ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

«Aρχιτεκτονική πέραν του κτισμένου»

10 Νοέμβριος, 2008

«Aρχιτεκτονική πέραν του κτισμένου»

Η εγκατάσταση ATHENS by SOUND στο ελληνικό περίπτερο της 11ης Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, παρουσιάζεται ως ένας «διαδραστικός ηχητικός χάρτης» της πρωτεύουσας. 

“Listen” μας προτείνει το μεγάλο banner στην είσοδο του ελληνικού περιπτέρου στην 11η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Ακολουθώντας τις προτροπές του Διευθυντή της, Aaron Betsky, οι επιμελητές της ελληνικής συμμετοχής (Αναστασία Καρανδεινού, Χριστίνα Αχτύπη και Στυλιανός Γιαμαρέλος) στρέφονται «εκεί έξω» για να ανακαλύψουν την «αρχιτεκτονική πέραν του κτισμένου» στον ήχο της Αθήνας.


video απο το Ελληνικό περίπτερο



ATHENS by SOUND -11η Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας


*Η φωτογράφηση έγινε από την Cathy Cunliffe.

Μπαίνουμε σε ένα μεγάλο συσκοτισμένο χώρο. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα «δάσος» από καλώδια με ακουστικά και οπτικές ίνες που κρέμονται από την οροφή, πάνω από διάσπαρτα στον χώρο, χαμηλά ξύλινα πρίσματα με εγκιβωτισμένες οθόνες και έναν αφαιρετικό χάρτη της πρωτεύουσας στον απέναντι τοίχο.

Κινούμαστε στον χώρο. Όταν φοράμε τα ακουστικά, ακούμε σημειακές ηχογραφήσεις της Αθήνας (την αναστάτωση ενός ήσυχου δρόμου μετά από ένα τρακάρισμα, μία ζητιάνα που τραγουδά, μία πορεία διαμαρτυρίας, τουρίστες σε ταβέρνα, συζητήσεις σε διάφορες γλώσσες). Όταν πλησιάζουμε τα πρίσματα με τις οθόνες, ενεργοποιούνται βίντεο που φαίνεται, όμως, και αυτά να «μιλάνε» για τον ήχο και όχι για την εικόνα της Αθήνας, εστιάζοντας την οπτική τους σε απροσδόκητες λεπτομέρειες (το συμπιεσμένο λάστιχο ενός αυτοκινήτου παρκαρισμένο στο πεζοδρόμιο, τις ρωγμές της ασφάλτου της Εθνικής Οδού).

Κι άλλοι επισκέπτες μπαίνουν. Ενεργοποιούν βίντεο και ήχους σε διαφορετικά σημεία. Περιοχές του χάρτη στον τοίχο φωτίζονται και ξανασβήνουν. Στο δάπεδο διαβάζουμε λέξεις που παραπέμπουν σε ήχους. Το ακουστικό τοπίο του περιπτέρου μεταβάλλεται διαρκώς μέσα από την κίνηση των ανθρώπων στον χώρο. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και στην ίδια την πόλη μας, άλλωστε;

Ο τρόπος που παρουσιάζεται το πλούσιο αυτό υλικό είναι που κερδίζει τις εντυπώσεις. Όντας στη Βενετία, μεταφερόμαστε σε συγκεκριμένες ατμόσφαιρες της Αθήνας. Την ξανα-γνωρίζουμε σημειακά και αποκτούμε αισθήσεις χώρων της μόνο μέσω του ήχου. Η εγκατάσταση του ελληνικού περιπτέρου μας κάνει να βιώσουμε μία εμπειρία του χώρου «πέραν του κτισμένου» με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

Το αποτέλεσμα φυσικά είναι προϊόν της εξαιρετικής δουλειάς μιας μεγάλης ομάδας συντελεστών. Τα 25 βίντεο του ATHENS by SOUND είναι δημιουργίες της ομάδας των Intothepill (πιο συγκεκριμένα, των καλλιτεχνών Γιάννη Γρηγοριάδη, Λίνας Θεοδώρου, Γιάννη Ισιδώρου).

Οι 100 ηχογραφήσεις και το απαραίτητο sound design έγιναν από τον Δημήτρη Μυγιάκη και τον Βαγγέλη Λυμπουρίδη. Η ακουστική μελέτη του χώρου, καθώς και η μελέτη και η επιτόπου εφαρμογή του διαδραστικού περιβάλλοντος ανήκει στην ομάδα των 2monochannels (Ηρακλής Λαμπρόπουλος, Γιώργος Λαμπρόπουλος, Βασίλης Μπούκης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Γιώργος Σατολιάς). Τα γραφιστικά του περιπτέρου καθώς και τον σχεδιασμό του καταλόγου της ελληνικής συμμετοχής ανέλαβαν οι Company (Χρυσόστομος Νασέλος, Alex Swain, Γιώργος Κυπαρισσιάδης).


 

 

Αναστασία Καρανδεινού

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π., απόφοιτος του MSc in Advanced Architectural Design, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και υποψήφια Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου, υπότροφος AHRC. Εργάζεται ως αρχιτέκτονας και παρέχει επικουρικό διδακτικό έργο (University of Edinburgh). Η Διδακτορική της Διατριβή με τίτλο ‘Immaterial; the beyond-the-built’ διερευνά την έννοια του «άυλου» - τις μή υλικές πτυχές του χώρου - το αισθαντικό, το ηλεκτρονικό ή υβριδικό, το μη-σχεδιάσιμο. Έχει διακριθεί σε πολυάριθμους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, και έχει λάβει το 3ο διεθνές βραβείο στον διαγωνισμό της UIA ‘Light of tomorrow’, 2006, 550 διεθνών συμμετοχών. Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή αρχιτεκτονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε οκτώ αρχιτεκτονικά συνέδρια, μεταξύ των οποίων στο ‘Critical Digital’, στο Πανεπιστήμιο Harvard, USA, στο ‘Tectonics’, στο TUE, Ολλανδία, και στο ASCAAD 2007, στην Αλεξάνδρεια. ‘Εχει λάβει μέρος σε πολυάριθμα workshops και εκθέσεις (4η Biennale της Βαρκελώνης, κ.α.) και έχει συμμετάσχει ως καλεσμένη ομιλήτρια στο workshop της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Chur στην Ελβετία.

Χριστίνα Αχτύπη

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1980. Απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. (2005), ολοκληρώνει σήμερα το μεταπτυχιακό της στην Bartlett School of Architecture, UCL (M.Arch Architecture Design, 2007-2008). Από το 2005 ως το 2007 έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα ενώ από το 2007 ζει και εργάζεται στην Αθήνα και το Λονδίνο ως αρχιτέκτονας (μέλος RIBA). Ασχολείται με τη μελέτη και την κατασκευή ιδιωτικών έργων και έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς (μεταξύ των οποίων δύο πρώτα διεθνή βραβεία, μια διάκριση). Μελέτες και έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις αρχιτεκτονικής και έχουν δημοσιευτεί σε αρχιτεκτονικά περιοδικά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει πάρει μέρος σε πολυάριθμα διεθνή workshops (2ο βραβείο IN.DE.SEM 2003 “Fast Forward, a driving perception” TU_DELFT). Έχει επιλεγεί να παρουσιάσει τη δουλειά της στην 4η Biennale Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Βαρκελώνης (2006) και στην 1η Biennale Αρχιτεκτονικής στο Rotterdam (2003).

Στυλιανός Γιαμαρέλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.(2007), παρακολουθεί σήμερα το ΔΠΜΣ «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός» και επιτελεί επικουρικό διδακτικό έργο σε μαθήματα Θεωρίας Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Έχει συνεργαστεί με αρχιτεκτονικά γραφεία στην Αθήνα (μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων). Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε διεθνή αρχιτεκτονικά συνέδρια, μεταξύ των οποίων και το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο της UIA: “Transmitting Architecture” (Τορίνο, 2008). Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις αρχιτεκτονικής και κόμικς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τιμήθηκε με το 1ο βραβείο στην κατηγορία Δοκιμίου στον 26ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Π.ΕΛ. (2007) και Διάκριση στην κατηγορία «Νέοι Καλλιτέχνες» του 7ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Κόμικς της Ελευθεροτυπίας (2007).

πληροφορίες
Για πρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την αρχιτεκτονική ομάδα η οποία αποτελείται από τους: Αναστασία Καρανδεινού, Χριστίνα Αχτύπη, Στυλιανό Γιαμαρέλο στο contact@athensbysound.gr ή με τη Χρύσα Βρούζη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, στο cvrouzi@gmail.com

"Athens by sound" ονομάζεται η ελληνική συμμετοχή στην 11η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας με θέμα "Out there. Architecture beyond building"(http://www.athensbysound.gr/)


Σχετικά άρθρα
Athens by sound - η ελληνική συμμετοχή
"Athens by sound" ονομάζεται η ελληνική συμμετοχή στην 11η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας με θέμα "Out there. Architecture beyond building". Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 23 Νοεμβρίου του 2008.



Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital