ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

Ολυμπιακό Στάδιο

12 Ιούνιος, 2003

Ολυμπιακό Στάδιο

Το Ολυμπιακό Στάδιο, το επίκεντρο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, βρίσκεται στο Μαρούσι και αποτελεί τμήμα του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου της Αθήνας. Ο Santiago Calatrava είναι επικεφαλής του επανασχεδιασμού και βελτίωσης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ SANTIAGO CALATRAVA ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ.

Το ηλεκτρονικό μας περιοδικό έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν αφιέρωμα στον Ισπανό αρχιτέκτονα και μηχανικό Santiago Calatrava. Το παρόν άρθρο προέρχεται από την ιστοσελίδα του Αθήνα 2004 και περιγράφει τις αρχιτεκτονικές επεμβάσεις στο ολυμπιακό στάδιο και στον περιβάλλοντα χώρο.

Μπορείτε επίσης να δείτε δημοσιεύματα που αφορούν το συγκεκριμένο έργο:

Αγώνας δρόμου για την εγκατάσταση της στέγης Kαλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο.
15.000 τόνοι γυαλί και μέταλλο για την Αθήνα του 2004
Mέσω θαλάσσης το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου
-------------------------------------------------------------------------------

Σύμφωνα με τη μελέτη του Calatrava, το Ολυμπιακό Στάδιο θα καλύπτεται μερικώς από μία νέα οροφή με χωροδικτύωμα. Η εντυπωσιακή μεταλλική και υάλινη κατασκευή θα στηρίζεται από πλευρικές αψίδες και μια κεντρική αψίδα, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με εγκάρσια δοκάρια.

Η ικανότητα του Calatrava να ενσωματώνει ήδη υπάρχοντα στοιχεία των μηχανικών στην μελέτη του με ένα δημιουργικό και καινοτόμο τρόπο φαίνεται στα σχέδιά του για το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας (ΟCO).
Η πεζοδρομημένη κεντρική αρτηρία, η οποία θα εκτείνεται από ανατολικά στα δυτικά θα συνδέει απευθείας όλες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Κρεμαστές αψιδωτές οροφές θα καλύπτουν μερικά το Ολυμπιακό Στάδιο και τις εισόδους, ενώ θα υπάρχει ολική κάλυψη για το Ποδηλατοδρόμιο. Καμπύλη κατασκευή κελύφους (η Aγορά) με μεταλλικά τόξα και επένδυση οροφής θα προσφέρουν σκιά στους θεατές, επιτρέποντας παράλληλα να εισέρχεται το φυσικό φως στη «Στοά» (μεγάλος χώρος περιπάτου). Ενδογενής βλάστηση (ελαιόδεντρα, πεύκα, φτελιές, λεύκες, και κυπαρίσσια) θα φυτευτούν μέσα και έξω από το OAKA (ΟCO). Σιντριβάνια με γαλάζιες επιφάνειες θα φωτίζονται το βράδυ, δίνοντας έναν ειρηνικό τόνο στην ατμόσφαιρα των Αγώνων. Όταν θα βλέπει κανείς το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο της Αθήνας σαν σύνολο, θα έχει την εντύπωση ότι το Ολυμπιακό Στάδιο, η Αγορά και το Ποδηλατοδρόμιο βρίσκονται στο κέντρο του.

Οι θολωτές είσοδοι θα αποτελούν την πρώτη και τελευταία εντύπωση των επισκεπτών του Συγκροτήματος. Οι θεατές θα μπορούν να ξεχωρίσουν το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας (ΟCO) από τους γυάλινους θόλους οι οποίοι θα αποτελούνται από κατασκευές που θα στηρίζονται σε μεταλλικές αψίδες καλυμμένες από γυαλί.

Οι σταθμοί μεταφορών θα κτιστούν ανατολικά και δυτικά των εισόδων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας (ΟCO) και θα διευκολύνουν τη ροή και στάθμευση των δημόσιων λεωφορείων και των χορηγών και των αυτοκινήτων της Ολυμπιακής Οικογένειας.

Επιπλέον, στα έργα που θα αναλάβει ο Calatrava συμπεριλαμβάνονται και πεζοδρομημένη πρόσβαση από το μεταφορικό κέντρο της Νερατζιώτισσας (που σχεδιάζει ο ίδιος ο Calatrava), η μεταλλική κατασκευή του «Τοίχου των Εθνών» και ο αστικός εξοπλισμός και επίπλωση του κοινόχρηστου χώρου του ΟΑΚΑ (OCO).

Το Ποδηλατοδρόμιο θα καλύπτεται πλήρως από μια μεταλλική και υάλινη κατασκευή παρόμοια με αυτή της οροφής του Ολυμπιακού Σταδίου. Η μελέτη για την οροφή του ποδηλατοδρομίου του Calatrava προβλέπει οροφή σε μορφή αψίδας με διπλές τοξοειδείς χορδές, η οποία θα καλύπτει εντελώς το στάδιο.

Λίγα λόγια για τον Ισπανό αρχιτέκτονα.

Ο Santiago Calatrava γεννήθηκε στη Βαλένθια, Ισπανία το 1951. Απεφοίτησε από το Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Βαλένθια και από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης πριν ιδρύσει το δικό του γραφείο Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών στη Ζυρίχη, στην Ελβετία. Για αυτό το λόγο ένα μεγάλο μέρος της πρώτης δουλειάς του έγινε στην Ελβετία και στην Ισπανία. Δύο δείγματα της δουλειάς του είναι ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Stadelhofen στη Ζυρίχη και η Πεζογέφυρα Campo Volantin (μια καμπυλωτή και όλο χάρη πεζογέφυρα στολισμένη με γυαλί) στο Μπιλμπάο στην Ισπανία.

Ο Calatrava διαθέτει επίσης εντυπωσιακή Ολυμπιακή εμπειρία. Έχει γίνει διάσημος για τον εκπληκτικό πύργο επικοινωνιών που σχεδίασε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Είναι επίσης πολύ γνωστός στους διεθνείς κύκλους για την ικανότητά του να δημιουργεί δυναμικές κατασκευαστικές μορφές οι οποίες προκαλούν την παραδοσιακή πρακτική σε επίπεδο αρχιτεκτονικής και μηχανικής. Η διττή του ιδιότητα ως Αρχιτέκτονα και Μηχανικού του δίνει τη δυνατότητα να δημιουργεί κατασκευές οι οποίες μπορούν να συνδυάζουν την καλαισθησία με τη λειτουργικότητα. Το 2000 πήρε το Βραβείο Algur H. Meadows για τη λαμπρή επίδοσή του στις Τέχνες.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital