ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

22 Ιανουάριος, 2011

Architecture in the Balkans from Diocletian to Süleyman the Magnificent

Παρουσίαση του βιβλίου του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πρίνστον, Slobodan Ćurčić

Το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και η «Αίμος» - Εταιρεία Μελέτης της Μεσαιωνικής Αρχιτεκτονικής των Βαλκανίων και της Προστασίας της, διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πρίνστον, Slobodan Ćurčić με τίτλο, Architecture in the Balkans from Diocletian to Süleyman the Magnificent, που εκδόθηκε από το Yale University Press.



Για το έργο θα μιλήσουν ο ακαδημαϊκός Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, ο ομότιμος καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας, ο ομότιμος καθηγητής Ευάγγελος Χρυσός και ο συγγραφέας.

Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου και ώρα 19.30 στο αμφιθέατρο “Λ. Ζέρβας” του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα.

Ο συγγραφέας δίδαξε τα τελευταία 28 χρόνια στο Τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πρίνστον, από τα 50 χρόνια σπουδών και διδασκαλίας του στην Αμερική, ενώ παράλληλα υπήρξε μέλος του Δ.Σ. και διευθυντής (2007-2009) του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου. Παράλληλα δίδαξε σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και είναι μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Το συγγραφικό του έργο είναι εξαιρετικά πλούσιο και καινοτόμο και εκτείνεται σε πολλά θέματα βυζαντινής και γενικότερα μεσαιωνικής βαλκανικής αρχιτεκτονικής και ιστορίας της τέχνης.

Το βιβλίο που θα παρουσιαστεί αποτελείται από 915 σελίδες, 953 έγχρωμες φωτογραφίες και σχέδια, και εννέα ακριβείς χάρτες με τα εξεταζόμενα μνημεία και τις πόλεις, περί τους 500 τίτλους βιβλιογραφίας, ευρετήριο ονομάτων και περιλαμβάνει εισαγωγή, εννέα κεφάλαια και επίλογο. Αποτελεί μνημειώδες έργο που εκπονήθηκε επί είκοσι χρόνια και χρηματοδοτήθηκε κυρίως από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον αλλά και από άλλους φορείς που παρείχαν υποτροφίες στον συγγραφέα, όπως το Dumbarton Oaks και το National Endowment for the Humanities.

Το πρώτο τού είδους του πόνημα, αντιμετωπίζει με ενιαίο τρόπο τη σημαντικότατη αρχιτεκτονική δημιουργία στο γεωγραφικό σύνολο της βαλκανικής χερσονήσου, από την εποχή που αποτελούσε ως μέρος της όψιμης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, μέχρι την οθωμανική της κατάκτηση. Σημαντικότατα μνημεία, άλλα γνωστά και άλλα λιγότερο γνωστά ή και άγνωστα, εξετάζονται σε συσχετισμό μεταξύ τους, με τρόπο που να αναδεικνύεται στη βαλκανική επικράτεια η συνάφεια του αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού γίγνεσθαι, το οποίο μέχρι σήμερα έχει παρουσιαστεί μόνο αποσπασματικά, σύμφωνα με τα σύνορα του 20ου αιώνα, και όχι στα συμφραζόμενα της εποχής της δημιουργίας του.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital