ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ
05 Ιούλιος, 2016
Αρχιτεκτονική και πίστη
Πεπραγμένα του εργαστηρίου citylab για την αρχιτεκτονική της πόλης.
Τι είναι η πίστη; Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν; Ποιος διαμορφώνει τα αντικείμενα της πίστης; Ποιος διαχειρίζεται την πίστη και με ποια μέσα; Ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ ιδεολογικής και θρησκευτικής πίστης; Γιατί οι εκπρόσωποι της εκάστοτε πίστης επιστρατεύουν την αρχιτεκτονική στο επικοινωνιακό οπλοστάσιό τους; Πως ανταποκρίνεται η αρχιτεκτονική στις πνευματικές απαιτήσεις των διαφόρων κοινωνικών ομάδων; Ποιος είναι ο ρόλος των αρχιτεκτόνων στη διαμόρφωση των πεποιθήσεων;
Με τα ανωτέρω ερωτήματα εμβολιάσαμε τη θεματολογία «Αρχιτεκτονική και Πίστη» του Συνεδρίου / Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής CITYLAB 2015, ανοίγοντας έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα σε φιλοσόφους, θεολόγους, καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, προκειμένου να δώσουμε χώρο στον σύγχρονο θεωρητικό προβληματισμό και σε νέες ενδεχόμενες συνθετικές κατευθύνσεις.
Το CITYLAB • 2015 πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Πατρών και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας. Στο Συνέδριο / Εργαστήριο συμμετείχαν 36 προσκεκλημένοι ομιλητές και 60 φοιτητές Σχολών Αρχιτεκτονικής από όλη την ελληνική επικράτεια. Οι εργασίες έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, στις Αποθήκες Μπάρι (Όθωνος Αμαλίας 6), από την 25η Σεπτεμβρίου έως και την 2α Οκτωβρίου 2015, ενώ τα αποτελέσματα του εργαστηρίου παρουσιάστηκαν στον πολυχώρο "Συνδετήρα" (Αλ. Υψηλάντου 146) σε εκδήλωση ανοικτή στο κοινό. Την Ομάδα Οργάνωσης αποτελούσαν οι: Τρισεύγενη Αναστασοβίτη, Ιάσονας Βωβός, Θάνος Κότσαλης, Σάρρα Μάτσα, Ιωάννα Τρικόγια και Βίκυ Φαιλάδη.
Στις διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν αναπτύχθηκε έντονος διάλογος επί της αντίθεσης μεταξύ λογικής και πίστης, σχολιάστηκε εκτενώς ο ρόλος της τεχνολογίας στη διαμόρφωση των ιδεολογικών ταυτοτήτων, αναλύθηκαν οι έννοιες του υψηλού και του ιερού, εξετάστηκε η τυπολογική εξέλιξη και τα μορφολογικά συστατικά των λατρευτικών κτηρίων, μελετήθηκαν οι δεσμοί μεταξύ πνευματικής επιλογής και υλικής έκφρασης, συζητήθηκε η κοινωνική σημασία της τελετής και οι καταστάσεις βεβήλωσης, ενώ παρουσιάστηκε πλήθος σχετικών αρχιτεκτονικών έργων. Στα αποτελέσματα του εργαστηρίου, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για σύγχρονους ναούς άμεσης δημοκρατίας, αποϊεροποίηση εκκλησιών και μετατροπής τους σε κτήρια πολιτισμού, δημιουργία δικτύων προσκυνηματικού τουρισμού με ενοποίηση των μνημειακών θρησκευτικών χώρων της Πάτρας καθώς και νέοι ορθόδοξοι ναοί εντός της θάλασσας.
Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Πατρών για την απρόσκοπτη υποστήριξη, αλλά και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς για την ευγενική συνδρομή τους. Επίσης, εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες προς τους χορηγούς: τον Σύλλογο Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Αχαϊας, τους χώρους εστίασης ΝΑΥΤ-ΟΙΚΟ και ΘΕΑΤΡΑΚΙ, τον πολυχώρο ΣΥΝΔΕΤΗΡΑ, την εταιρεία εκτυπώσεων IPRINTUP και την ποτοποιία ΧΑΧΑΛΗ. Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στους χορηγούς επικοινωνίας: την ΕΡΤ, το ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την ΕΡΑ Πάτρας, την εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και το ηλεκτρονικό περιοδικό αρχιτεκτονικής GREEK ARCHITECTS. Η αρωγή όλων συνέβαλε καθοριστικά στην εξαιρετική επιτυχία της διοργάνωσης.
Παναγιώτης Πάγκαλος
Επιστημονικός υπεύθυνος Citylab