ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
09 Νοέμβριος, 2007
Τα αθηναϊκά μνημειακά κτήρια του 19ου αι. και των αρχών του 20ού αι. με διερεύνηση της κατασκευαστικής και στατικής μεθοδολογίας (1834-1916)
Το δίτομο έργο του Πολιτικού Μηχανικού, Διδάκτορα του Ε.Μ.Π., Νικολάου Ε. Θανόπουλου, με τίτλο «Τα αθηναϊκά μνημειακά κτήρια του 19ου αι. και των αρχών του 20ού αι. με διερεύνηση της κατασκευαστικής και στατικής μεθοδολογίας (1834-1916)» κυκλοφόρησε από τις «Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Αθ. Σταμούλη».
Πρόκειται για τη διδακτορική διατριβή του συγγραφέα, το αντικείμενo της οποίας καλύπτει χρονικό διάστημα οκτώ περίπου δεκαετιών, από το 1834, έτος μεταφοράς της πρωτεύουσας στην Αθήνα, μέχρι τα μέσα της δεύτερης δεκαετίας του 20ού αι., οπότε το οπλισμένο σκυρόδεμα – που ήδη είχε αρχίσει να αντικαθιστά τα ξύλινα και θολωτά πατώματα – άρχισε πλέον να εφαρμόζεται στο σύνολο του φέροντος οργανισμού. Στο διάστημα αυτό, κατά το οποίο από μορφολογικής πλευράς επικράτησε στα κτήρια της πόλης η νεοκλασσική αρχιτεκτονική σε ποικιλία εκδοχών, από κατασκευαστικής πλευράς στο μεν κατακόρυφο φέροντα οργανισμό κυριαρχεί η λιθοδομή, στο δε οριζόντιο στις πρώτες τρεις δεκαετίες κυριαρχεί το ξύλο, ενώ στη συνέχεια διεισδύει βαθμιαία (εντονότερα από τη δεκαετία του 1870) το σίδερο.
Δεδομένου ότι στην υπάρχουσα βιβλιογραφία παρατίθενται για τα κτήρια της περιόδου αυτής πολλά μεν στοιχεία ως προς το ιστορικό (κατά τα αρχικά κυρίως στάδια της ζωής τους) και τη μορφολογία τους, αλλά – με λίγες εξαιρέσεις – περιορισμένα ως προς την κατασκευαστική και δομοστατική τους συγκρότηση, η βασική ιδέα για την εκπόνηση του έργου ήταν ακριβώς η διερεύνηση του τρόπου εφαρμογής στα αθηναϊκά κτήρια της κατασκευαστικής και στατικής μεθοδολογίας της εποχής, σε συνδυασμό με την κατασκευαστική ιστορία 50 μνημειακών κτηρίων και μάλιστα μέχρι τις μέρες μας, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για την ποιότητα, αλλά και την αντοχή των αρχικών κτηρίων, μέσω της συμπεριφοράς τους στη συνέχεια.
Στο κυρίως μέρος του βιβλίου παρατίθενται με χρονολογική σειρά τα ανωτέρω κτήρια (40 αστικά και 10 εκκλησίες) με χρήση σε μεγάλη έκταση πρωτογενών ή/και πρωτοδημοσιευόμενων στοιχείων. Σε κάθε κτήριο αφιερώνονται δύο ενότητες από τις οποίες η πρώτη αναφέρεται στα ιστορικά του στοιχεία, ενώ η δεύτερη στην κατασκευαστική και δομοστατική του συγκρότηση, καθώς και αντίστοιχη σχεδιαστική, φωτογραφική και λοιπή τεκμηρίωση (συνολικά το έργο περιέχει περίπου 1350 σχέδια, 1000 φωτογραφίες και 30 άλλα τεκμήρια). Τέλος, το επίμετρο του βιβλίου περιλαμβάνει δύο εκτενείς πίνακες με επιλεκτική παράθεση έργων για την Αθήνα 72 Ελλήνων και ξένων μηχανικών του 19ου αι. και των αρχών του 20ού αι., προκειμένου να δοθεί μια γενικότερη εικόνα των έργων της εποχής και των δημιουργών τους.
Κεντρική διάθεση του βιβλίου: Εκδόσεις Σταμούλη, Αβέρωφ 2, 10433, Αθήνα, τηλ. 210 52 38 305, fax 210 5238959, e-mail: info@stamoulis.gr http://www.stamoulis.gr