και εκδίδεται από τις αρχιτεκτονικές εκδόσεις ΕRGON IV

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital