ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
20 Αύγουστος, 2008
Ελληνική διάκριση (Α' Βραβείο) σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
Αντικείμενο του διαγωνισμού που διακήρυξε η AREA ήταν η κατασκευή δύο κτιρίων,22 διαμερισμάτων κοινωνικά προστατευόμενα στο ένα και 20 διαμερισμάτων εναλλακτικού ενοικίου στο δεύτερο.
Στοιχεία έργου
Τοποθεσία: viale Indipendenza, Oristano, Σαρδηνία
Διαγωνισμός: Mάρτιος 2008
Εργοδότης: AREA, Azienda Regionale per l’Edilizia Abitativa (Περιφεριακός Οργανισμός
Προστατευόμενης Κατοικίας)
Αρχιτέκτονες: Domenico Piemonte – Σαμσαρέλου Κατερίνα ( PiSaA)
Συνεργάτες: Aron Murgia, Tonino Tola
Αρχιτεκτονική Τοπίου: Lucia Vecchi
Εικόνες: PiSaA
Οι αρχιτέκτονες Κατερίνα Σαμσαρέλου (Ελλάδα) και Domenico Piemonte (Ιταλία), είναι οι νικητές του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού της Περιφερειακής Επιχείρησης Οικιστικής Ανάπτυξης Σαρδηνίας (A.R.E.A.- Azienda Regionale Edilizia Abitativa), με θέμα την μελέτη δημιουργίας 22 διαμερισμάτων για τους δικαιούχους του Οργανισμού Δημόσιας Κατοικίας και 20 διαμερισμάτων για τους δικαιούχους επιδοτούμενου ενοικίου, στην πόλη Οριστάνο της Ιταλίας.
Οι δύο αρχιτέκτονες, διατηρούν το αρχιτεκτονικό γραφείο PiSaA στη Βαρκελώνη, ενώ στο μελετητικό έργο συμμετείχαν επίσης οι: Aron Murgia ,Tonino Tola και Lucia Vecchi.
Το οικόπεδο βρίσκεται σε ένα πολεοδομικό ιστό της δεκαετίας του εξήντα μιας μικρής πόλης της δυτικής Σαρδηνίας.
Η προταση του αρχιτεκτονικού γραφείου PiSaA, δεν περιορίστηκε απλά στη δημιουργία μιας σειράς κατοικιών. Αντιθέτως, στόχος της ήταν να επέμβει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διάρθρωση του αστικού τοπίου, μετατρέποντας τον οικισμό σε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή.
Η αρχιτεκτονική παρέμβαση προβλέπει τη δημιουργία δύο διαφορετικών συγκροτημάτων κατοικιών, το ένα για τους δικαιούχους του Οργανισμού Δημόσιας Κατοικίας και το δεύτερο για τους δικαιούχους επιδοτούμενου ενοικίου.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Μια από τις βασικές προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι μελετητές ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να ανταποκριθούν- αφενός- στα κατασκευαστικά κριτήρια του Οργανισμού Δημόσιας Κατοικίας, αφετέρου στις πραγματικές ανάγκες των ενοίκων, δημιουργώντας- μέσα σε προκαθορισμένα τετραγωνικά- διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών διαβίωσης.
Τα δύο κτήρια φιλοξενούν 42 συνολικά διαμερίσματα: ενός, δύο, τριών και τεσσάρων υπνοδωματίων, σε τετραγωνικά που κυμαίνονται από 45 m² για τα πιο μικρά μέχρι και 95 m² για τα μεγαλύτερα. Η βασική διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων, περιλαμβάνει το καθιστικό- κουζίνα, διπλό υπνοδωμάτιο, μονό υπνοδωμάτιο και μπάνιο.
Εκείνο ωστόσο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι όλα τα διαμερίσματα διαθέτουν ανοίγματα προς Βορρά και Νότο εξασφαλίζοντας τη δημιουργία ρευμάτων για την ανακύκλωση του αέρα, βελτιώνοντας το μικροκλίμα του κτιστού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την μελέτη η εξωτερική τοιχοποιία, αναδύει την εικόνα ενός Πυργόσπιτου, οπότε οι εξωτερικοί τοίχοι υποσκάπτονται, δημιουργώντας ανοίγματα για παράθυρα και μπαλκόνια, τα οποία- όντας σε εσοχές-
προστατεύονται από τον ισχυρό μεσογειακό ήλιο. Το εσωτερικό των εσοχών προστατεύεται από κέλυφος υψηλής θερμικής αδράνειας, ενώ σε ένα παρατηρητή η θέση των ανοιγμάτων μοιάζει τυχαία, όπως ακριβώς και στα μεσαιωνικά σπίτια των ιστορικών κέντρων της Ιταλίας.
ΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Οι γεωμετρικές φόρμες και η διάταξη των όγκων των δύο κτηρίων δημιουργούν έναν ενιαίο δημόσιο υπαίθριο χώρο, ο οποίος αποτελείται από δύο ζώνες διαφορετικών χρήσεων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρώτη ζώνη, στην οποία θα συγκεντρώνονται οι εμπορικές δραστηριότητες- όπως καταστήματα, café, κ.α – αποτελεί ουσιαστικά προέκταση της κύριας εμπορικής οδού της γειτονιας (Via E. Costa),
δημιουργώντας έτσι έναν λειτουργικό χώρο για τον ευρύτερο πολεοδομικό ιστό, με έντονο δημόσιο χαρακτήρα.
Σε αντίθεση με αυτό το «ζωντανό» κομμάτι του οικισμού, η δεύτερη ζώνη που δημιουργείται έμμεσα από τον προσανατολισμό των κτηρίων, φέρει τα χαρακτηριστικά της γειτονιάς, συγκεντρώνοντας υπηρεσίες που αφορούν άμεσα στην διαβίωση των ενοίκων, όπως βρεφονηπιακό σταθμό, κοινόχρηστα πλυντήρια, χώρο εκδηλώσεων κ.α..
Ειδικό βάρος δόθηκε και στην διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, τα δάπεδα του οποίου στρώνονται με τοπική πέτρα, ενώ νησίδες πρασίνου με φυτά, θάμνους και δέντρα που απαιτούν ελάχιστές ποσότητες νερού, όπως λεβάντα, ιαπωνική σόφορα, κ.α.- εμπλουτίζουν το φυσικό τοπίο των υπαίθριων χώρων.
Τέλος, η κυκλοφορία των οχημάτων διοχετεύεται στα δύο άκρα των συγκροτημάτων, αφήνοντας έτσι τους υπαιθρίους χώρους ελεύθερου για τους πεζούς. Πιο συγκεκριμένα στην δεξιά πλευρά των συγκροτημάτων βρίσκονται τα υπόγεια παρκινγκ για αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα και ποδήλατα των ενοίκων, ενώ στην αριστερή τα πάρκινγκ που προορίζονται για τους επισκέπτες των εμπορικών καταστημάτων.
Συνοψίζοντας, η δέσμευση του να κατασκευάσεις κατοικίες σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και κυρίως τις μελλοντικές ανάγκες στέγασης βρίσκει αντίκρισμα στην μελέτη της PiSaA, μιας και καταφέρνει να συνδυάσει οικολογικά χαρακτηριστικά, άνεση, ασφάλεια και βιοκλιματική με την αισθητική και την ποιότητα ζωής.
C.V
PIEMONTE DOMENICO
Γεννήθηκε στη Πάδοβα το 1976.
Αποφοίτησε το 2003 απο τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας με την ακόλουθη διπλωματική "Bassano del Grappa - Urban LightScape".
Γράφεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ιταλίας το 2004.
Το 2003 εγκαταστάθηκε στη Βαρκελώνη. Παράλληλα με την προσωπική του δραστηριότητα συνεργάζεται με το μελετητικό γραφείο Carlos Ferrater Partnership (O.A.B.)
ΣΑΜΣΑΡΕΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Γεννηθηκε στη Λαρισα το 1976.
Αποφοίτησε το 2002 από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας με την ακόλουθη διπλωματική “Ενεργειακή και λειτουργική ανακατεσκευή του Πύργου των Εθνών στη Νάπολη”.
Γράφεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος το 2003.
Τον ίδιο χρόνο δουλεύει στο μελετητικό γράφειο του Re στη Φλωρεντία.
Μεταξύ του 2003 και 2005 παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμα Αρχιτεκτονική και βιωσιμότητα στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης όπου και παρουσιάζει τη διπλωματική με θέμα ”Συγκρότημα κατοικιών χαμηλού ενεργειακού κόστους στη Σαραγόσα”.
Παράλληλα συνεργάζεται και με τους Αρχιτέκτονες χωρίς σύνορα.
Πέρα από την προσωπική δραστηριότητα συνεργάζεται με το μελετητικό γραφείο
FUSINA6 στη Βαρκελώνη.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Η Σαμσαρέλου Κατερίνα (Ελλαδα) και ο Piemonte Domenico (Ιταλία) πραγματοποιούν τις σπουδές τους στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας. Εγκαθιστανταί στη Βαρκελώνη το 2003 οπου και ιδρύουν το αρχιτεκτονικό γραφείο PiSaA.
Εκπονούν αρχιτεκτονικες μελέτες και λαμβανούν μερος σε διαγωνισμούς κυρίως στην Ισπανια, Ελλάδα και στην Ιταλία.Γι’αυτούς το σημείο εκκίνησης ενός έργου είναι η αναζήτηση, η αποκωδικοποίηση και η λήψη αποφάσεων βάσει στοιχείων που απορρέουν απο τον περιβάλλοντα χώρο, το ξεδίπλωμα της ιστορίας του τόπου και της απαίτησης του για ανανέωση.
Οι προτασεις του γραφειου διεπονται απο τις αρχες του βιοκλιματικού σχεδιασμού,την οικολογικη δόμηση και την εξοικονομηση ενεργειας.