ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Λίγα λόγια
Η ενότητα 'ΔΙΑΛΟΓΟΣ για την ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ', έχοντας πλέον πάνω από 1 χρόνο διαδικτυακής ζωής με περισσότερα από 70 κείμενα, άνοιξε το διάλογο στους φορείς της Αρχιτεκτονικής πανελληνίως και τους συναδέλφους, με στόχο να δημιουργηθεί ένας κοινός τόπος προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων για τις οφειλόμενες δράσεις του κλάδου.
Οι περισσότεροι φορείς, αποδεικνύοντας τις χρόνιες δυσλειτουργίες τους και την αδυναμία έκφρασης κοινών απόψεων, δεν ανταποκρίθηκαν ούτε καν τυπικά στο κάλεσμα του GreekArchitects. Αντίθετα έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συνάδελφοι, και ιδιαίτερα οι νέοι, στα κείμενα των οποίων γίνονται εμφανείς οι αγωνίες όλων για την Αρχιτεκτονική, την (μη) άσκηση της στην Ελλάδα από τους αρχιτέκτονες, τις συνθήκες του επαγγέλματος, τις παθογένειας του συστήματος εκπαίδευσης και πλήθος προβληματισμών.
Η συντακτική ομάδα του GRA ενισχύει την ενότητα προσθέτοντας μια μεγάλη θεματική ενότητα, παράλληλα με τα δύο πολύ σοβαρά προβλήματα που είχαν διαπιστωθεί και οδήγησαν στη δημιουργία της ενότητας.
«Απλοποιώντας ένα πολύπλοκο ζήτημα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο πολύ σοβαρά προβλήματα.
Το ένα είναι καθαρά θεσμικό και αφορά το πρωτοφανές αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο (Ν.4663/30) το οποίο επιτρέπει σε πλήθος διαφόρων τεχνικών επαγγελμάτων να 'αρχιτεκτονίζουν'.
Το δεύτερο είναι βαθιά κοινωνικό και αφορά την έλλειψη κατάλληλης παίδευσης και αισθητικής μόρφωσης των πολιτών, απόρροια της πολύχρονης κατοίκησης και διαβίωσης στα 'α'σχημα αστικά κέντρα.»
Η νέα ενότητα με τίτλο 'ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ' έρχεται να καλύψει το κενό του (κριτικού) σχολιασμού του κτισμένου αρχιτεκτονικού έργου σε όλες τις κλίμακες.
Στην ενότητα αυτοί η συντακτική ομάδα θα επιλέγει κτίρια, αστικές αναπλάσεις ή γενικότερα αστικά προβλήματα και θα συγκεντρώνει τις απόψεις των συναδέλφων (ή μη) οι οποίες θα παρουσιάζονται μέσω τεκμηριωμένων ενυπόγραφων άρθρων.
Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί ο κριτικός Διάλογος πάνω στην ουσία πλέον της Αρχιτεκτονικής, του κτισμένου αρχιτεκτονικού έργου.
Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι (ή μη) να συμμετέχουν στη νέα αυτή προσπάθεια του GRA στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας πλατφόρμας ενός γόνιμου διαλόγου για την Αρχιτεκτονική δημιουργία.