ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΧΩΡΟΥ & ΤΕΧΝΩΝ 41/2010

14 Ιανουάριος, 2010

ΘΕΜΑΤΑ ΧΩΡΟΥ & ΤΕΧΝΩΝ 41/2010

Με καινούρια εμφάνιση κυκλοφόρησε ο νέος τόμος (41/2010) της ετήσιας επιθεώρησης Θέματα Χώρου+Τεχνών.

Στο νέο τόμο περιλαμβάνονται:

• Παρουσίαση του έργου του αρχιτέκτονα Δημήτρη Τσακαλάκη.
• Ερευνητικές εργασίες και μελέτες αρχιτεκτόνων.
• Ένα αφιέρωμα στο έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Legorreta+Legorrta.
• Ένα πανόραμα της πρόσφατης ελληνικής αρχιτεκτονικής παραγωγής με την παρουσίαση έργων Ελλήνων αρχιτεκτόνων.
• Το τμήμα των εικαστικών τεχνών με την παρουσίαση εκθέσεων Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και άλλων καλλιτεχνικών γεγονότων.

Το πρώτο μέρος του χρονικού περιλαμβάνει μια συζήτηση του Γ. Τζιρτζιλάκη με τον Δ. Τσακαλάκη με αφορμή την παρουσίαση του αρχιτεκτονικού έργου του τελευταίου στην Κρήτη. Στο δεύτερο μέρος εντάσσεται το τμήμα της έρευνας με το άρθρο του Γ. Κούκη «Το υλικό της ιδέας. Η 'εικονική πραγματικότητα' και η 'υλικότητα' της αρχιτεκτονικής», καθώς και το άρθρο του Μ. Γαλανάκη «Ιδιωτικό versus δημόσιο. Μια διχοτομική διάκριση με επιπτώσεις στον σχεδιασμό και τη διαχείριση του δημόσιου χώρου».

Στο δεύτερο τμήμα του περιοδικού παρουσιάζονται έργα του μεξικανικού αρχιτεκτονικού γραφείου Legorreta+Legorreta με εισαγωγικό άρθρο της Α. Σκιαδά που είχε αναλάβει και την επιμέλεια της ομώνυμης έκθεσης που οργανώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

Το τρίτο τμήμα του περιοδικού περιλαμβάνει δύο ενότητες.
Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται κατοικίες, όπως πολυκατοικία στη Νέα Σμύρνη των Μ. Νικολούτσου και Μ. Φιλιππίδη, πολυκατοικία στην οδό Μεσογείων στο Μαρούσι και πολυκατοικία στην οδό Σωρού στο Μαρούσι των Δ.Π. Χριστοβασίλη και Π.Κ. Δαλαγγέλη, κατοικία στην αρχαία Κόρινθο του Σ. Παπαδόπουλου, δύο διώροφες κατοικίες στην Πεντέλη και συγκρότημα τριών παραθεριστικών κατοικιών στην Αίγινα των Δ. Ισαΐα και Τ. Παπαϊωάννου, κατοικία στην Αίγινα των Γ. Αποστολάκου και Γ. Παυλίδου-Αποστολάκου, δύο μονοκατοικίες στην Εκάλη των Τ. Εξαρχόπουλου , Ε. Εξαρχοπούλου και Π. Γερακάκη, μονοκατοικία στο Πικέρμι του Π. Ροβιθάκη, κατοικία στην Πεντέλη και συγκρότημα κατοικιών στα Βριλήσσια των ΜΟΒ, δύο ανεξάρτητες κατοικίες στην Τήνο των N. Καπόν και Μ. Περγαμιάν, εξοχική κατοικία στη Λήμνο του Α. Χαρίτου, βιοκλιματική πολυκατοικία στις Αδάμες της Λ. Μάντζιου, κατοικία στη Μόντε Βάρδια Χανίων και κατοικία στον Άγιο Ματθαίο Χανίων του Κ. Μαυρακάκη, συγκρότημα κατοικιών στη Νέα Δημητριάδα Βόλου του Κ. Αδαμάκη, τριώροφη κατοικία στο Χαλάνδρι του Η. Κωνσταντόπουλου, πολυκατοικία στο Γαλάτσι των Α. Αναστασοπούλου και Β. Γκικαπέππα, κατοικία και εργαστήριο γλυπτικής στο Δαλί, Κύπρος του Γ. Χατζηχρίστου, κατοικία στη Λάρνακα, Κύπρος των Ε. Σεργίδου και Β. Πασιουρτίδη.
Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται έργα/μελέτες, όπως το εκθεσιακό περίπτερο του Λ.  Barault και το βιβλιοπωλείο Πόλις της Ε. Μανιδάκη.

Το τελευταίο τμήμα του περιοδικού (Εικαστικές τέχνες) περιλαμβάνει το άρθρο του Γ. Κονταράτου «Ιδεολογία και αισθητική στο έργο του Γιάννη Μόραλη», τις παρουσιάσεις των εκθέσεων των Μπίας Ντάβου, Ρένας Παπασπύρου, Μιχάλη Κατζουράκη, Παντελή Λαζαρίδη, Φρύνης Μουζακίτου, Λέας Ρουσοπούλου, Χάρη Κοντοσφύρη, Κώστα Μπασάνου και Στέργιου Στάμου.


Μπορείτε να το προμηθευτείτε:
Από τα γραφεία του περιοδικού (Κλεομένους 5 & Λουκιανού,210 7213916) ή
από το βιβλιοπωλείο studio, Τσακάλωφ 32
 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital