ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
03 Ιανουάριος, 2011
Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής Κύπρου 2010
Τα Βραβεία απονέμονται σε αποπερατωμένες κατασκευές κάθε τρία χρόνια. Αποτελέσματα 2010
Συνολικά φέτος υποβλήθηκαν 92 έργα, 47 για την πρώτη κατηγορία, 21 για τη δεύτερη κατηγορία και 24 για την τρίτη κατηγορία. Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Αναστάσιος Κωτσιόπουλος είπε ότι «τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής είναι ένας θεσμός που αποσκοπεί στη δημόσια αναγνώριση των σημαντικών αρχιτεκτονικών έργων, στην προώθηση των ιδεών της αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας και κυρίως στη διάχυση των ιδεών αυτών στην κοινωνία ώστε να υποστούν τη δύσκολη δοκιμασία της καθιέρωσης και του μετασχηματισμού τους». Πρόσθεσε δε ότι η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός των έργων που υποβλήθηκαν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για αυτό το λόγο αποφάσισε πέραν της απονομής των τριών θεσμοθετημένων βραβείων να προχωρήσει σε περαιτέρω διακρίσεις στις τρεις κατηγορίες αλλά και στην απονομή εύφημης μνείας σε άλλα έργα.
Στην κατηγορία Α' «Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Εργο» βραβεύτηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου με αρχιτέκτονες τον Χρύσανθο Χρυσάνθου και τον Ηρακλή Παπαχρίστου.
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: Χρύσανθος Χρυσάνθου, Ηρακλής Γ. Παπαχρίστου
Ο όγκος του Αθλητικού Κέντρου εναποτίθεται στο ανάχωμα που υψώνεται πίσω του, με την οροφή του υπερυψωμένη να αιωρείται από πάνω. Οι χειρονομίες είναι πλατιές όταν τις βλέπουμε από μακριά και στη συνέχεια μεταμορφώνονται/παραμορφώνονται από μιας μικρότερης κλίμακας χειρισμούς: τα προεξέχοντα σκίαστρα κατά μήκος της δυτικής όψης, η λεπτομέρεια στις γυάλινες επιφάνειες, τα κιγκλιδώματα που με την κλίση τους μας προσκαλούν προς τον εσωτερικό όγκο, το υπογάστριο της οροφής να ξετυλίγεται από τις βαθιές σκιές σαν μια εκτεθειμένη, συστρεφόμενη κατασκευή. Η βαρύτητα της μελέτης μετεξελίσσεται σε μια πτυχωμένη επιφάνεια που σχηματίζει η οροφή, η οποία προεκτείνει την έκτασή της μέχρι τις εξωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ενότητας. Ένα ελαφρύ ανασήκωμα του μετώπου, μια διακοπή στην κορυφογραμμή, αποτελεί άλλη μια νύξη για τον ανάλαφρο χαρακτήρα των στοιχείων που σμίγουν για να δημιουργήσουν την οροφή... μια έντονη αντίθεση προς τον όγκο του κτηρίου από κάτω, που γίνεται πιο αισθητή μέσα από τη διαφοροποίηση, τη διακοπή του υλικού.
Η υπερυψωμένη διάβαση που διασχίζει δυο πλευρές του κτηρίου περιγράφει και αναφέρεται στα γύρω στοιχεία και γεγονότα της Πανεπιστημιούπολης. Η γλώσσα αυτής της αρθρωτής κατασκευής: ξύλο πάνω σε μέταλλο συνδιαλέγεται με την κλίμακα και το ύφος των παραπετασμάτων και σκιάστρων που χρησιμοποιούνται για να προστατεύονται τα ευάλωτα σημεία της μελέτης, από πλευράς βιοκλιματικής προσέγγισης. Η ανακλινόμενη οροφή του κτηρίου προβάλλει περιμετρικά του κυρίως όγκου του, δημιουργώντας μια βαθιά σκιά που αγκαλιάζει το κτιριακό σύνολο. Καθώς μπαίνει κάποιος στον όγκο του κτηρίου μέσα από πλατιά ανοδικά και καθοδικά επίπεδα, συναντά πληθώρα διαφόρων εμπειριών. Στα ανώτερα επίπεδα όπου βρίσκεται η κύρια αίθουσα βλέπουμε μιαν έκταση από κυρτούς υαλοπίνακες, όπου το υπογάστριο των κερκίδων δημιουργεί ένα πρίσμα στο χώρο που μεγεθύνει τη γεωμετρία των όγκων ένας συγκερασμός απελευθέρωσης και περιορισμού. Δημιουργείται περαιτέρω μια αλληλενέργεια με το εξωτερικό τοπίο μέσα από τα τζάμια της νότιας όψης του ίδιου του αθλητικού κέντρου - τραχύ γυμνό σκυρόδεμα σε αντίθεση με τη στιλπνή διαφάνεια. Τα σπλάχνα του κτηρίου, ουσιαστικά κάτω από την επιφάνεια της γης, είναι συμπαγής, ανεξάρτητοι όγκοι, όπου τα ανοίγματα, οι αναφορές και τα κενά δημιουργούν μιαν εντυπωσιακή αίσθηση του χώρου, η οποία τονίζεται από τον μειωμένο, λιτό φωτισμό, τις κεκλιμένες επιφάνειες και τους αιωρούμενους όγκους. Το πλήρες ύψος των χώρων χρησιμοποιείται σαν μια οντότητα που τροφοδοτεί όλα τα άλλα. Πρόκειται για μια μελέτη που επιτρέπει στο άτομο ή στην ομάδα να απλώσουν το δικό τους χαρακτήρα, σαν σκιά πάνω στους τοίχους.
Δείτε αναλυτικά το έργο ΕΔΩ
Στην κατηγορία Β' «Εργο Νέων Αρχιτεκτόνων» βραβεύτηκαν τα νέα γραφεία ΣΠΕ Συνεργασίας, στο Κίτι με αρχιτέκτονα τον Νεκτάριο Αυξεντίου, ενώ, στην κατηγορία Γ «Εργο Τοπικής Αρχής» βραβεύθηκε το μουσείο «Θάλασσα», στην Αγία Νάπα με αρχιτέκτονες τους Ζήνωνα και Χριστίνα Σιερεπεκλή.
ΚΤΗΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΟ ΚΙΤΙ, ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ, ΚΥΠΡΟΣ
Το GreekArchitects στο παρελθόν έχει παρουσιάσει το συγκεκριμένο κτήριο. Δείτε εκτενές αφιέρωμα ΕΔΩ
Επίσης, η Κριτική Επιτροπή τίμησε με την Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής στην κατηγορία Α' κατοικία - φροντιστήριο, στην Αγλαντζιά με αρχιτέκτονες τους Γιώργο Χατζηχρίστου και Πέτρο Κωνσταντίνου, διατηρητέα κατοικία, στο Καιμακλί με αρχιτέκτονα το Γιώργο Χατζηχρίστου, στην κατηγορία Β' την Ελληνική Σχολή Φόρουμ με αρχιτέκτονα τον Ηρακλή Παπαχρίστου, στην κατηγορία Γ' το Πολιτιστικό Κέντρο «Μύλοι», στο Καϊμακλί με αρχιτέκτονα την Ελενα Σοφιανού και το δυτικό παραλιακό πεζόδρομο Κάτω Πάφου με αρχιτέκτονες τους Ανδρέα Βάρδα και Ανδρούλα Ευθυμίου.
ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΪΜΑΚΛΙ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ: Γιώργος Χατζηχρίστου
Όνειρο ενός ταξιδιού, ταξιδιού ζωής. Πραγματοποιείται καθημερινά μέσα από το σύνολο των πολλαπλών και ποικίλων κιναισθητικών και στατικών εμπειριών. Εμπειριών που γεννιούνται και συνεχώς αναδιαπλάθονται στην ανακαινισμένη κατοικία στο Καϊμακλί. Μετουσιωμένη πια σε κινούμενη κιβωτό, η οποία κουβαλάει την πλούσια συγκομιδή των εμπειριών της ζωής. Ή διαφορετικά, σε παιγνιδότοπο, όπου παίζοντας με την αυθόρμητη παιδικότητα, κλείνεις, ανοίγεις, μετακινείς και γενικά σκηνοθετείς κάθε στιγμή διαφορετικά το σκηνικό της ζωής σου. . Δείτε αναλυτικά το έργο ΕΔΩ
Για το Ειδικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2010 καθορίστηκε το θέμα: «Εργο Τοπικής Αρχής», ενώ, η επιλογή του θέματος, έγινε με αφορμή τους εορτασμούς για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το ρόλο που διαδραμάτισε η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διαμόρφωσή της, ιδιαίτερα την τελευταία εικοσαετία.
Η Κριτική Επιτροπή, απαρτιζόταν από τον Πρόεδρο Αναστάσιο Κωτσιόπουλο και τα μέλη Γιάννη Τουμαζή, Αθηνά Αριστοτέλους, Αργύρη Σολωμού, Κωνσταντίνο Κυπρή, Χρύσανθο Πισσαρίδη και Μιχάλη Παπαγεωργίου.