ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αρχιτεκτονικός και αστικός σχεδιασμός του Δημόσιου Κέντρου της περιοχής κατοικίας του Σύχιφ στο Λβιβ (Ουκρανία)

27 Μάρτιος, 2008

Αρχιτεκτονικός και αστικός σχεδιασμός του Δημόσιου Κέντρου της περιοχής κατοικίας του Σύχιφ στο Λβιβ (Ουκρανία)

Ο σκοπός του διαγωνισμού ήταν να επιλεγεί η καλύτερη ιδέα για την ανάπτυξη του δημόσιου κέντρου της περιοχής κατοικίας Σύχιφ στο Λβιβ από άποψη χώρου, λειτουργικότητας, αισθητικής, τοπίου, τεχνικής και λειτουργικής οργάνωσης, καθώς επίσης και της περάτωσης του αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού, αυτού του πολύ σημαντικού δημόσιου χώρου του Σύχιφ.

English version

Α’ Βραβείο στον Ανοικτό Διεθνή Διαγωνισμό για τον "Αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό του Δημόσιου Κέντρου της περιοχής κατοικίας του Σύχιφ στο Λβιβ (Ουκρανία) " απονεμήθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο "Δομόρινθος Α.Μπόμπου-Αραχωβίτου, Γ.Αραχωβίτης και Συνεργάτες."

ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Το Σύχιφ είναι μια περιοχή κατοικίας 145.000 κατοίκων, η οποία οικοδομήθηκε στην αρχή της δεκαετίας του ’80 στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Με την κατάρρευση του καθεστώτος το έργο έμεινε ανολοκλήρωτο με ουσιαστική έλλειψη την μη ύπαρξη του Πολιτικού, Πολιτιστικού, Οικονομικού του Κέντρου.
Η εικόνα του Πολεοδομικού τοπίου είναι μιας άναρχης, ομοιόμορφης, ισοπεδωτικής και χαοτικής διαμόρφωσης της οποίας λείπει ο κεντρικός συνδετικός ιστός. Χωρισμένη στα δύο από ένα μεγάλο κενό (140 μ. το μέγιστο και 90 μ. το ελάχιστο) το οποίο αναπτύσσεται παράπλευρα της κεντρικής λεωφόρου Chervonyi Kalyny από βορρά προς νότο, η πόλη μοιάζει σαν ένα σώμα χωρίς σποδυλική στήλη.

Αντίστοιχα και το παρακείμενο Πάρκο– δάσος βελανιδιάς του Σύχιφ, παραμένει απροσπέλαστο, μουντό, απειλητικό έχοντας κρυμμένες τις δυνατότητες απόλαυσης που μπορεί να προσφέρει στους κατοίκους.
Η πρόκληση του διαγωνισμού: Να μετατρέψουμε το Σύχιφ από περιοχή κατοικίας – υπνωτήριο, σε μια δυναμική, ζωντανή και πολλαπλών κοινωνικών δραστηριοτήτων πόλη, πυρήνα προσέλκυσης νέων κοινωνικών στρωμάτων και δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Το νέο κέντρο καταλαμβάνει μία έκταση αστικής ανάπτυξης εμβαδού 60 εκταρίων και μια περιοχή πάρκου – δάσους 90 εκταρίων.
To συνολικό εμβαδόν των κτιρίων υπολογίζεται ~400.000 μ2.
Μελετήθηκε σύμφωνα με τις αρχές της "Αειφόρου Ανάπτυξης" όσον αφορά: την κυκλοφορία, την διαχείριση υδάτινων πόρων, των αποβλήτων, την αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας και φυσικού αερισμού των κτιρίων, την αξιοποίηση της χλωρίδας και του δάσους και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

To νέο κέντρο αναπτύσσεται σε τρεις βασικές ενότητες:

1. Το Αστικό Κέντρο - Ρεματιά (Urban Stream Center). Αναπτύσσεται, απλώνεται, ελίσσεται σαν ποτάμι σ’ όλο τον ελεύθερο χώρο κατά μήκος της λεωφόρου Chervonyi Kalyny. Συνθέτει ένα αστικό πολυλειτουργικό κέντρο που συγκεντρώνει όλες τις καθημερνές δημόσιες κοινωνικές ασχολίες των κατοίκων σε τοπικό επίπεδο. Επαναφέρει την χαμένη συνείδηση της πολύβουης ζωντανής, αστικής πόλης. Ραχοκοκαλιά της και κύριος άξονας, ο εσωτερικός πεζόδρομος. Δομημένο σε μικρή φιλική προς τον άνθρωπο κλίμακα, εξισορροπεί το μεγάλης κλίμακας παράπλευρο κτιριακό όγκο της πόλης. Η γραμμική του ανάπτυξη εξασφαλίζει πολύ καλή σύνδεση με όλους τους υφιστάμενους τομείς κατοικίας. Η επικάλυψη των δωμάτων του με ένα συνεχή κυματιστό φυτεμένο κέλυφος ολοκληρώνει την σύνθεση δημιουργώντας μια ιδιαίτερα πρωτότυπη και με ταυτότητα οντότητα, που συνεισφέρει στην Αειφόρο Ανάπτυξη της πόλης.



2. Ο Δημόσιος Κεντρικός Πυρήνας οργανώνεται στο μέσον και καθέτως προς το Αστικό Κέντρο. Συμπίπτει με το γεωγραφικό “κέντρο βάρους” του οικισμού, στον χώρο της σημερινής κεντρικής πλατείας. O σχεδιασμός του είναι πιο αυστηρός με άμεση αναφορά και διάλογο με την ιστορική μεσαιωνική πλατεία του Λβίβ. Είναι η καρδιά της πόλης με όλες τις αντίστοιχες δημόσιες κεντρικές διοικητικές, πολιτιστικές, οικονομικές δραστηριότητες. Είναι σε άμεση επαφή με τα σημερινά δημόσια κτίρια της πόλης: τις εκκλησίες, το σινεμά, την πλατεία. Διαθέτει εξαιρετική προσβασιμότητα με όλα τα δημόσια μεταφορικά μέσα.


3. Το Πάρκο – Δάσος, o φυσικός πνεύμονας ζωής του Σύχιφ. Το πρώτο τμήμα του σε άμεση επαφή με τον Δημόσιο Κεντρικό πυρήνα αναπτύσσεται σε Αστικό πάρκο με ανάλογες δραστηριότητες (με αλέες, περιπάτους κλπ.). Ο υπόλοιπος χώρος αναβαθμίζεται, εξωραΐζεται, λειτουργεί σαν χώρος ελεύθερου φυσικού δάσους, με τις αντίστοιχες λειτουργίες, μέχρι τον ποταμό Ζούμπρα.


Παρακάτω παραθέτουμε τα στοιχεία του έργου:

Τίτλος:  Ανοικτός Διεθνής Διαγωνισμός για τον "Αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό του Δημόσιου Κέντρου της περιοχής κατοικίας του Σύχιφ στο Λβιβ (Ουκρανία) ".
Οι αρχές της πόλης ανήγγειλαν αυτόν τον ανοικτό Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό στις 11 Μαΐου 2007.

Πελάτης:  Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου της Πόλης του Λβιβ.

Διοργανωτής:  Αρχιτεκτονικό Γραφείο του Τμήματος Πολεοδομικής Ανάπτυξης του Συμβουλίου Πόλεως του Lviv. 
Τοπικό παράρτημα της Εθνικής Ένωσης των Αρχιτεκτόνων της Ουκρανίας.

Επιτροπή: Τα μέλη της επιτροπής διαγωνισμού συμπεριέλαβαν 14 εμπειρογνώμονες από την Ουκρανία, τον Καναδά, την Πολωνία, την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Σκοπός:  Ο σκοπός του διαγωνισμού ήταν να επιλεγεί η καλύτερη ιδέα για την ανάπτυξη του δημόσιου κέντρου της περιοχής κατοικίας Σύχιφ στο Λβιβ από άποψη χώρου, λειτουργικότητας, αισθητικής, τοπίου, τεχνικής και λειτουργικής οργάνωσης, καθώς επίσης και της περάτωσης του αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού, αυτού του πολύ σημαντικού δημόσιου χώρου του Σύχιφ.

Βραβείο:  Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 19η Φεβρουαρίου 2008, δίνοντας το πρώτο βραβείο στο αρχιτεκτονικό γραφείο "ΔΟΜΟΡΙΝΘΟΣ, Λ. Μπόμπου – Αραχωβίτου, Γ. Αραχωβίτης και Συνεργάτες".

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν:

Αρχιτέκτονες: Γ. Αραχωβίτης , Λ. Μπόμπου – Αραχωβίτου (domorinthos.gr , domori@hol.gr)

Συνεργάτες
Αρχιτέκτονες: Μ. Γουρνιανάκης, Ν. Καίσαρος, Π. Γούλιαρης, Δ. Γκιουζέπας,
Γ. Τσάρας, Π. Χωραφά

Σύμβουλοι: 
Κ. Μωραΐτης (Αρχιτέκτων, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ)
Γ. Τσολάκης (Αρχιτέκτων)
Κ. Σερράος (Πολεοδόμος, επιίκουρος καθηγητής ΕΜΠ)
Κ. Ζέκκος (Συγκοινωνιολόγος)
Κ. Μόρμορη (Αρχιτέκτων, ενεργειακός σχεδιασμός)
Π. Αντωναρόπουλος (Πολιτικός Μηχανικός, Υδραυλικός))
Γ. Παϊσίδης (ειδικός φωτισμός)
Ν. Ζαχαριάδης (οικονομικός σύμβουλος)

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital