ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
01 Ιούνιος, 2010
Διάλεξη Μεταμορφώσεις
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής σας προσκαλεί στη διάλεξη του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Λαμπρινόπουλου (KLAB)
Μεταμορφώσεις-Μεταερμηνείες Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος*, KLAB architecture
Στη διάρκεια του χρόνου το αστικό τοπίο αλλάζει. Mεταμορφώνεται δραστικά μέσα από πολιτικοκοινωνικόοικονομικές διαφοροποιήσεις . Συχνά αλλαγές στη νομοθεσία του ΓΟΚ, που έχουν να κάνουν με μείωση ή αύξηση του συντελεστή δόμησης, συντελεστή κάλυψης, μέγιστο ύψος, καθορισμός ιδεατού στερεού, καθορισμός παρόδιων στοών, αποστάσεις από όμορα κτίρια ή επεκτάσεις ορίων πόλεων αλλαγές σε χρήσεις και άλλα πολλά νομοθετήματα της πολιτικής εξουσίας μπορούν να διαφοροποιούν την εικόνα της πόλης δημιουργώντας ασυνέχειες στον αστικό ιστό. Οι αλλαγές πηγάζουν είτε από επιδίωξη της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας να αναγορεύσει την οικοδομική δραστηριότητα σε μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, είτε από κοινωνικοοικονομικές αλλαγές στο βιοτικό επίπεδο και στη κοινωνική δομή.
Το αστικό τοπίο επίσης αλλάζει καθώς νέες τάσεις στην αρχιτεκτονική επικρατούν, νέες κατασκευαστικές μέθοδοι προκρίνονται έναντι παλαιοτέρων, αλλά και κάποιες περιοχές αλλάζουν μορφή καθώς γίνονται πιο προσιτές λόγω νέων υποδομών ή αλλάζει η χρήση τους σε μια διαδικασία αργή ή και απότομη.
Σημαντική αλλαγή είναι και η επανάχρηση παλαιότερων κτιρίων με διαφορετική όμως λειτουργία από την αρχική. Στις περιπτώσεις αυτές πολλές φορές, αν όχι όλες, απαιτείται μια διαφοροποίηση της μορφής που μπορεί να ξεκινάει από το άνοιγμα ενός παραθύρου, ως τη συνολική μεταλλαγή της όψης του κτιρίου. Η αλλαγές αυτές τις πιο πολλές φορές γίνονται από τον ίδιο το νέο χρήστη, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που καλείται ένας αρχιτέκτονας να τροποποιήσει ανάλογα με τις ανάγκες του νέου ιδοκτήτη το κέλυφος, που έχει να κάνει με τον αστικό ιστό αλλά και το εσωτερικό του κτιρίου.
Οι μεταμορφώσεις αυτές παραμένουν από τις πιο ενδιαφέρουσες αναθέσεις για το γραφείο KLAb architecture αφού δημιουργούν ένα διάλογο με την πόλη. Στη διάρκεια της αρχιτεκτονικής μας υπόστασης έχουμε ασχοληθεί με τέτοιες παρεμβάσεις αρκετές φορές. Η λογική μας πάντα έιναι να εξυπηρετούνται οι νέες ανάγκες αλλά να υπάρχει ένας διάλογος υπαρκτός του νέου κέλυφους που σχεδιάζουμε με το παρελθόν αλλά και με το περιβάλλον του.
Παράδοση, φύση, τόπος, πρόγραμμα, πελάτες, η έμπνευση ενός αρχιτέκτονα μπορεί να προέλθει από παντού. Η επιλογή των στοιχείων πάνω στα οποία θα βασιστεί η μελέτη αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα τα επεξεργαστούμε κάνει την αρχιτεκτονική μία τέχνη όπου η δημιουργικότητα έχει πολλούς συμμάχους. Οι λύσεις είναι άπειρες και σίγουρα δεν υπάρχει μια τέλεια.
Στους KLAb architecture μας ενδιαφέρει η μεταερμηνεία των στοιχείων που θα μας οδηγήσουν σε μια αρχιτεκτονική αμφίρροπη, πρωτότυπη αλλά με ισχυρές αναφορές που άλλες φορές είναι εμφανείς και άλλες καθόλου.
Το πως θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταερμηνείας δεν είναι ορισμένη. Μπορεί να είναι μια εικόνα, μία αίσθηση, μία μνήμη αυτό που μας οδηγεί, αλλά μέσα από την ανάλυση και τη σύνθεση νέες ιδέες προκύπτουν και νέες μορφές αναδύονται μέσα από εσκεμμένες ή και αθέλητες ενέργειες που απώτερο σκοπό έχουν την αποφυγή μορφών που έχουμε ξανακάνει ή ξαναδεί. Η ιεροτελεστία αυτή με τα χρόνια γίνεται όλο και πιο δύσκολη αλλά και πιο ενδιαφέρουσα την ίδια στιγμή. Εκμεταλλευόμενοι την μέχρι τώρα πορεία μας αναζητούμε πάντα μαζί με τους πελάτες μας μια άλλη οπτική, μια άλλη φιλοσοφία ζωής.
Πνευματικό κέντρο δήμου Αθηναίων , Ακαδημίας 50
17 Ιουνίου, ώρα 20:00
*Ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Το 1994 αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του στο Λος Αντζελες, στο SCI - Arc απ΄ όπου απέκτησε το Master of architecture το 1996. Από το 1998 έως το τέλος του 2000 εργάστηκε ιδιωτικά και το 2001 ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο klmf με συνεργάτη το Μίλτο Φαρμάκη. Το 2007 έληξε η συνεργασία και το γραφείο μετονομάστηκε σε klab architecture. Το 2007 συμμετείχε στην 5η biennale Ελλήνων Αρχιτεκτόνων,το 2009 συμμετέχει στην έκθεση «Η κατοικία στην Ελλάδα από τον 20ο στον 21ο αιώνα»στο Μουσείο Μπενάκη ενώ έχει δώσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια της Timisoara, του Βουκουρεστίου και σε αρχιτεκτονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Το 2006 ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Athens 9 που κατέληξε στη δημιουργία workshop στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας.
Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε σημαντικά περιοδικά και εκδόσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τον Αύγουστο του 2008 επιλέχθηκε από το Wallpaper στους 50 πιο ανερχόμενους αρχιτέκτονες του κόσμου
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
- klmf architects ( 03 Μάιος, 2007 )
- Βίντεο. Διάλεξη Μεταμορφώσεις ( 02 Οκτώβριος, 2010 )