ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
25 Ιούνιος, 2011
Έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη
Έκθεση του ζωγράφου Δημήτρη Σεβαστάκη. (έως 10 Ιουλίου 2011)
Πέντε χρόνια μετά τα «Κτισμένα Σχόλια...» που παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Μπενάκη, ο Δημήτρης Σεβαστάκης εκθέτει τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητές του, τα νεύματα ενός παρατεταμένου προσωπικού ερωτήματος. Στη νέα του έκθεση «ΝΥΧΤΑ, Ζωγραφική πάνω στις σκοτεινές σκέψεις», παρουσιάζονται αστικά και φυσικά τοπία, φιγούρες και ίχνη, πρόσωπα, συνομιλίες, μικρές γραφές, σημάδια μιας αχανούς, προσωπικής πόλης σε ακρυλικά, λάδια και ακουαρέλες.
Στο κείμενο του καταλόγου ο ζωγράφος αναφέρει , «Ονειρευόμουν μια ήπια επικράτεια όπου θα μπορούσα να ζωγραφίζω σε μια διαρκή και οριζόντια Αίγινα. Που θα ζούσα στην ασφάλεια της γενιάς του ΄30, στην αμεριμνησία του «εικονογραφημένου Κλασσικού». Που δεν θα με κυνηγούσε τίποτα, παρά μόνο μια σχεδιαστική αστοχία, το ανακριβές χρώμα, ο Μπρακ ίσως, έστω κάποιες μικρές ζήλειες για αντιπάλους. Τέτοιο δράμα. Αντίθετα βρίσκομαι κυνηγημένος μέσα σε ένα πλεχτό από ανεπάρκειες, ματαιώσεις, σε μια διαρκή αίσθηση ότι όλα πήγαν στο λάθος. Μεγαλωμένος σε ένα επαρχιακό σπίτι αριστερών διανοουμένων, κατάφερα σιγά - σιγά να μεταβάλλω την αριστερά από ιδεολογική κατασκευή, σε τύψη. Από πεποίθηση σε ενοχικό απόθεμα, σε σύμπλεγμα. Περίπου εκεί ζωγραφίζω. Μ ου άρεσαν τα σχέδια του Γύζη, συνέδεα τον Βαν Γκογκ με τα Κόμιξ, τον Τσαρούχη με τον Φρόυντ ή τον Μπέικον, την αριστερά με τα αφηγηματικά πρότυπα των Αμερικάνων. Κατασκεύασα εν τέλει, μια αντιφατική ενότητα από παιδικά χρόνια, από χωράφια και κύματα. Δεν κατάφερα όμως ποτέ να βρω μια πατρίδα όπως έκανε ο Χόπερ, ένα τρόπο όπως ο Νέρντουμ, ένα σθένος όπως ο Χόκνεϋ, δεν συνάντησα το σκισμένο πρόσωπο του Ακριθάκη, ή την τσιγγουνιά του Γουντ. Δεν μπόρεσα να συμφιλιωθώ ούτε με τον Μπιλάλ, ούτε με τον Παναγιώτη Ζωγράφο».
Ο Δημήτρης Α. Σεβαστάκης γεννήθηκε το 1960. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ με δασκάλους τους Μόραλη, Μυταρά, Αρβανίτη, Κούκο. Έχει κάνει έντεκα ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία του Αθηναϊκού κέντρου κυρίως και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με το έργο του έχουν ασχοληθεί έγκριτοι θεωρητικοί της τέχνης και αισθητικής. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2000 διδάσκει Ζωγραφική και Εννοιολογικές Προσεγγίσεις Σχεδιαστικών Προβλημάτων στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Κείμενά του για την τέχνη και την πολιτική δημοσιεύονται σε Αθηναϊκές εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Αυγή, Καθημερινή, Δρόμος κ.α.) και σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους τέχνης και θεωρίας. Συμμετέχει σε επιστημονικές ομάδες, σε συνέδρια και πολιτιστικές δράσεις με επίκεντρο προβλήματα της σύγχρονης πολιτικής και πολιτιστικής σκηνής.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Τετάρτη 8 Iουνίου, στις 20.00.
Τόπος : Αίθουσα Τέχνης William James, Υμηττού 64 Χολαργός.
Διάρκεια : 8 Iουνίου - 10 Ιουλίου 2011
Info : www.Wjames.gr