ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

7 ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται για το αστικό πράσινο

02 Μάιος, 2008

7 ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται για το αστικό πράσινο

Μέσα στα πλαίσια του greenkeys project ήταν η τελική συνάντηση όλων των εταίρων που συμμετείχαν σε ένα διεθνές συνέδριο στη Σόφια - URBAN GREEN SPACES – A KEY FOR SUSTAINABLE CITIES

Οι σύγχρονες πόλεις βιώνουν ραγδαίες αλλαγές που συνδέονται με έντονη αστικοποίηση. Στην Ευρώπη, η διαδικασία της αστικοποίησης  συνδυάζεται με οικονομικές και δημογραφικές αλλαγές, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η αυξανόμενη ανισότητα εισοδήματος καθώς και η έντονη εθνολογική ποικιλότητα των αστικών κοινωνιών. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν σημαντικά το φυσικό και αστικό περιβάλλον, τις υποδομές του και την κοινωνική σύνθεση. Με σκοπό να αντιμετωπιστούν και να προληφθούν ενδεχόμενα  προβλήματα, οργανώθηκε το greenkeys project, το οποίο αναγνώριζε ότι οι αστικοί χώροι πρασίνου μπορούν να παίξουν πρωταρχικό ρόλο στην επίλυση τους, βελτιώνοντας την ποιότητα του αστικού τρόπου ζωής.

 



Το greenkeys project είναι μία σύμπραξη 20 ευρωπαϊκών εταίρων – δώδεκα δήμων και οκτώ ιδρυμάτων  που έχει σκοπό την καλύτερη κατανόηση του αστικού δημόσιου και μη πρασίνου για την αειφόρο αστική ανάπτυξη.  Κατά τη διάρκεια του project (2005-2008) έγινε εφαρμογή και ανακαίνιση σε 12 αστικούς χώρους πρασίνου μεταξύ των δήμων που συμμετείχαν. Το greenkeys project υποστηρίχθηκε από την Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG III B. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, και Σλοβενία. Η ελληνική συμμετοχή αποτελούνταν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας –Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας Και Περιφερειακής Ανάπτυξης , το δήμο Ξάνθης και το δήμο Χαλανδρίου.

Μέσα στα πλαίσια του greenkeys project ήταν η τελική συνάντηση όλων των εταίρων που συμμετείχαν σε ένα διεθνές συνέδριο στη Σόφια - URBAN GREEN SPACES – A KEY FOR SUSTAINABLE CITIES (17-18 Απριλίου).
Η πληθώρα των θεμάτων που μελετήθηκαν από τους συμμετέχοντες κατέστησε αναγκαία τη δημιουργία τριών γενικών θεματικών ενοτήτων.

 

Πολιτική και στρατηγική για τους χώρους αστικού πρασίνου

Οι στρατηγικές για το αστικό πράσινο στηρίζονται στις οικονομικές συνθήκες και τα νομικά πλαίσια που υφίστανται στην εκάστοτε Ευρωπαϊκή πόλη. Η κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική  και πολιτική ιδιαιτερότητα της κάθε πόλης οδηγεί στη ανάγκη επίλυσης διαφορετικών αναγκών.
Κάθε συμμετοχή συμβάλλει με τη δική της εμπειρία στη συλλογή συμπερασμάτων για τις στρατηγικές που αφορούν το αστικό πράσινο.

Αειφόρος διαχείριση του αστικού πρασίνου

Το αστικό πράσινο παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη βιωσιμότητα των πόλεων αλλά και στην οικονομική τους ανάπτυξη, εφόσον ανεβάζει την ποιότητα της αστικής ζωής, ομορφαίνει την εικόνα της πόλης και κατ’ επέκταση αυξάνει το κόστος της ιδιοκτησίας. Παρ’ όλα αυτά έχει αποδειχθεί ότι η χρηματοδότηση για τη διατήρηση και ανάπτυξή του δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις εκάστοτε διοικήσεις.

Χρήσεις και χρήστες του αστικού πρασίνου

Ο καθένας χρησιμοποιεί τους χώρους πρασίνου με διαφορετικό τρόπο. Γνωρίζοντας τις υπάρχουσες χρήσεις, τις αξίες και τις νέες απαιτήσεις για το αστικό πράσινο μπορούν να διεξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για τον σχεδιασμό αυτών των χώρων. Κοινωνικός ρόλος  του αστικού πρασίνου είναι η ομαλή συνύπαρξη διαφόρων ομάδων χρηστών μέσα σε ένα κοινό ανοιχτό χώρο που να οδηγεί παράλληλα στην οικειοποίηση του από το κάθε χρήστη ξεχωριστά. Ένας τέτοιος αστικός χώρος μπορεί να μειώσει τις αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Το συνέδριο έγινε στα πλαίσια του greenkeys project το οποίο αποσκοπούσε στη συγκέντρωση συμπερασμάτων απέναντι στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις για υγιείς συνθήκες διαβίωσης μέσα στις πόλεις. Η  διατήρηση και η αναγέννηση των αστικών πράσινων χώρων αποτελεί κλειδί για να μετατρέψει τις πόλεις σε πιο βιώσιμες.
 

Αριάδνη Γαργάλα (Αρχιτέκτων)
Βενετία Ματαλιωτάκη (Αρχιτέκτων Τοπίου)

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2025. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital