ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ |
Δελτία τύπου & βιβλιοκριτική |
-
Το έργο και η πορεία ενός σημαντικού δημιουργού
02 Μάιος, 2007Το βάρος της εμπειρίας και της γνώσης των παλαιοτέρων.
Το βιβλίο αυτό, αφιέρωμα στο έργο και στη ζωή του αρχιτέκτονα Περιλή Σακελλάριου, είναι μια συμβολή στην ελληνική αρχιτεκτονική βιβλιογραφία και ιδιαίτερα χρήσιμο για την καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. -
ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
21 Μάρτιος, 2007To παρόν βιβλίο διερευνά την ιστορία των μοντέρνων πόλεων, από το 19ο αιώνα έως σήμερα, αναλύοντας τον τρόπο που εξελίχθηκε το σχέδιο πόλης (city planning) με την πάροδο του χρόνου. Επιτυγχάνει πολύ καλά να ισορροπήσει την θεωρία με την εφαρμογή.
-
Μια πόλη, που δεν είναι πια άστυ
23 Φεβρουάριος, 2007 -
Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ
12 Φεβρουάριος, 2007Η παρατήρηση και η καταγραφή της καθημερινότητας είναι ο στόχος του βιβλίου του Τάση Παπαϊωάννου, «Η Αρχιτεκτονική του καθημερινού», ένα σύνολο κειμένων που γράφτηκαν σε διάστημα 12 ετών.
-
Η ομορφιά του παλιού κόσμου στα έργα του Ερνστ Τσίλλερ
20 Δεκέμβριος, 2006Χορταίνουν οι αισθήσεις την ομορφιά του «παλιού» κόσμου, οικεία αν και μακρινή, ελληνική όσο και διεθνής. Το νέο λεύκωμα «Ερνστ Τσίλλερ 1837 - 1923. Η τέχνη του κλασικού» της αρχιτέκτονος Μάρως Καρδαμίτση - Αδάμη με τις φωτογραφίες του Γιώργη Γερόλυμπου -που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Σταθάτου, έργο και αυτό Τσίλλερ- αγγίζει ύψη αρχιτεκτονικής καλλιγραφίας καθώς ανθολογεί 50 έργα του πιο «Ελληνα» Γερμανού του 19ου αιώνα. (Του Νικου Βατοπουλου)
-
Της Κρήτης η αρχιτεκτονική
12 Δεκέμβριος, 2006Αγνωστες και παραγνωρισμένες πλευρές της αρχιτεκτονικής στην Κρήτη έρχεται να αναδείξει με τις έρευνές της η αρχιτέκτων και αρχαιολόγος Χρυσούλα Τζομπανάκη. Μέσα από τον πρώτο τόμο της σειράς των βιβλίων που ετοίμασε και φέρει τον γενικό τίτλο «Η αρχιτεκτονική στην Κρήτη-περίοδος των νεότερων χρόνων», επικεντρώνει την προσοχή της στην κτιριακή παραγωγή από την αυγή του 19ου αιώνα ώς το 1913, έτος ένωσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.
-
Στην καρδιά της πόλης
12 Δεκέμβριος, 2006Το προσεγμένο λεύκωμα υπογράφει ο καθηγητής Βασίλης Κολώνας, που μας πληροφορεί για πολλά: Το μέγαρο σχεδιάστηκε από τους νεαρούς αρχιτέκτονες Λεωνίδα Μπόνη και Βασίλειο Κασσάνδρα και χτίστηκε στο οικόπεδο των πρώην βασιλικών στάβλων. Εδώ και χρόνια έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο, αν και στα τέλη του '70 υπήρξε η σκέψη να το... κατεδαφίσουν για να το «αξιοποιήσουν»!
-
Κωνσταντίνος Α. Δοξιάδης-Κείμενα Σχέδια Οικισμοί
18 Νοέμβριος, 2006Τριάντα ένα χρόνια μετά από το θάνατο του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη και με αφορμή την έκθεση για το έργο του στο Μουσείο Μπενάκη, οι Εκδόσεις Ίκαρος παρουσιάζουν μία έκδοση για τη ζωή και το έργο του.
-
Τόποι, κτίσματα και ευτυχία
17 Νοέμβριος, 2006Το βιβλίο του Ντε Μποτόν για την αρχιτεκτονική και την ανθρώπινη εσωτερικότητα - H αρχιτεκτονική αντικατοπτρίζει τον βαθύτερο εαυτό των ανθρώπων και τις υψηλότερες φιλοδοξίες τους. Aυτά τα ίδια, προβάλλει και επάνω μας. Kαι σε εκείνους τουλάχιστον που έχουν την καλλιεργημένη ευαισθησία να βλέπουν και να ακούν τις προσκλήσεις της αρχιτεκτονικής, τα φλιτζάνια και τα ποτήρια. όπως και οι ουρανοξύστες μιλούν για «οράματα ευτυχίας».
-
Αρχιτεκτονική του ’30 στα προάστια της Αθήνας
10 Νοέμβριος, 2006Ενα σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία έρχεται να καλύψει η έκδοση του λευκώματος «Προάστια και εξοχές της Αθήνας του ’30», που υπογράφει ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππίδης.
-
«Η αρχιτεκτονική να συμπληρώνει τη φύση»
04 Νοέμβριος, 2006«Δεν με ενοχλεί που με αντιγράφουν, αλλά το ότι με αντιγράφουν και με αγνοούν», ήταν το μόνο παράπονο του Κερκυραίου αρχιτέκτονα Περικλή Σακελλαρίου (1905-1985). Και δεν είχε άδικο, αφού το έργο του είναι μεν οικείο στους πολίτες, καθώς περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις, από τις λουτρικές εγκαταστάσεις στη Γλυφάδα και στη Βουλιαγμένη ώς το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας, το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Καβούρι και τις υποδειγματικές μονοκατοικίες του, αλλά παραμένει... αγνώστου πατρός. Ακόμη και οι ειδικοί γνωρίζουν ελάχιστα για το σύνολο της δημιουργίας και της καθοριστικής συμβολής του στην ελληνική «άνοιξη της αρχιτεκτονικής» κατά τη δεκαετία του '60.
-
Η Αρχιτεκτονική του Νεοελληνικού Θεάτρου (1720 - 1940)
26 Ιούλιος, 2006Οι χώροι όπου λειτούργησε το νεοελληνικό θέατρο είναι ένα από τα παραμελημένα θέματα της αρχιτεκτονικής και της θεατρικής μας ιστοριογραφίας...
-
Φωτισμός και αρχιτεκτονική: το νέο βιβλίο του Θεόδωρου Κοντορήγα
21 Μάιος, 2006Η νέα αυτή έκδοση με το τίτλο ‘Φωτισμός και Αρχιτεκτονική’ περιλαμβάνει κείμενα του μελετητή αρχιτεκτονικού φωτισμού Θεόδωρου Κοντορήγα και έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην υπάρχουσα βιβλιογραφία
-
Η ΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΕΔΗ
18 Φεβρουάριος, 2006Στο έργο του Edwin A. Abbott “Flatland-H Eπιπεδοχώρα”, ο κόσμος είναι λίγο διαφορετικός από ότι αυτός που ξέρουμε. Οι κάτοικοι, όλοι γεωμετρικά σχήματα αναλόγως την κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκουν – Ευθύγραμμα Τμήματα, Τρίγωνα, Τετράγωνα, Πολύγωνα και Κύκλοι, πάντοτε κανονικά σχήματα με συμμετρίες και ομοιογένεια – κυκλοφορούν σε έναν δισδιάστατο τόπο, όπου η έννοια «ύψος» είναι άγνωστη.
-
Ελληνες αρχιτέκτονες επί τουρκοκρατίας
25 Ιανουάριος, 2006Οι εθνοτικές διαφοροποιήσεις στην ευρύτερη οθωμανική ζώνη του 19ου και του 20ού αιώνα, οι αρχιτεκτονικές επιλογές τους στο περιβάλλον αστικό τοπίο, ο αισθητικός ανταγωνισμός και η κοσμοπολίτικη αντίληψη των υπηκόων του σουλτάνου παρουσιάζονται στον τόμο «Ελληνες αρχιτέκτονες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία» που επιμελήθηκε ο πανεπιστημιακός Βασίλης Κολώνας (στις εκδόσεις «Ολκός»).
-
Giorgio Grassi
08 Αύγουστος, 2005“Σε καμιά στιγμή της Ιστορίας, το παρελθόν δεν ήταν έτσι όπως το βλέπουμε εμείς». Giorgio Grassi γράφει η Δάφνη Σουλογιάννη - Αρχιτέκτων Μηχ.
πρώτη προηγούμενη 8 9 10 11 12 13
εγγραφή 193 εώς 208 από 208 εγγραφές σε 13 σελίδες