ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ
25 Αύγουστος, 2015
Αισθήσεις και Προσωπική Ερμηνεία
Μια ξεχασμένη πτυχή στην αρχιτεκτονική. (ερευνητική εργασία)
Φοιτήτρια : Παπαευθυμίου Παναγιώτα
Επιβλέπων καθηγητής : Τουρνικιώτης Παναγιώτης
Ημερομηνία παρουσίασης : Ιούλιος 2014
Το θέμα που ερευνάται στην παρούσα διάλεξη είναι οι αισθήσεις και η προσωπική ερμηνεία ως μια ξεχασμένη πτυχή της αρχιτεκτονικής εμπειρίας. Η μελέτη του θέματος ξεκινά από τη διερεύνηση του ρόλου των αισθήσεων στην βίωση του χώρου και επομένως αναφέρεται στο συσχετισμό σώματος και αρχιτεκτονικής. Αναλύονται, η μία μετά την άλλη, οι αισθήσεις ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις πιο παραμελημένες από αυτές όπως η ακοή, η όσφρηση και η γεύση.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε ένα πρώτο στάδιο ανάγνωσης σε σχέση με τα υλικά και την αισθητηριακή πρόσληψη αυτών και των ιδιοτήτων τους. Αναλύεται η υλικότητα στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, ο υπερσχεδιασμός , οι επιφάνειες, η δημιουργία του υλικού, τα τεχνητά και φυσικά υλικά και τα υλικά -τοπόσημα ως στοιχεία που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των αισθήσεων του χρήστη ενός χώρου. Γίνεται επίσης αναφορά στο φως και τη σκιά καθώς και στην αρχιτεκτονική ενορχήστρωση άυλων στοιχείων όπως η ατμόσφαιρα, η συγκίνηση-συναίσθημα, το σενάριο και η κίνηση. Τα παραπάνω συντελούν στη χωρική υλοποίηση αισθήσεων, ιστοριών, μνήμης και εκφράσεων.
Δίνονται χαρακτηριστικά παραδείγματα για κάποια από τα αρχιτεκτονικά εργαλεία που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των αισθήσεων και των συναισθημάτων όπως το Μουσείο Quai Branly, το Blur Pavillion, ο κήπος της Εξορίας στο Εβραϊκό Μουσείο στο Βερολίνο, τα Θερμά λουτρά στο Vals, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, καθώς και έργα του Γιάννη Κουνέλλη.
Έχοντας αναλύσει τα υλικά και άυλα στοιχεία που συμβάλλουν στην αφύπνιση των αισθήσεων, γίνεται μία προσπάθεια προσέγγισης μιας πιο προσωπικής ερμηνείας του χώρου η οποία προκαλεί συναισθήματα, συνειρμούς και
αναμνήσεις πολύ διαφορετικά για τον καθένα.
Η ποικιλία στην ερμηνεία του ίδιου χώρου εξαρτάται από τα προσωπικά βιώματα και το κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, την εποχή που ερμηνεύεται ο χώρος καθώς και τη νοηματοδότηση των υλικών από το χρήστη. Τελειώνοντας αναφέρουμε την παρουσία μιας έκτης αίσθησης, του «ανοίκειου», η οποία μπορεί να έχει πολλές μορφές και προκαλείται συνήθως από τη διαταραχή ή τη διέγερση μιας εκ των πέντε γνωστών αισθήσεων.
Τέλος καταλήγουμε στα συμπεράσματα και στο ερώτημα που εγείρεται σχετικά με την προσέγγιση της αρχιτεκτονικής με ένα νέο τρόπο, τόσο από τον αρχιτέκτονα όσο και από το χρήστη.
Δείτε την εργασία σε pdf (186 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.