ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

‘’The Way We Live Now‘’

03 Φεβρουάριος, 2012

‘’The Way We Live Now‘’

Το Design Museum του Λονδίνου διοργανώνει έκθεση προς τιμήν του Sir Terence Conran για τα 80α γενέθλια του. ( έως 04/03/2012)

Της Ξένιας Σαρατσιώτη

English version


Το Design Museum του Λονδίνου διοργανώνει μια μεγάλη έκθεση προς τιμήν του Sir Terence Conran για τα 80α γενέθλια του, αποδεικνύοντας την μεγάλη επίδρασή του στη σύγχρονη ζωή της Βρετανίας. Μέσα από τη δουλειά του και το επιχειρηματικό του πνεύμα ο Conran έχει αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν το σπίτι οι Βρετανοί. Υπήρξε ο δημιουργός μιας νέας εκδοχής της αρχιτεκτονικής με παγκόσμια ακτινοβολία, ο ιδρυτής της εταιρίας Habitat και πρωτοπόρος του νέου τύπου εστιατορίων με πάθος για την απλότητα.

Η έκθεση διερευνά την επίδραση του Conran στην κοινωνία μέσω εικόνων των σχεδίων και των εμπνεύσεων του. Ακολουθεί τα ίχνη της καριέρας του από τη μεταπολεμική εποχή της λιτότητας, μέσω του Βεστιβάλ της Βρετανίας στη δεκαετία του 1950, την γέννηση της Ανεξάρτητης Ομάδας της avant-garde και την ποπ κουλτούρα του 1960, την έκρηξη σχεδιασμού της δεκαετίας του 1980 μέχρι και τη σημερινή εποχή. Η έκθεση, σε επιμέλεια των Stafford Cliff και Deyan Sudjic, θα καλύπτει βασικούς τομείς και θέματα της καριέρας του Conran, ενώ παράλληλα θα διερευνάται η ευρύτερη επίδρασή του στη Βρετανική ζωή. Η έκθεση ξεκινά με μια συλλογή από έργα του Conran των τελών του 1940 και του 1950, όταν ο ίδιος συγκολλούσε τις καρέκλες από χάλυβα και σχεδίαζε τα μοτίβα των υφασμάτων, των κεραμικών και τα εξώφυλλα των περιοδικών. Το τμήμα της έκθεσης που θα είναι αφιερωμένο στην εταιρία Habitat θα περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση ενός από τα δωμάτια που εμφανίζονται στους καταλόγους της εταιρίας, που ήταν δημοφιλείς στις δεκαετίες του 1960 και 1970. Θα εκτεθούν επίσης έργα πολλών ταλαντούχων σχεδιαστών που διαμόρφωσαν την σχεδιαστική ταυτότητα της Habitat και στους οποίους ο Conran ανέθεσε τον σχεδιασμό των προϊόντων. Ο ρόλος του Conran στην επαγγελματική αντιμετώπιση του σχεδιασμού απεικονίζεται στο έργο των διαφόρων σχεδιαστικών στούντιο τα οποία επέβλεπε και ανέλαβαν έργα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους όπως ο φωτισμός, τα έπιπλα, τα μαγειρικά σκεύη, η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός καταστημάτων. Το πώς ο ίδιος έβλεπε το φαγητό φαίνεται με μια ματιά στα εστιατόρια που σχεδίασε και άνοιξε. Η έκθεση θα δείξει τέλος την επιρροή του Conran στους νέους σχεδιαστές συμπεριλαμβανομένων των νέων αποφοίτων του Royal College of Art, που έλαβαν το βραβείο Conran Foundation RCA Award.

Λίγα λόγια για τον Terence Conran
Ο Terence Conran γεννήθηκε το 1931 και σπούδασε σχεδιασμό υφασμάτων στο London's Central School of Art. Σταμάτησε τις σπουδές του το 1948 για βιοποριστικούς λόγους. Τότε έστησε ένα εργαστήριο μαζί με τον δάσκαλό του , τον καλλιτέχνη και print-maker Eduardo Paolozzi, όπου μπόρεσε να εξασκήσει τις δεξιότητές του σχετικά με τον σχεδιασμό επίπλων, τα κεραμικά και τα υφάσματα. Ταξιδεύοντας στη Γαλλία, ο νεαρός Conran είδε για πρώτη φορά απλό, αλλά νόστιμο φαγητό και καταστήματα γεμάτα με απέριττα μαγειρικά σκεύη, στοιχεία που τον ενέπνευσαν και τον οδήγησαν στην απόφαση να εισαγάγει αυτόν τον ελκυστικό τρόπο ζωής στην Βρετανία. Οι αρχές του 1950 βρήκαν τον Conran να εργάζεται για το Φεστιβάλ της Βρετανίας σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Dannis Lennon και το 1953 άνοιξε στο Λονδίνο το πρώτο του εστιατόριο με την ονομασία ‘'The Kitchen Soup‘', πουλώντας σούπα, καφέ espresso, γαλλικό ψωμί, τυριά και μηλόπιτες. Στη συνέχεια ακολούθησε το ‘'The Orrery‘', το πρώτο εστιατόριο με στοιχεία των Παρισινών Brasseseries που θα άλλαζε τις διατροφικές συνήθειες των Βρετανών. Το 1956 ίδρυσε το Conran Design Group, με αντικείμενο τον σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων, των επίπλων και των γραφικών τεχνών.

Το άνοιγμα των καταστημάτων Habitat το 1964, έσπασε το καλούπι των υφιστάμενων καταστημάτων επίπλων και δημιούργησε μια νέα μορφή καταστημάτων, ακολουθώντας τις επιταγές της ποπ κουλτούρας, με φρέσκους εσωτερικούς χώρους και μοντέρνα έπιπλα. Ένα σημαντικό έργο που ανέλαβε η ομάδα αυτή είναι ο σχεδιασμός του εσωτερικού χώρου του Terminal One του αεροδρομίου Heathrow.

Η Habitat εισήγαγε μια νέα ευρωπαϊκή αισθητική, μοντέρνο και προσιτό σχεδιασμό, δημιουργώντας λειτουργικούς εσωτερικούς χώρους με πολυθρόνες τύπου Bauhaus, ηλεκτρικές συσκευές Braun και πολυμορφικά καθίσματα. Οι απλές μορφές, τα φυσικά υλικά και η μεγάλη παλέτα χρωμάτων παρουσιάζονταν με φαντασία στο κατάστημα. Η επιτυχία της εταιρίας αυτής προώθησε τον Conran στο λιανικό εμπόριο και τη δεκαετία του 1980 ίδρυσε την εταιρία The Storehouse Group κι επέβλεψε τη δημιουργία των καταστημάτων British Home Stores και Mothercare. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου και των μαχαιροπίρουνων του Concorde, τον επανασχεδιασμό του Concorde Room στο αεροδρόμιο JFK, με τα καροτσάκια του Mothercare και σχεδίασε τα τασάκια για τα εστιατόριά του. Ο Conran σε συνεργασία με τον Fred Lloyd Roche δημιούργησαν την Conran Roche, η οποία σήμερα λέγεται Conran & Partners, έχοντας ως αντικείμενο την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση με και δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο. Η αυτοκρατορία εστιατορίων του Conran συνέχισε να αναπτύσσεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με τη δημιουργία εστιατορίων όπως το Mezzo, το Bluebird, το Quaglino και το Le Pont de la Tour στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Gustavino στη Νέα Υόρκη και το Alcazar στο Παρίσι. Η επιθυμία του Conran να πουλήσει ποιοτικό σχεδιασμό στη μαζική αγορά ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο με την συλλογή οικιακών ειδών της εταιρίας Marks and Spencer.

Τη δεκαετία του 1980 βρήκε ο Conran ιδρύει το ίδρυμα Conran Foundation, ένα εκπαιδευτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα με σκοπό την προώθηση της καλύτερης κατανόησης του σχεδιασμού.
Καθ' όλη τη σταδιοδρομία του ο Conran έχει δείξει πώς ο σχεδιασμός είναι στενά συνδεδεμένος με την επιχειρηματική δραστηριότητα και πώς έχει κερδίσει τη θέση του στο κέντρο του εθνικού, οικονομικού και πολιτικού διαλόγου. Τώρα, στο 80ο έτος του ο Conran συνεχίζει να συμβολίζει έναν τρόπο ζωής ελκυστικό και φιλόδοξο, μια προσέγγιση της ζωής που έχει πράγματι ορίσει τον τρόπο που ζούμε σήμερα (The Way We Live Now)

 

Τόπος : Design Museum, Shad Thames, London SE1 2YD
Διάρκεια Έκθεσης : 16/11/2011-04/03/2012

Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά 10.00-17.45, τελευταία προσέλευση 17.15

Εισιτήρια Ενήλικες £10.00, Μαθητές £6.00, Κάτω των 12 Δωρεάν
Πληροφορίες : www.designmuseum.org

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital