ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 43/2009

03 Ιούνιος, 2009

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 43/2009

Κυκλοφόρησε ο νέος τόμος (43/2009) της ετήσιας επιθεώρησης Αρχιτεκτονικά Θέματα.


Στον νέο τόμο περιλαμβάνονται:

• Ένα αφιέρωμα για τις διαλέξεις κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο πρόγραμμα Megaron Plus με επιμέλεια Μ. Φιλιππίδη.

• Ένα αφιέρωμα στο έργο του αρχιτέκτονα Νίκου Καλογήρου.

• Τα αρχιτεκτονικά γεγονότα της χρονιάς (επικαιρότητα, βραβεία, εκθέσεις, βιβλία, αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, σπουδαστικές εργασίες).

• Ένα πανόραμα της πρόσφατης ελληνικής αρχιτεκτονικής παραγωγής με την παρουσίαση έργων Ελλήνων αρχιτεκτόνων.

Το χρονικό περιλαμβάνει σχόλια των Π. Δραγώνα, Η. Κωνσταντόπουλου, Α. Γιακουμακάτου, Δ. Φιλιππίδη καί Π. Τουρνικιώτη. Ακολουθεί το άρθρο του Α. Γιακουμακάτου για τη 11η Biennale αρχιτεκτονικής στη Βενετία. Στην ενότητα των εκθέσεων παρουσιάζονται οι εκθέσεις: του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα στο Μουσείο Μπενάκη, του Κυριάκου Κρόκου, του Θουκυδίδη Βαλεντή, της Σχολής του Ticino στο Μουσείο Μπενάκη, «Psycho Buildings. Artists take on architecture», στη Hayward Gallery του Λονδίνου και «Η δύναμη του ωραίου. Η ελληνική τέχνη κατακτά την Ιταλία» στη Mantova.

Το χρονικό συνεχίζεται με την παρουσίαση αποσπασμάτων από τις εισηγήσεις επτά ομιλητών (Α. Γιακουμακάτος, Π. Δραγώνας, Ν. Καλογήρου, Α. Κωτσιόπουλος, Π. Νικολακόπουλος, Λ. Παπαδόπουλος και Δ. Παπαλεξόπουλος) στο στρογγυλό τραπέζι πού οργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Το σχήμα του τόπου. 40 χρόνια Αρχιτεκτονικά Θέματα» που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη. Η ενότητα των βιβλίων περιλαμβάνει βιβλιοκρισίες για τα βιβλία «Ίχνος χρόνου. Αφηγήσεις για τη νεώτερη ελληνική αρχιτεκτονική» του Δ.Α. Φατούρου, «Λέξη+Εικόνα» του Μ. Μανιδάκη, «Αθήνα 1834-1896. Νεοκλασική πολεοδομία και ελληνική εθνική συνείδηση» της Ε. Μπαστέα, «Κτίρια, ενέργεια και περιβάλλον» με επιμέλεια του Π. Κοσμόπουλου.
Το χρονικό ολοκληρώνεται με το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού για το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και τις σπουδαστικές εργασίες.

Στο δεύτερο τμήμα του περιοδικού παρουσιάζονται οι κορυφαίοι αρχιτέκτονες που έδωσαν διαλέξεις στο Μέγαρο Μουσικής με επιμέλεια του Μ. Φιλιππίδη. Παρουσιάζονται τα πορτραίτα των: Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Νίκου Βαλσαμάκη, Mario Botta, Massimiliano Fuksas, Roman Delugan, Wolf Prix, Eduardo Souto De Moura, SANAA/Kazuyo Sejima & Ryue Nishizawa, Alberto Campo Baeza, Kengo Kuma, Bernard Tschumi, Thom Mayne, Αλέξανδρου Τομπάζη, Mathias Klotz και Steven Holl.

Το τρίτο τμήμα του περιοδικού είναι ένα αφιέρωμα στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Νίκου Καληγήρου με εισαγωγικά άρθρα των Α. Κωτσιόπουλου, Α. Γιακουμακάτου, καθώς και του ίδιου του αρχιτέκτονα. Αποτελεί το έκτο αφιέρωμα σε αρχιτεκτονικά γραφεία που δημοσιεύονται στα Αρχιτεκτονικά Θέματα και τα Θέματα Χώρου+Τεχνών.

Στο τελευταίο τμήμα του περιοδικού παρουσιάζονται πρόσφατα έργα όπως: «Θόλος» και «Θέατρον» Ιδρύματος Μείζονος Πολιτισμού , των Γ. Ανδρεάδη, Γ. Τσιώμη, Ν. Εφραίμογλου και συνεργατών, Πύλη συγκροτήματος και αναβάθμιση εισόδου του ξενοδοχείου «Ναυσικά», των Ρ. Σακελλαρίδου και Μ. Παπανικολάου, Ανάπλαση της νέας παραλίας της Θεσσαλονίκης, των Π. Νικηφορίδη, B. Cuomo και R. Castro-S. Denissof, Κεντρική πλατεία Γλυφάδας, των Α. Κουζούπη, Ν. Γκόλαντα και τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, Παραλιακός πεζόδρομος στο Πόρτο Ράφτη, των Γ. Λυκουριώτη, Ι. Λυκουριώτη και Λ. Λυκουριώτη, Κτιριακό συγκρότημα γραφείων και αποθηκών, του Ν. Κτενά, Κτίριο γραφείων στην Αθήνα, της Α. Καλλίρη, Κτίριο γραφείων στη Νέα Ιωνία, των Π. Πετσινού και Α. Μαρτζούκου, Κτίριο γραφείων και εργοστάσιο ενδυμάτων και Factory Outlet, του γραφείου Χ.Κ. Μπουγαδέλλη και τέλος, Πολυκατάστημα στου Ρέντη, του Ν. Σμυρλή.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε:
Από τα γραφεία του περιοδικού (Κλεομένους 5 & Λουκιανού,210 7213916) ή
από το βιβλιοπωλείο studio, Τσακάλωφ 32.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital