ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
11 Ιούνιος, 2009
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΣ: Παρουσίαση βιβλίου Δημήτρη Παπαλεξόπουλου
Οι ομιλίες της εκδήλωσης. (Βίντεο: Π.TOYPNIKIΩTHΣ, Ρ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ, Δ.ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ, Ε.ΚΑΛΑΦΑΤΗ, Δ.ΦΑΤΟΥΡΟΣ)
Στην αφετηρία των σκέψεων για τον ψηφιακό τοπικισμό βρίσκεται μια απορία: οι ψηφιακές τεχνολογίες, όσο και αν αναγγέλλονται ως τεχνολογική επανάσταση και ρήξη με το υπάρχον, στην πράξη εντάσσονται στο υπάρχον (τοπικό) μεταβάλλοντάς το, στην αρχή σταδιακά και σε βάθος χρόνου ριζικά; Καθώς οι απόψεις υπέρ ή κατά των «νέων τεχνολογιών» έδιναν μεταξύ τους σκληρές μάχες, σε ένα φαντασιακό πεδίο που οι ίδιες είχαν ορίσει, το έδαφος που τις φιλοξενούσε άλλαζε στην υλικότητά του, ακριβώς λόγω των ψηφιακών τεχνολογιών. Η ενασχόληση με αυτό το «έδαφος», το μεταβαλλόμενο «τοπικό», παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την συμμετοχή στη διαμάχη.
Περισσότερα >>
ΠANAΓIΩTHΣ TOYPNIKIΩTHΣ
Kαθηγητής E.M.Π.
greekarchitects.gr © 2009
ΡΕΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Α.Π.Θ.
greekarchitects.gr © 2009
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Επίκουρος Καθηγητής Ε.Μ.Π.
greekarchitects.gr © 2009
ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
Αρχιτέκτονας, Δρ. Ιστορικός
greekarchitects.gr © 2009
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ
Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.
greekarchitects.gr © 2009
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
greekarchitects.gr © 2009
Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. (1976). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στο Παρίσι το 1985.
Διδάσκει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π.. Εισηγήσεις του σε συνέδρια και συμμετοχές του σε ερευνητικά προγράμματα αναφέρονται στον χώρο και την τεχνολογία, τη διαμόρφωση τεχνικής σκέψης καθώς και στις εφαρμογές των τεχνολογιών της πληροφορίας στην αρχιτεκτονική. Το μεταπτυχιακό του μάθημα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. έχει ως ευρύτερο θεματικό αντικείμενο τη σχέση αρχιτεκτονικής και τεχνολογιών της πληροφορίας.
Διατηρεί δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο. Τα αρχιτεκτονικά έργα του περιλαμβάνουν νέα κτίρια και ανακαινίσεις παλαιών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πρόσφατα έργα του αναφέρονται στον σχεδιασμό κτιρίων που παρουσιάζουν ένταση ένταξης των τεχνολογιών της πληροφορίας.
Συγγραφέας, μαζί με την Ελένη Καλαφάτη, του βιβλίου Τάκης Χ. Ζενέτος, Ψηφιακά Οράματα και Αρχιτεκτονική, Libro, 2006.